IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петролните монархии са срещу среща за определяне на цените на петрола

Срещата бе предложена от Венецуела, която може да изпадне в най-дълбоката рецесия сред останалите страни

08:15 | 29.10.15 г. 4
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Монархиите от Персийския залив не са съгласни със свикването на Среща на върха на страни членки на ОПЕК (Организацията на страните износителки на петрол) и извън него с цел определяне на цените на петрола, съобщава Wall Street Journal, базирайки се на информация от източници. Срещата бе предложена от Венецуела.

Саудитска Арабия, Обединените арабски емирства (ОАЕ), Катар и Кувейт не искат среща с производители като Русия, тъй като смятат, че тя няма да доведе до заявяване на ангажименти за намаляване на производството така, че да се повишат цените на петрола, казват официални лица.

Това ще означава връщане обратно в началото“, казва представител на ОПЕК от едно от петролните кралства. „То ще има негативно влияние върху пазара и цените, ако не се предприемат реални мерки“, казва източникът.

Миналата седмица Венецуела призова за световна среща на страните производителки, за да преодолее срива на цените на петрола, който продължава вече 16 месеца. Петролът поевтиня до под 44 долара за барел през тази година, след като достигна 114 долара за барел през 2014 г. Основна причина за колапса е голямото увеличаване на доставките от САЩ, Русия и други производителки.

Срещата трябваше да се проведе по време на важната министерска среща на ОПЕК на 4 декември, като целта ѝ трябваше да бъде обсъждане на мерки за защита на цените на петрола. Петролният министър на Венецуела Еулохио дел Пино заяви, че сред мерките може да бъде въвеждане на „равновесна цена“ от 88 долара за барел, за да се гарантират инвестициите през следващите години. Това наподобява опитите на ОПЕК през 80-те години за контрол на цените в определен договорен диапазон.

Предложението показа вътрешните раздори в ОПЕК във връзка със сегашната стратегия за добив на колкото се може повече петрол с цел запазване на пазарен дял по време на периода с ниски цени.

Производителките от ОПЕК извън Персийския залив, като Венецуела и Нигерия, подкрепят традиционната стратегия за намаляване на производството в моменти на пазарни сътресения с цел поддържане на високи цени. По отношение на предложението на Венецуела Иран подкрепя „всяка мярка, която ще помогне за стабилизирането на пазара“, казва ирански представител.

Саудитска Арабия обаче – най-големият производител в групата, не вярва, че пазарна интервенция в случая ще проработи и е срещу намаляване на производството заедно с ОАЕ и Кувейт.

Нека пазарът да определя цената“, заяви петролният министър на Саудитска Арабия Али ал-Наими на минна конференция във вторник.

Венецуела се нуждае от цена на петрола от 89 долара за барел и за разлика от Саудитска Арабия няма резерви, които да ѝ помогнат да преживее срива на цената му. Южноамериканската държава ще се изправи пред най-лошата икономическа рецесия сред всички други страни в света, твърди Международният валутен фонд (МВФ), като брутният вътрешен продукт (БВП) ще се свие с 10%.

Някои производителки, които призовават за действия за вдигане на цените, също не се ангажират със срещата, предложена от Венецуела. Външният министър на Алжир Рамтане Ламамра заяви пред репортери в Париж, че обмисля срещата, но допълни, че страната му ще участва „само ако сме убедени, че тя ще има успех“.

Над предложението за среща тегнат и обтегнатите отношения между Саудитска Арабия и страната, от която ОПЕК ще поиска намаляване на добива: Русия, която също произвежда петрол на рекордни нива.

Москва обвини Рияд, че продава евтин петрол на Полша, основен клиент на руските големи държавни петролни компании. Миналата седмица представител на индустрията в кралството заяви, че Русия е тази, която е провокирала хода, заемайки все по-конкурентна позиция спрямо Саудитска Арабия в Азия, включително в Китай, най-големия пазар на монархията.

В отговор държавната Saudi Arabian Oil Co., по-позната като Aramco, предлага големи отстъпки в Европа, за да привлече купувачи, особено тези, които обикновено са свикнали повече с руския суров петрол, каза представителят.

В момента става въпрос просто за пазарен дял. Не виждам никакъв признак, че това може скоро да се промени“, казва той.

Русия неколкократно е отказвала какъвто и да е ангажимент за намаляване на производството.

Технократи от ОПЕК и пет страни нечленки на ОПЕК се срещнаха през миналата седмица във Виена, но не постигнаха никакви договорености. Иля Галкин, руски представител на срещата, заяви, че следващата стъпка ще бъде нова техническа среща, вероятно през декември.

Москва изпитва опасения заради ниските цени, което кара петролните компании да спират инвестициите си в нови проекти, каза той.

Има реален риск страните производителки на петрол да не инвестират достатъчно“, каза Галкин, който е ръководител на отдела за международно сътрудничество в енергийното министерство.

Още за цената на петрола четете тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:44 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 5 rate down comment 0
doba
преди 8 години
За нас в България, нетни вносители на ресурси са дар Божи дрязгите в ОПЕК и другите износители.Запазването на тренда ще е глътка въздух след полета на цените на нефта от $11 до $160 /ПЕТНАДЕСЕТ ПЪТИ/, което в съчетание с въвеждането на евроакцизите направо ни 'попари'.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 1
Атанасио
преди 8 години
Проблема на евтиният петрол е ,че прави електр.коли много скъпи но е добре да е евтин ако през това време се трансформира енергетиката ,транспорта и селското стопанство за функциониране без петрол защото свършва - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1431029987175231Най-важното сега е какво трябва да се направи за да не стане хаос и войни(коментар 1 и 3) - http://darikfinance.bg/***/116481#commentsЗапочва се със забрана на офшорките ,данък върху лихвите по държ.дългове и ''данък Тобин'' с цел 6% бюдж.излишъци които се инвестират в точно определени неща за да се избегне петролната катастрофа и глобалното затопляне
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 2
iPyramid
преди 8 години
А и без/действието им по такъв важен за тях проблем доказва, кому се подчиняват. Дали пък ТОВА не е ход под директива от Фашингтон тъй, щото да замаскират провала на шистовата им "революция"? Все пак, себестойността при арабелите е мноого по-ниска, респ. печалбите може да се пренасочат...особено, след като *** "сами" се фалират и бъдат изкупени вече официално на безценица.Тва, съвременният свят голям цирк, казвам ви, голям панаир. На мен, евтиният нефт ми е изгоден, ама "независими държави" така да се нахендрят, става само във фантастиките.Честито, прочее. Колкото по-евтино, толкова по-за кратко ще го има и децата ни може и да заварят прехода от свят с към свят без нефт.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 3
comet
преди 8 години
Извинявам се, но цитираните петролните монархии не са монархии, а колонизирани провинции, т.е. територии с много природни ресурси и население с малки шансове да защитава независимостта си.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още