IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Обещаващият старт на една тежко приключила седмица

Какво се случи преди десетина дни в Брюксел и защо се стигна до референдума в Гърция?

17:18 | 04.07.15 г. 12
Автор - снимка
Редактор
<p>
	&nbsp;<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

 Снимка: Ройтерс

В сряда вечерта Гърция получава контрапредложение. По искане на МВФ увеличението на данъците е намалено и, нещо, което е много важно – на правителството му е казано, че трябва да увеличи ДДС на хотелите.

Нещо повече, няколко искания на гърците за обсъждане облекчаването на дълга са отхвърлени – първо трябва да се съгласите с реформите, е отговорът тогава.

В четвъртък Варуфакис и Ципрас се съгласяват, че не могат да представят тази оферта пред кабинета си в Атина. През последните седмици радикални фракции сред управляващата партия СИРИЗА стават все по-гласовити в противопоставянето си срещу всяка сделка, която преминава определени червени линии по пенсиите и данъците.

Нещо повече, някои членове на СИРИЗА дори искат от Ципрас да се отдалечи от Европа като цяло и да се върне към драхмата, подход, който министър-председателят и Варуфакис бяха заявили, че никога няма да обмислят.

Техният единствен шанс, смятат двамата лидери, е да накарат Европа да бъде поне малко гъвкава по облекчаването на дълга, защото без него техният план няма как да бъде приет от гръцкия парламент.

Но когато Варуфакис повдига върпоса пред колегите си финансови министри в четвъртък в конферентната зала в централата на ЕС, му е заявено, че остава малко време за преговори.

Самата поява на Варуфакис е нещо като провокация от страна на гърците. Няколко месеца по-рано, по искане на Диселблум, Ципрас отстранява Варуфакис от преговори лице в лице с кредиторите, признавайки, че министърът на финансите се чувства по-комфортно в даването на възвишени речи, отколкото в сондирането на технически въпроси.

От време на време обаче Ципрас праща Варуфакис на тези срещи, шегувайки се с приближените си, че се забавлява да вижда как Диселблум и финансовият министър на Германия Волфганг Шойбле се измъчват, докато гръцкият финансов министър им води лекции за нуждата от облекчаване на дълга.

Това е точно такъв момент. И може би също толкова очаквано отговорът на Диселблум на искането за облекчаване на дълга е рязък.

"Янис, ако продължаваш да говориш за дълга, достигането до сделка ще бъде невъзможно", казва Диселблум според източници.

Говорител на Диселблум по-късно заявява, че позицията му в четвъртък е била, че има огромна разлика между предложението на Гърция и на кредиторите, но няма достатъчно време, за да се стигне до сделка.

В продължение на шест месеца сблъсъците между строгия официално облечен холандец и неговите властни небрежни гръцки колеги са тема на разговор сред всички в Брюксел. Имало е и заплахи, и викове.

И сега отново се стигна до там.

Докато срещата тече без признак за каквото и да е споразумение, сдържаността на другите също е поставена на изпитание.

Шойбле критикува Московиси за положителните коментари по гръцкото предложение. 

"Дори последното предложение на кредиторите е твърде снизходително за гърците", твърди Шойбле и допълва, че вижда малък шанс да бъде прието от германския парламент.

Единственото решение е контрол на капитала, казва той, повишавайки глас.

Но Варуфакис продължава с въпроса за зашеметяващия товар на гръцкия дълг, пренебрегвайки увещанията на Диселблум и останалите.

Тогава Варуфакис се обръща към Кристин Лагард, френският директор на МВФ.

Преди пет години фондът даде благословията си за първия спасителен заем, допълвайки заемите на Европа, въпреки вътрешните опасения, че Гърция няма да успее да ги изплати.

Сега МВФ кара Гърция да подпише друга програма за икономии, за да получи достъп до още заеми, въпреки че фондът заключи, че първоначалните съмнения са се оправдали: гръцкият дълг е неустойчив.

"Имам въпрос към Кристин", казва Варуфакис в претъпканата зала. "Може ли МВФ официално да заяви на тази среща, че направеното от вас предложение ще направи гръцкия дълг устойчив". 

"Янис има основания", отговаря Лагард. "Въпросът с дълга трябва да се вземе под внимание". (Говорител на фонда по-късно казва, че това не е точно описание на разговора.)

Но преди тя да успее да обясни, вече е прекъсната от Диселблум.

"Това е оферта, която или трябва да приемете, или да отхвърлите, Янис", казва холандецът.

В крайна сметка Гърция ще я отхвърли. 

Всичко по темата за Гърция четете тук!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:05 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 8 rate down comment 17
Атанасио
преди 8 години
Ципрас избърза с референдума според мен и трябваше да изчака 30 юни за да види дали нямаше да остъпят - нервите не издържаха Макар ,че референдум не е грешно решение защото СУВЕРЕНА решава макар ,че темата е за доктори по икономика или поне за завършили икономика Референдума е за предложението от 25.06. - http://europa.eu/rapid/press-release_IP-15-5270_en.htmМного добре го каза госта във - https://***.ataka.tv/видео/на-жълтите-павета-г-c10818.html,и съм коментирал под предаването през фейсбукаBloomberg News загуби дело в ЕС през 2012 г., в което, позовавайки се свобода на информацията, поиска да получи данните, съхранявани от Европейската централна банка, за това как Гърция е използвала деривативи, за да се скрие размера на дълга си - значи може да се претендира за ''омразен дълг''Марио Драги от 2002 до 2005 година работи в банката Голдман Сакс, а от 2006 година е управител на Италианската банка тоест знае как Гърция и Италия крият дълга и бюдж.дефицит - може да е участвал
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 33 rate down comment 19
Iv_max
преди 8 години
Може ли някой да си представи дори за секунда кой да е български политик да участва на подобни преговори и да се държи по такъв начин както гръцките представители? Може ли някой да си представи Български референдум за пдобно нещо? Може ли някой да си представи колко Българи ще искат да защитят достойнството си?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още