IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще изгуби ли Америка петролната война?

Цените се насочват към нива, при които американските производители ще започнат да изключват мощности, смята Леонид Бершидски

12:52 | 17.01.15 г. 119
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-align: justify;">
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Финансовият погром, който сполетява Русия, след като цената на петрола сорт Брент спадна с 50% през последните четири месеца, засенчи това, което евентуално очаква американската шистова индустрия през 2015 г., пише за Bloomberg View Леонид Бершидски.

Време е да й обърнем внимание, защото Саудитска Арабия и други големи производители на петрол от Близкия изток едва ли ще съкратят добива. Сега цените се насочват към нива, при които американските производители ще започнат да изключват мощностите.

Представители от водещите страни членки на ОПЕК от седмици казват, че няма да изпомпват по-малко нефт без значение колко надолу ще върви цената на петрола. Петролният министър на Саудитска Арабия Али Ал-Наими каза, че дори 20 долара за барел няма да предизвикат промяна.

Първоначалните реакции в САЩ бяха умерени – американските петролни производители са достатъчно устойчиви; те ще продължат да произвеждат дори и при много ниски продажни цени, защото пределният разход за изпомпването от съществуващите кладенци е още по-нисък; ОПЕК ще загуби, защото мрежата за социалната сигурност на членовете й зависи от цената на петрола; и при всички случаи ОПЕК ще е мъртва.

Този оптимизъм напомня за високомерната руска реакция в началото на спада на цената на петрола. През октомври руският президент Владимир Путин каза, че „никой от сериозните играчи“ няма интерес от цена на петрола под 80 долара. Това самодоволство изведе Русия на ръба – вече и трите водещи кредитни агенции дават най-ниския инвестиционен рейтинг на страната, след като рублата продължава да се обезценява, успоредно с петрола.

Като цяло е лоша идея да играеш самонадеяно по време на ценова война. По дефиниция всички ще пострадат, а една победа би могла да бъде относителна. Победителят е този, който понесе най-голямата болка. Бершидски залага че това са саудитците и руснаците.

Към този момент единственият сигнал, че американското производство на суров петрол може да се свие, е намаляващият брой оперативни помпени станции в САЩ. Миналата седмица броят им се понижи до 1 750 – с 61 по-малко спрямо седмица по-рано и с 4 по-малко в сравнение с преди година. От 5 декември насам са спрели работа 209 платформи, като спадът е рекорден за периода от 1987 година досега.

Въпреки това производството на петрол все още е рекордно. През седмицата, приключила на 2 януари, когато броят на помпите също намаля, добивът достигна 9,13 млн. барела на ден, което е 44-годишен връх.

Петролните компании спират производството само в най-нерентабилните си станции, които произвеждат само по няколко барела на ден, а при текущите цени, тези станции не струват колкото лизинговите плащания за оборудването.

След като никой не съкращава производството, цените продължават да вървят надолу. Всичко това ще даде своето отражение. Според най-новия анализ на Wood Mackenziе „при цена на Брента от 40 долара за барел, или по-ниска, производството на петрол ще застине на нива, при които е налице значително намаляване на глобалното предлагане на петрол. При 40 долара за барел Брент 1,5 млн. барела на ден ще бъдат с най-голям отрицателен принос от редица пясъчни петролни проекти в Канада, следвани от САЩ и Колумбия“.

Това не означава, че веднъж, когато Брентът слезе до 40 долара, а това е нивото, което Goldman Sachs сега очаква, след като изостави прогнозата си, че Саудитска Арабия ще намали производството, шистовият добив автоматично ще спадне с 1,5 млн. барела на ден.

Редица американски фракери ще продължават да помпат на загуба, защото трябва да обслужват дълговете си – общо за близо 200 млрд. долара, сравними с финансовите нужди на руските държавни енергийни компании.

