IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще изгуби ли Америка петролната война?

Цените се насочват към нива, при които американските производители ще започнат да изключват мощности, смята Леонид Бершидски

12:52 | 17.01.15 г. 119
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-align: justify;">
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Финансовият погром, който сполетява Русия, след като цената на петрола сорт Брент спадна с 50% през последните четири месеца, засенчи това, което евентуално очаква американската шистова индустрия през 2015 г., пише за Bloomberg View Леонид Бершидски.

Време е да й обърнем внимание, защото Саудитска Арабия и други големи производители на петрол от Близкия изток едва ли ще съкратят добива. Сега цените се насочват към нива, при които американските производители ще започнат да изключват мощностите.

Представители от водещите страни членки на ОПЕК от седмици казват, че няма да изпомпват по-малко нефт без значение колко надолу ще върви цената на петрола. Петролният министър на Саудитска Арабия Али Ал-Наими каза, че дори 20 долара за барел няма да предизвикат промяна.

Първоначалните реакции в САЩ бяха умерени – американските петролни производители са достатъчно устойчиви; те ще продължат да произвеждат дори и при много ниски продажни цени, защото пределният разход за изпомпването от съществуващите кладенци е още по-нисък; ОПЕК ще загуби, защото мрежата за социалната сигурност на членовете й зависи от цената на петрола; и при всички случаи ОПЕК ще е мъртва.

Този оптимизъм напомня за високомерната руска реакция в началото на спада на цената на петрола. През октомври руският президент Владимир Путин каза, че „никой от сериозните играчи“ няма интерес от цена на петрола под 80 долара. Това самодоволство изведе Русия на ръба – вече и трите водещи кредитни агенции дават най-ниския инвестиционен рейтинг на страната, след като рублата продължава да се обезценява, успоредно с петрола.

Като цяло е лоша идея да играеш самонадеяно по време на ценова война. По дефиниция всички ще пострадат, а една победа би могла да бъде относителна. Победителят е този, който понесе най-голямата болка. Бершидски залага че това са саудитците и руснаците.

Към този момент единственият сигнал, че американското производство на суров петрол може да се свие, е намаляващият брой оперативни помпени станции в САЩ. Миналата седмица броят им се понижи до 1 750 – с 61 по-малко спрямо седмица по-рано и с 4 по-малко в сравнение с преди година. От 5 декември насам са спрели работа 209 платформи, като спадът е рекорден за периода от 1987 година досега.

Въпреки това производството на петрол все още е рекордно. През седмицата, приключила на 2 януари, когато броят на помпите също намаля, добивът достигна 9,13 млн. барела на ден, което е 44-годишен връх.

Петролните компании спират производството само в най-нерентабилните си станции, които произвеждат само по няколко барела на ден, а при текущите цени, тези станции не струват колкото лизинговите плащания за оборудването.

След като никой не съкращава производството, цените продължават да вървят надолу. Всичко това ще даде своето отражение. Според най-новия анализ на Wood Mackenziе „при цена на Брента от 40 долара за барел, или по-ниска, производството на петрол ще застине на нива, при които е налице значително намаляване на глобалното предлагане на петрол. При 40 долара за барел Брент 1,5 млн. барела на ден ще бъдат с най-голям отрицателен принос от редица пясъчни петролни проекти в Канада, следвани от САЩ и Колумбия“.

Това не означава, че веднъж, когато Брентът слезе до 40 долара, а това е нивото, което Goldman Sachs сега очаква, след като изостави прогнозата си, че Саудитска Арабия ще намали производството, шистовият добив автоматично ще спадне с 1,5 млн. барела на ден.

Редица американски фракери ще продължават да помпат на загуба, защото трябва да обслужват дълговете си – общо за близо 200 млрд. долара, сравними с финансовите нужди на руските държавни енергийни компании.

Проблемът на американските фракери е, че е възможно тези дългове да бъдат рефинансирани, ако са червиви с пари. В определен момент, ако цените останат ниски, най-задлъжнелите компании ще фалират, а по-успешните няма да могат да ги изместят или придобият, защото няма да имат или парите, или инвеститорската увереност, че ще им помогнат да си набавят дългово финансиране.

Фалитите и липсата на експанзия в крайна сметка ще доведат до свиване на производството. Американската администрация за енергийна информация все още прогнозира, че американското производство на суров петрол ще бъде средно 9,3 млн. барела дневно, или със 700 000 барела на ден повече в сравнение с 2014 г. Но ако Брентът се придвижи към 40-те долара, тази прогноза изхвърча през прозореца. Това може би и сега е твърде оптимистично.

Що се отнася до Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства – те просто ще продължават да помпат. Те са държави, а не предприятия, и те просто не могат просто така да затворят магазина и да се приберат вкъщи. Те все още имат бюджети, които да финансират, и нямат заместител на петрола като източник на международни резерви.

Русия, третият най-голям производител на петрол след САЩ и Саудитска Арабия, е по-нестабилна в сравнение с петролните монархии в Близкия изток, но се намира в същата ситуация – петролът е нейната кръвоносна система.

Това може да бъде кървава, продължителна битка с неясен изход. Цената на петрола по-скоро е нееластична към краткосрочни изменения в търсенето и предлагането. Ето защо нейният курс тази година ще бъде диктуван основно от новините и реакциите на пазара към тях.

