IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Обещаващият старт на една тежко приключила седмица

Какво се случи преди десетина дни в Брюксел и защо се стигна до референдума в Гърция?

17:18 | 04.07.15 г. 12
Автор - снимка
Редактор
<p>
	&nbsp;<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

 Снимка: Ройтерс

В сряда вечерта Гърция получава контрапредложение. По искане на МВФ увеличението на данъците е намалено и, нещо, което е много важно – на правителството му е казано, че трябва да увеличи ДДС на хотелите.

Нещо повече, няколко искания на гърците за обсъждане облекчаването на дълга са отхвърлени – първо трябва да се съгласите с реформите, е отговорът тогава.

В четвъртък Варуфакис и Ципрас се съгласяват, че не могат да представят тази оферта пред кабинета си в Атина. През последните седмици радикални фракции сред управляващата партия СИРИЗА стават все по-гласовити в противопоставянето си срещу всяка сделка, която преминава определени червени линии по пенсиите и данъците.

Нещо повече, някои членове на СИРИЗА дори искат от Ципрас да се отдалечи от Европа като цяло и да се върне към драхмата, подход, който министър-председателят и Варуфакис бяха заявили, че никога няма да обмислят.

Техният единствен шанс, смятат двамата лидери, е да накарат Европа да бъде поне малко гъвкава по облекчаването на дълга, защото без него техният план няма как да бъде приет от гръцкия парламент.

Но когато Варуфакис повдига върпоса пред колегите си финансови министри в четвъртък в конферентната зала в централата на ЕС, му е заявено, че остава малко време за преговори.

Самата поява на Варуфакис е нещо като провокация от страна на гърците. Няколко месеца по-рано, по искане на Диселблум, Ципрас отстранява Варуфакис от преговори лице в лице с кредиторите, признавайки, че министърът на финансите се чувства по-комфортно в даването на възвишени речи, отколкото в сондирането на технически въпроси.

От време на време обаче Ципрас праща Варуфакис на тези срещи, шегувайки се с приближените си, че се забавлява да вижда как Диселблум и финансовият министър на Германия Волфганг Шойбле се измъчват, докато гръцкият финансов министър им води лекции за нуждата от облекчаване на дълга.

Това е точно такъв момент. И може би също толкова очаквано отговорът на Диселблум на искането за облекчаване на дълга е рязък.

"Янис, ако продължаваш да говориш за дълга, достигането до сделка ще бъде невъзможно", казва Диселблум според източници.

Говорител на Диселблум по-късно заявява, че позицията му в четвъртък е била, че има огромна разлика между предложението на Гърция и на кредиторите, но няма достатъчно време, за да се стигне до сделка.

В продължение на шест месеца сблъсъците между строгия официално облечен холандец и неговите властни небрежни гръцки колеги са тема на разговор сред всички в Брюксел. Имало е и заплахи, и викове.

И сега отново се стигна до там.

Докато срещата тече без признак за каквото и да е споразумение, сдържаността на другите също е поставена на изпитание.

Шойбле критикува Московиси за положителните коментари по гръцкото предложение. 

"Дори последното предложение на кредиторите е твърде снизходително за гърците", твърди Шойбле и допълва, че вижда малък шанс да бъде прието от германския парламент.

Единственото решение е контрол на капитала, казва той, повишавайки глас.

Но Варуфакис продължава с въпроса за зашеметяващия товар на гръцкия дълг, пренебрегвайки увещанията на Диселблум и останалите.

Тогава Варуфакис се обръща към Кристин Лагард, френският директор на МВФ.

Преди пет години фондът даде благословията си за първия спасителен заем, допълвайки заемите на Европа, въпреки вътрешните опасения, че Гърция няма да успее да ги изплати.

Сега МВФ кара Гърция да подпише друга програма за икономии, за да получи достъп до още заеми, въпреки че фондът заключи, че първоначалните съмнения са се оправдали: гръцкият дълг е неустойчив.

"Имам въпрос към Кристин", казва Варуфакис в претъпканата зала. "Може ли МВФ официално да заяви на тази среща, че направеното от вас предложение ще направи гръцкия дълг устойчив". 