Проблемът на американските фракери е, че е възможно тези дългове да бъдат рефинансирани, ако са червиви с пари. В определен момент, ако цените останат ниски, най-задлъжнелите компании ще фалират, а по-успешните няма да могат да ги изместят или придобият, защото няма да имат или парите, или инвеститорската увереност, че ще им помогнат да си набавят дългово финансиране.

Фалитите и липсата на експанзия в крайна сметка ще доведат до свиване на производството. Американската администрация за енергийна информация все още прогнозира, че американското производство на суров петрол ще бъде средно 9,3 млн. барела дневно, или със 700 000 барела на ден повече в сравнение с 2014 г. Но ако Брентът се придвижи към 40-те долара, тази прогноза изхвърча през прозореца. Това може би и сега е твърде оптимистично.

Що се отнася до Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства – те просто ще продължават да помпат. Те са държави, а не предприятия, и те просто не могат просто така да затворят магазина и да се приберат вкъщи. Те все още имат бюджети, които да финансират, и нямат заместител на петрола като източник на международни резерви.

Русия, третият най-голям производител на петрол след САЩ и Саудитска Арабия, е по-нестабилна в сравнение с петролните монархии в Близкия изток, но се намира в същата ситуация – петролът е нейната кръвоносна система.

Това може да бъде кървава, продължителна битка с неясен изход. Цената на петрола по-скоро е нееластична към краткосрочни изменения в търсенето и предлагането. Ето защо нейният курс тази година ще бъде диктуван основно от новините и реакциите на пазара към тях.

Една вълна от фалити в американската шистова индустрия най-вероятно ще я стимулират, защото това ще бъде възприемано като негативен фактор за предлагането. Въпреки това не може да се каже колко високо ще се надигне. Всъщност тя може да нарасне толкова, че да позволи консолидация, предоставяйки на индустрията втори попътен вятър и причинявайки повече проблеми на страните от ОПЕК, Русия, Мексико и Норвегия. Или пък вълната може да достигне нива, при които САЩ може да забрави за своя шистов бум. Това би причинило тежки последици за икономическото възстановяване на САЩ.

Може би е време щатското правителство да обмисли дали иска да вдигне залозите в тази ценова война, навлизайки в нея като суверенна държава. Това би означавало спасяване или временно субсидиране на производителите на шисти. В края на краищата сега те се конкурират с държавите, а не с фирми.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:00 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

