IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия трябва да преразгледа плана си за растеж след срива в потреблението

Инвестициите са тези, които трябва да подпомогнат икономиката, смятат експерти

17:44 | 20.08.15 г. 32
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Нивото на заплатите в Русия, коригирани с темпа на инфлация, се срина с 9,2% през юли на годишна база, а продажбите на дребно записаха същия спад. Продължителният спад в цените на петрола изпрати рублата към нови дъна, а възможностите за нови двигатели на икономическия растеж не са много, коментира Bloomberg. Според повечето икономисти растежът в икономиката може да дойде само от инвестициите.

За да стане това факт, ще трябва да се обърне негативната тенденция за капиталовите разходи, които намаляват от 19 месеца насам, най-продължителният спад от близо две десетилетия. Спестяванията в страната трябва да задвижат растежа, докато международните инвеститори избягват Русия поради наложените санкции, смятат експерти на УРАЛСИБ Кэпитал. Компанията оценява, че икономиката на Русия има нужда от около 60 млрд. долара, за да се достигне желания ръст от 4%, вместо отчетените 3%.

„Ако има растеж, през следващите 10 години той ще се дължи най-вече на инвестициите“, смята Ярослав Лисоволик, анализатор в Deutsche Bank AG в Москва. „Без тях потреблението ще се влоши и няма да достигнем потенциала на икономиката, който се корени най-вече в инвестиционната компонента“.

За последното десетилетие и половина моделът на руския икономически ръст се базираше на приходи от енергиен износ и търсенето на вътрешния пазар, което позволи повишаване на работните заплати и съвкупното производство, се казва в анализ, сред чиито автори е и Алексей Кудрин, бивш финансов министър, заемал поста близо десетилетие.

Загубите за хазната, предизвикани от по-евтините руски петрол и газ, се оценяват на 900 млрд. долара за периода 2000 г. – 2009 г., и на още 1,2 трилиона долара за следващите пет години, като изчисленията са направени по курса на щатската валута от 2013 г.

Преди кризата, с която се сблъска рублата, санкциите в следствие на украинския конфликт и спадът на цените на петрола разтърсиха икономиката на страната. Потреблението допринася за около една четвърт от брутния вътрешен продукт (БВП) на страната, а друга една четвърт е пряко свързана с енергийната индустрия, пише още Bloomberg.

За да запълни празнината, предизвикана от големия спад в потреблението, правителството ще трябва да използва потенциала на страна, която поставя препятствия пред инвеститори, като Ikea и General Motors Co. Френската финансова институция BNP Paribas затвори своя фонд за управление на рисков капитал шест години след придобиването му, а германският презастраховател Munich Re закри офиса си в Москва.

Делът на инвестициите към БВП на страната се очаква да достигне 21% тази година, по-малко от отчетените 23% през 2013 г. - ниво, което бе вече оценено като много ниско, посочва в своя юлски доклад Alfa Bank. Делът на инвестициите се свива през всяка следваща година от 2011 г. насам, когато е бил 25% от БВП по данни на Световната банка. През миналия месец инвестициите се свиха с 8,5% спрямо юли миналата година, за да запишат най-големия спад от близо 6 години насам.

В същото време корпоративните печалби се покачват до рекордни нива и компаниите скоро ще търсят възможности да преразпределят капитала и да се фокусират върху разширяването си, смята Bank of America. През първите пет месеца общите нетни приходи на бизнеса са се увеличили с 58% спрямо година по-рано, сочат данните на руската статистика.

Спестяванията, които според данните на UralSib Capital ще бъдат ключов източник на финансиране в икономиката, се покачват. Депозитите на домакинствата растат до 219 млрд. долара към края на юни. Делът на спестяванията се покачва до 13,6 % спрямо разполагаемия доход. За сравнение делът им бе 7% година по-рано, показват данните, цитирани от Bloomberg. 

