IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия трябва да преразгледа плана си за растеж след срива в потреблението

Инвестициите са тези, които трябва да подпомогнат икономиката, смятат експерти

17:44 | 20.08.15 г. 32
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Нивото на заплатите в Русия, коригирани с темпа на инфлация, се срина с 9,2% през юли на годишна база, а продажбите на дребно записаха същия спад. Продължителният спад в цените на петрола изпрати рублата към нови дъна, а възможностите за нови двигатели на икономическия растеж не са много, коментира Bloomberg. Според повечето икономисти растежът в икономиката може да дойде само от инвестициите.

За да стане това факт, ще трябва да се обърне негативната тенденция за капиталовите разходи, които намаляват от 19 месеца насам, най-продължителният спад от близо две десетилетия. Спестяванията в страната трябва да задвижат растежа, докато международните инвеститори избягват Русия поради наложените санкции, смятат експерти на УРАЛСИБ Кэпитал. Компанията оценява, че икономиката на Русия има нужда от около 60 млрд. долара, за да се достигне желания ръст от 4%, вместо отчетените 3%.

„Ако има растеж, през следващите 10 години той ще се дължи най-вече на инвестициите“, смята Ярослав Лисоволик, анализатор в Deutsche Bank AG в Москва. „Без тях потреблението ще се влоши и няма да достигнем потенциала на икономиката, който се корени най-вече в инвестиционната компонента“.

За последното десетилетие и половина моделът на руския икономически ръст се базираше на приходи от енергиен износ и търсенето на вътрешния пазар, което позволи повишаване на работните заплати и съвкупното производство, се казва в анализ, сред чиито автори е и Алексей Кудрин, бивш финансов министър, заемал поста близо десетилетие.

Загубите за хазната, предизвикани от по-евтините руски петрол и газ, се оценяват на 900 млрд. долара за периода 2000 г. – 2009 г., и на още 1,2 трилиона долара за следващите пет години, като изчисленията са направени по курса на щатската валута от 2013 г.

Преди кризата, с която се сблъска рублата, санкциите в следствие на украинския конфликт и спадът на цените на петрола разтърсиха икономиката на страната. Потреблението допринася за около една четвърт от брутния вътрешен продукт (БВП) на страната, а друга една четвърт е пряко свързана с енергийната индустрия, пише още Bloomberg.

За да запълни празнината, предизвикана от големия спад в потреблението, правителството ще трябва да използва потенциала на страна, която поставя препятствия пред инвеститори, като Ikea и General Motors Co. Френската финансова институция BNP Paribas затвори своя фонд за управление на рисков капитал шест години след придобиването му, а германският презастраховател Munich Re закри офиса си в Москва.

Делът на инвестициите към БВП на страната се очаква да достигне 21% тази година, по-малко от отчетените 23% през 2013 г. - ниво, което бе вече оценено като много ниско, посочва в своя юлски доклад Alfa Bank. Делът на инвестициите се свива през всяка следваща година от 2011 г. насам, когато е бил 25% от БВП по данни на Световната банка. През миналия месец инвестициите се свиха с 8,5% спрямо юли миналата година, за да запишат най-големия спад от близо 6 години насам.

В същото време корпоративните печалби се покачват до рекордни нива и компаниите скоро ще търсят възможности да преразпределят капитала и да се фокусират върху разширяването си, смята Bank of America. През първите пет месеца общите нетни приходи на бизнеса са се увеличили с 58% спрямо година по-рано, сочат данните на руската статистика.

Спестяванията, които според данните на UralSib Capital ще бъдат ключов източник на финансиране в икономиката, се покачват. Депозитите на домакинствата растат до 219 млрд. долара към края на юни. Делът на спестяванията се покачва до 13,6 % спрямо разполагаемия доход. За сравнение делът им бе 7% година по-рано, показват данните, цитирани от Bloomberg. 