77
rate up comment 10 rate down comment 0
Pitashtia
преди 9 години
ЕЦБ ще прави същото , Японската , Китайската и ...нищо Мижав или никакъв растеж, висока безработица, пращящи от стока складове и падащи цени. Защото търсенето се определя от заплащането на труда и заетостта , а те от години изостават в световната икономика, а Индия още не е влязла в играта , не е наводнила пазара с евтини работници защото болшинството индийци все още са селяни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
76
rate up comment 5 rate down comment 5
Pitashtia
преди 9 години
Заглавието е глупаво. Историята още по-глупава пазарна история на надуване на балони. Естествено че шистовият балон ще се спука. Русия и монархиите ще оцелеят някак, а след спукването на балона Америка просто няма да е същата за години напред защо има и други балони включително и доларът. Това ,което е по-сериозно от тази ценова "война" в кавички защото не е война , е растящият дефлационен натиск и слабият или отрицателен растеж в Европа и Япония, балоните в Китай и растящата задлъжнялост. Тази година е първата година от Голямата депресия на този век, която вероятно ще продължи десетилетия. ФЕД не може да си позволи да вдигне лихвеният процент и ще се наложи отново да налива пари ,
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
75
rate up comment 11 rate down comment 3
ivan.kostov.39
преди 9 години
Преди повече от 100 години моят дядо е идвал на гурбер в Америка. Когато се е върнал е купил ниви и инвентар за да ги обработва. Купил животни и отворил кръчма. След идването на комунистите всичко това е прибрано в ТКЗС. А работих цял живот в България. Събрах пари за кола и апартамент. Не можах да купя нищо, защото не ми продадоха. След промените парите ми се стопиха и с тях си купих обувки. За да дойда в САЩ, взех пари назаем за билета си. Тук си купих кола и апартамент. Имам достатъчно средства за да обиколя света няколко пъти......... След 10 години тук, вече мога да се пенсионирам и трябва да ти кажа, че с тази пенсия в България за много хора , ще изглеждам богаташ... Етто това е по същество. Разказвам ти накратко, каде какво съм постигнал. Същия човек съм. С тази разлика, че англииския ми е ужасен..........
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
74
rate up comment 7 rate down comment 1
kalendar
преди 9 години
А за тебе-конституцията им е крадена от едни индиански племена. Ако това беше вярно, което ти казваш(а то не е) индианците щяха да са напредналите и да дават акъл на белите заселници. Ама не е, както казах.Ако ти е интересно що са така надалавера хамериканците четете Хамилтън. Гледам градският Томислав Дончев го е чел, но явно много скоро, та още не го е осмислил. Но с две думи-причините са изцяло геополитически.ПС: Римската империя и римската република се различават и то много. Но да-империята наподобява, но ранната империя. Византия е в същност наследника на SPQR.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
73
rate up comment 2 rate down comment 1
kalendar
преди 9 години
моралист:) я да ти припомня как разправяше за миномета, то е щото не обичаш спорове сигурно:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
72
rate up comment 3 rate down comment 1
kalendar
преди 9 години
добре...коментирай ми дупликата в икономическата част.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
71
rate up comment 7 rate down comment 2
kalendar
преди 9 години
Пък ти вземи се скрий-основно населението на САЩ в началото е било скандинавско и германско, по-малко английски. И не си много наясно за Иран, ми се струва. А що не кажеш колко са му възстановени от данъците от тия 30 милиарда? Щото е лесно да даряваш в тяхната система, трудно е в германската(респективно-в нашата).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
70
rate up comment 5 rate down comment 0
kalendar
преди 9 години
Между другото в началото е било точно обратното-напускали са само утайката, който не е можел да успее тук е ходил там.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
69
rate up comment 7 rate down comment 5
michaelis
преди 9 години
А ти и думите си ми броил ..:)) ми имам други профили пак с michaelis3,4 защото като прекаля някой път и админите го спират. Ей виж ги профилите аз нямам кво да крия, виж ся аз съм си нормален спекулант, обаче обичам конспирацийки и от статиите тук се зарибих и станах "политик" и взех страна.:))) Вие американобългарчетата не приемате противници, поне да бяхте взели начина на работа от тея САш не да си барате меча по цял ден и само кючеци в Студентски Град Айде бачкайте по американски всеки път като се прибера и виждам само подпичкосване навсякъде!! Даже дет вика бат Мави, че и английски не знаете ее аз съм другия парадокс, защото не знам руски!!! САЩа са изкривена империя на Хаоса и с тая си политика рано или късно ше ***, това е неезбежно, но те ускоряват нещата......P.S. даже сега пиша от метрото защото мира не ми дава ....:)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
68
rate up comment 7 rate down comment 8
x3m
преди 9 години
Това, което им дава целия тоя просперитет на първо място е далновидността на хората, подписали конситуцията. САЩ наподобява изключително много римската република/империя по адмнистративно устройство (президент-консул, сенатори-сенатори, конгресмени-магистрати, губернатори-губернатори), по образование (liberal arts) и по наказателно-правна система. Второто, което им дава предимство е населението. Голямо като брой и хомогенно. Говорят един език, споделят едни и същи основни ценности. Когато имаш толкова много хора в една страна, има достатъчно идеалисти, които не се поддават на корупция. Има ги в администрация, полиция, съда, медии. Един минимален брой такива хора подсигурява да няма ексцесии. Третото, е територията им. Голяма, богата на ресурси (горива, обработваема земя, водни). Освен това е далеч от всички други, което дава сигурност за индустрията и инвеститорите. Така се преверънаха в 1 икономическа сила, което доведе до 1 военна, а след това 1 финансова, технологична и културна.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още