С покачването на корпоративните печалби, руската икономика разполага с достатъчно ресурси за възстановяване, счита Владимир Осаковски, главен икономист в Bank of America в Москва. Според него до сега печалбите са били използвани за намаляване на задлъжнялостта и изплащане на дивиденти, но тази тенденция би трябвало да отслабне в третото тримесечие на годината.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:29 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

11
rate up comment 20 rate down comment 12
Mavi Goz
преди 8 години
И аз това викам - без тех сме си по-добре! Англичаните харчат повече - къркат водка Флирт и даже успяват да се накъркат с нея! Руснаците не я поглеждат - викат, не било водка!Иначе гърците много им се радват на руснаците, чудят се как да им угодят! Питах ги що така,- викат, от състрадание! Щот като се върнели в Раша щели да ги бият с камшици за самотлъчка от фиодалното владение, та докато са там, малко да живнат, да захлебят, та да могат да изкарат зимата, че догодина пак да могат да дойдат... че иначе - само българи, дето си носят и вода от България, или германци, дето сметка за кафе от 0.98 евро плащат с едно евро и си прибират рестото... хаха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 20 rate down comment 11
georgi_shum
преди 8 години
Крепостните прескочиха всички това лято, не само нас. Царя им ги докара до спад на реалните доходи с 10% .:) И до 67 рубли за $ ..Те затова ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 23 rate down comment 18
khao
преди 8 години
голямо кланяне, големи туристи не могат 15 лева за нощувка на Созопол да извадят, ама иначе са фактор, слава на теб куха мурзилко.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 10 rate down comment 5
michaelis12
преди 8 години
Нема ше се приготвят да влизат в пещерите обратно, сега само произвеждат копия и кожи за населението и ги пускат да гонят мечки в гората ...... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 22 rate down comment 19
Mavi Goz
преди 8 години
Епа мноо щъкорят тия крепостни, да го ***... По цел свет им се кланят да им уважат туризма. Тука Ангелкова се усмърде от зор, че крепостните нещо ни прескочили тва лето .... хахаха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 23 rate down comment 18
ing5rov
преди 8 години
Повтарянето на такива мантри до видиотяване , едва ли ще промени икономическото състояние на Русия.Харесва ли ви или не , няма никакво значение. Значение има само влиянието на Русия...щом продължават да я облайват *** значи е фактор...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 23 rate down comment 20
khao
преди 8 години
то даже не е и държава това тяхното... а няква форма на феодално владение с крепосници.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 19 rate down comment 22
redcretin
преди 8 години
Какъв растеж, то в тая държавица всичко е надолу само :)Крим ваш? И Крим ви приседна!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 21 rate down comment 10
Bobby_bul
преди 8 години
Така е то, руснаците трябваше да си диверсифицират икономиката още преди години и за това сега ще е трудно..., но в дългосрочен план санкциите ще им помогнат за това. Няколко тежки години не са нищо ново за тях, те са свикнали на кризи, също като нас..., по интересно е как ще се справят дълговите икономики в ЕС (Испания, Португалия, Франция, Великобритания, Италия, Ирландия) - когато техните балони се спукат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 5
Internet
преди 8 години
В същото време корпоративните печалби се покачват до рекордни нива и компаниите скоро ще търсят възможности да преразпределят капитала и да се фокусират върху разширяването си, смята Bank of America. През първите пет месеца общите нетни приходи на бизнеса са се увеличили с 58% спрямо година по-рано, сочат данните на руската статистика.Спестяванията, които според данните на UralSib Capital ще бъдат ключов източник на финансиране в икономиката, се покачват. Депозитите на домакинствата растат до 219 млрд. долара към края на юни. Делът на спестяванията се покачва до 13,6 % спрямо разполагаемия доход. За сравнение делът им бе 7% година по-рано, показват данните, цитирани от Bloomberg. С покачването на корпоративните печалби, руската икономика разполага с достатъчно ресурси за възстановяване, счита Владимир Осаковски, главен икономист в Bank of America в Москва. Според него до сега печалбите са били използвани за намаляване на задлъжнялостта и изплащане на дивиденти, но тази тенденция би
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още