Една вълна от фалити в американската шистова индустрия най-вероятно ще я стимулират, защото това ще бъде възприемано като негативен фактор за предлагането. Въпреки това не може да се каже колко високо ще се надигне. Всъщност тя може да нарасне толкова, че да позволи консолидация, предоставяйки на индустрията втори попътен вятър и причинявайки повече проблеми на страните от ОПЕК, Русия, Мексико и Норвегия. Или пък вълната може да достигне нива, при които САЩ може да забрави за своя шистов бум. Това би причинило тежки последици за икономическото възстановяване на САЩ.

Може би е време щатското правителство да обмисли дали иска да вдигне залозите в тази ценова война, навлизайки в нея като суверенна държава. Това би означавало спасяване или временно субсидиране на производителите на шисти. В края на краищата сега те се конкурират с държавите, а не с фирми.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:00 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

57
rate up comment 6 rate down comment 7
StefanL
преди 9 години
Абе стояне що не си гледаш СОТА да си пазиш обектите ами си тръгнал да пишеш глупости е! Политиката не е за неграмотници ! Ако беше такъв голям политик твоята любима партия герб щяха да те вземат те и без това всички там са *** като теб
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
56
rate up comment 6 rate down comment 7
michaelis
преди 9 години
Дай някой дет плаща, аз ако ми плащаха до са да съм милионер с моите писания. Не знам кой кво е изгубил, ама намам GMC, американска храна и Apple. Всичко ми е китайско, такъв е живота незнам кой загубил ама не са *** и Китай .... :))И кат ти казнам Стоянчо гледам да водим нормален разговор както правят комунистите, ако искаш може и по вулгарния както правят демократите.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
55
rate up comment 11 rate down comment 10
Стоян Петров
преди 9 години
Когато ми казваш Стоянчо, не ми е ясно кой искаш да те удостои с внимание-аз или малкият Стоянчо. Така че, бъди по-конкретен. Нямам намерение да се надприказваме, за да оправдаеш копейките които ти заплащат. Вие изгубихте. Ако не вярваш провери в ***.ru. Съжалявам.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
54
rate up comment 8 rate down comment 6
michaelis
преди 9 години
САЩа цъфтеше, прекрасна страна с ресурси с възможности, перспективи обаче от как махнаха регулациите и Wallstreeta и FED и военната им индустрия откачиха, станаха пропадняци и алчни безкрупулни *** в белия им дом
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
53
rate up comment 7 rate down comment 6
michaelis
преди 9 години
Добре Стоянчо не опонирам за долара са, като са толкоз справедливи и читави САЩа защо 1% са меееега богати останалото скрап и средната класа им се затри почти ..... ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
52
rate up comment 10 rate down comment 7
michaelis
преди 9 години
Ванка, ако не беше брадатия да ви я напрай тая компания държавна, никви GMC нямаше да има, кой иска да си ги купи, ама май само в САЩа и при арабите вървят другаде ньет!! Пелишки бутчета и всякакви ГМО мне благодаря да си ги ядат там, за тва една нормална спаружена bio краставица внос срува сумай ти долари!! Та САЩ произвеждат бомби и долари за света друго нищо, колите им не стават, за строителни и други машини виш Японски и Немски производители ..... Тва виждам аз и ни само аз...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
51
rate up comment 10 rate down comment 5
Стоян Петров
преди 9 години
nobel, САЩ са основани от английски протестанти, наречени още изравнители. Те са виждали несправедливостта в Англия решили да основат божията държава. Изравнители са ги наричали защото смятат, че трябва да има шанс за всеки. Според тях господ има план за всеки и ние хората трябва да помагаме да се изпълни този план. Толкова е просто. САЩ все още са по-скоро религиозна система като Иран и Индия. Но за разлика от Америка тези страни приемат неравенството като дадено от бога и затова са на това положение. Веднага предусещам как ще ми опонирате с "цар долар". Да печелят и даряват. Бил Гейтс например досега е дарил 30 000 000 000$(тридесет милиарда долара).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
50
rate up comment 9 rate down comment 3
nobel
преди 9 години
Между другото българофилът ме накара да се замисля над някои неща. Спомних си например, че преди годи ни бях чел , че само в Ню Йорк живеят повече италианци, отколкото в Рим, и повече ирландци, отколкото в Дъблин. Тогава си дадох сметка, че такова нещо като американска нация няма. Има смес от много нации и народи. Добре де, а в такъв случай на какво се дължи икономическият им просперитет? Защо всички тези хора, които живеят там не могат да направят същото и в собствените си страни? Какво има в САЩ, което го няма никъде другаде по света? Признавам си, че и да ден днешен не съм си отговорил напълно на този въпрос. Първото що годе логично обяснение, което ми хрумна беше, че родните си страни са напускали най-умните и кадърни хора, а тук сме останали само простаците. Дали пък не е точно така? Ако някой от вас има различно обяснение може да го сподели. Ако иска, разбира се.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
49
rate up comment 11 rate down comment 6
0pk
преди 9 години
А при нас като погледнеш, няма обявени заплати - демек за без пари ше бачкаш :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
48
rate up comment 13 rate down comment 8
Стоян Петров
преди 9 години
Защо спорите, отваряте ***.ru и гледате, гледате и не вярвате на ушите си!!! Предлагана заплата от 1 000 $ вече няма. За Масква заплатите са между 20 000 и 45 000 рубли(307-692$). За останалата Рашастан са 15 000 до 30 000 рубли(230-461$). А в алтайският край открих заплата от 8 000 рубли(122$). Велика държва, Велик народ, Велик Путин, няма спор!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още