"Янис има основания", отговаря Лагард. "Въпросът с дълга трябва да се вземе под внимание". (Говорител на фонда по-късно казва, че това не е точно описание на разговора.)

Но преди тя да успее да обясни, вече е прекъсната от Диселблум.

"Това е оферта, която или трябва да приемете, или да отхвърлите, Янис", казва холандецът.

В крайна сметка Гърция ще я отхвърли. 

Всичко по темата за Гърция четете тук!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:05 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

12
rate up comment 0 rate down comment 3
Атанасио
преди 8 години
САЩ внасят около 45% от петрола който потребяват - http://***.economy.bg/world/view/9280/Koj-kolko-petrol-konsumira,и за мен е престъпление да потребяат повече от Китай ,Индия и Япония взето заедно За ЕС 45% е само вноса от Русия - http://ec.europa.eu/europe2020/pdf/energy2_bg.pdfОбяснил съм - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1431029987175231Идеята ми е забрана на офшорки и т.н. регулации и данък лукс - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1442612112683685с цел 6% бюдж.излишъци които се инвестират в точно определени неща https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1436573383287558за да се избегне и глоб.затопляне - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1494171174194445Фелипе Калдерон, бивш мексикански президент и ръководител на Световната комисия по икономика и климат също го казва - http://***.greentech.bg/archives/55447Проф. Джефри Сакс също - http://darikfinance.bg/***/111777#comments
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 2 rate down comment 1
Атанасио
преди 8 години
Ако вярно това - ''Внимание... !!!! На юг от Крит, е открито поле с петролни резерви 175 милиарда тона, което е третото по големина в света!!!На нефт и природен газ Гърция се оценява (забележете) в размер на $10 трилиона, оценката е на Геологическия институт на САЩ !!!! - http://***.budnaera.com/201503/1506020468.html#ixzz3f0etx1VBЩе ги въртят на шиш както Сирия - http://***.dokumentalni.com/?p=2695 след 8-та минута се казва за залежи от 37млрд.тона нефт което е грубо около 250млрд.барела и това е истинската причина чужди тайни служби да пуснат химическо оръжие и да обвинят ,че държ.власти са го пуснали защото чужди компании искат да вземат на концесия тези 250млрд.барела нефт и затова предизвикват гражданска война и за Украйна е друго - взеха и газопроводите и дупчат за шистов газ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 2 rate down comment 0
lilivan
преди 8 години
Хубава статия.Мерси за информацията, която давате.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 3 rate down comment 1
ivan.kostov.39
преди 8 години
Знаете ли какво става в Гърция? Знаете ли защо крият истината от вас? http://***.budnaera.com/201503/1506020468.html
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 8 rate down comment 4
tonino
преди 8 години
Много късно излиза този материал......С това трябваше да започне седмицата,а не с разтягането на локуми.....:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 9 rate down comment 7
dr.5rov
преди 8 години
Нашите политици за последните 25 години са .... БЕЗ изключение------Е, не изпадай в крайности. Може и да има, но ние да не ги знаем. Аз вярвам, че на този свят има и чудеса.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 14 rate down comment 16
freegan
преди 8 години
"красивите и интелигентните" днес не са на работа.И троловете трябва да почиват.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 15 rate down comment 20
Invcom
преди 8 години
Хубаво питаш колега ама в грешния форум... не че не си прав. Очаквам съвсем скоро "красивите и интелигентните" във форума да те разкъсат с обвинения, че си "***" "българофоб" "от низш социален слой" "грозен и беден" "комунист" "червен" и т н.... Иначе конкретно на въпроса ти - НЕ, НЕ МОГА да си го представя. Нашите политици за последните 25 години са дупедавци БЕЗ изключение.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 16 rate down comment 13
ing5rov
преди 8 години
В некой друг живот !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 17 rate down comment 12
dr.5rov
преди 8 години
Може ли някой да си представи ....---------------Опитах се, но не можах. Може би някой ден, но не сега.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още