С покачването на корпоративните печалби, руската икономика разполага с достатъчно ресурси за възстановяване, счита Владимир Осаковски, главен икономист в Bank of America в Москва. Според него до сега печалбите са били използвани за намаляване на задлъжнялостта и изплащане на дивиденти, но тази тенденция би трябвало да отслабне в третото тримесечие на годината.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:29 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

31
rate up comment 4 rate down comment 1
STRAHO
преди 8 години
"Тайната на политиката ? Дръжте добри отношения с Русия" - Ото Фон Бисмарк"Русите си запазиха правото на непобедими" - Наполеон Бонапарт
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
30
rate up comment 3 rate down comment 1
STRAHO
преди 8 години
"Може само да се молиш, за хората изправили се срещу Русия " -Уинстън Чърчил
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
29
rate up comment 3 rate down comment 9
stanislavr
преди 8 години
Вземете и разгледайте малко какво се предлага в Крим като почивка - Евпатория, Крайморск... Тия са били луди да идват в нашите курорти.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 4 rate down comment 7
stanislavr
преди 8 години
Вземете и разгледайте малко какво се предлага в Крим като почивка - Евпатория, Крайморск... Тия са били луди да идват в нашите курорти.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 19 rate down comment 6
SimeonAtanasov
преди 8 години
Аз не вижда нищо толкова страшно в Русия и икономиката й.Да, има девалвация на рублата, ще има годишен спад на БВП от около 3 %, има висока инфлация, която обаче вече е овладяна, има и спад в реалните доходи, както и спад във валутните резерви на Централната банка, който също вече е овладян.Но, безработицата остава ниска, едва се е повишила, има сериозен ръст в аграрния сектор, промишлеността също не е много засегната, съвкупния външен дълг на Русия (държавен, на ЦБ, на фирмите и на физическите лица) спадна от 750 на 550 млрд. долара. А както виждаме от статията корпоративните печалби скачат с 58 % на годишна база и то при голям спад в печалбата на енергийния сектор и на банките. А спестяванията на руските граждани се покачват с 13 % за една година до 220 млрд. долара.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 10 rate down comment 5
realistyt
преди 8 години
Не мислете за *** и Путин, въпреки наистина малоумното унищожаване на храни на границата. Много по-добре да ги бяха конфискували и да пратят в Донбас например! Със забраната на внос на продоволствия обаче, Путин си спечели доста "фенове" сред руските фермери и предприятия от леката промишленост, като ги освободи от сериозна конкуренция! Сега пречките пред техния растеж и развитие са значително по-малко! http://agro2b.ru/ru/news/21503-Rossii-vyroslo-proizvodstvo-myasa-syra.html
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 9 rate down comment 7
realistyt
преди 8 години
Някой хора не виждат какъв пладнешки грабеж на държавата се осъществява от "Мариците" 1 и 3, златодобивните компании и т.н., а само рубладжии им се привиждат!Стояне, какво да стане с рублата- до предишния минимум има още доста! При предишното й обезценяване родните медии ни чертаеха някакви мрачни картини за Русия- прогнози за гладни стачки, безредици и т.н. Какво, обаче се случи- тълпи финландци, естонци и т.н. навлизащи в Русия, които щурмуват руските магазини за евтини техника и други стоки! Руската икономика не е толкова зависима от западната такава, колкото доста хора си мислят, особено пък сега, като няма западни хранителни стоки по магазините там!Относно туристите- падането на рублата стимулира сериозно вътрешния туризъм в Русия и влияе доста негативно на външния такъв! На това основно се дължи намаляването на руските туристи в Европа! Има и други причини- като тази например, че за доста руски патриоти- Европа вече е *** дума!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 2 rate down comment 5
Kaoru
преди 8 години
Прави засилка :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 6 rate down comment 6
khao
преди 8 години
кво, кво ... квото стааа и с туристите, гоеа !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 14 rate down comment 7
Стоян Петров
преди 8 години
Не че съм гавраджия, ама а'ре някой всезнайко да ме светне к'о ста'а с рублата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още