IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Турция по пътя към диктатурата и деспотизма

Западната общност на ценностите не може да си позволи да игнорира един фундаментален удар именно срещу нейните ценности

19:24 | 29.07.16 г. 23
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Турция е в извънредно положение. Но и в този случай са в сила някои правила. Така например турският президент Реджеп Таийп Ердоган има право да потуши опита за преврат и да уволни разбунтувалите се генерали. Виновните носят отговорност независимо къде се намират. 

Само че "чистките" на Ердоган отиват много по-далеч. Сега наред са медиите. Масовата разправа с журналисти и медии противоречи на фундаменталните основни права, които Турция също е задължена да спазва, пише в коментар за Frankfurter Allgemeine Zeitung Райнхард Мюлер.

При извънредно положение Ердоган може да замрази временно спазването на Европейската конвенция за човешките права, но само доколкото ситуацията безусловно налага това и дадена мярка не противоречи на други задължения на международното право. Когато с декрет се разпорежда закриването на стотици медии по подозрение, че са свързани с "Движението Гюлен", това е недопустима атака срещу свободата на мненията и печата. 

Действията на Ердоган са сериозно предизвикателство за партньорите на Турция - Съвета на Европа, Европейския съюз, НАТО. Страните, членуващи в тях, т.е. включително и Турция, са задължени по договор "да гарантират свободата, общото културно наследство на своите народи, основаващо се на принципите на демокрацията, свободата на индивида и принципите на правото".

Вярно е, че Турция е преживяла не един военен преврат. Потушаването на последния не променя стратегическата роля и значението на страната - особено за бежанската криза в Европа. Турция остава важен партньор.

Но западната общност на ценностите не може да си позволи да игнорира един фундаментален удар именно срещу нейните ценности. Закриването и унифицирането на медиите е нещо много по-различно от уволненията на държавни служители. Свободата на мненията е същностен принцип на правовата държава. Претенцията на един човек да изразява единствено вярното мнение и безпощадно да потиска мнението на другите е белег на авторитарен преход към диктатура и деспотизъм.

Всичко по темата четете тук!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:14 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

11
rate up comment 7 rate down comment 2
STRAHO
преди 7 години
Така ли го искат ;) !?По мои данни, в това са участвали един американски и един саудитски самолет АУАКС. Такъв самолет като руския бомбардировач не може лесно да бъде свален. Трябва изтребителят да бъде насочен към целта. Това могат да направят само самолети АУАКС, смята Вимер, Според Вимер американската машина е излетяла от Кипър, а другият самолет от база в Саудитска Арабия.Германският политик подчертава, че в НАТО има инструкция за действие при нарушаване на границата, но случилото се не съответства на общоприетите международни правила. Те свалиха руския самолет, защото искаха да го свалят, твърди Вимер."
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 6 rate down comment 0
STRAHO
преди 7 години
"...Това не е твоя работа, кой си ти?...Знай си мястото!, заяви Ердоган по повод на Вотил."===Нашите постанци и на секретарки изпратени от САЩ теманета до земята още от летището биха правили. Няма протокол за тях ....господарите щом са дошли... :))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 0 rate down comment 10
supertrader
преди 7 години
Не война с Русия, от Ердуган искат приятелство с Русия онези зад океана.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 0 rate down comment 9
supertrader
преди 7 години
Не война с Русия, от Ердуган искат приятелство с Русия онези зад океана.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 13 rate down comment 1
STRAHO
преди 7 години
Става много интереснооо. Турция не е България. Турция е силна държава. Държава със самочувствие и ръководена от собствен елит, а не от американски административен персонал като при нас. Преврата не успя, не успя и провокацията със руския самолет, за момента и кюрдите забуксуваха. За момента само де.... Става интересноооЗа да се разбере, защо на Ердоган му предстои да бъде изрисуван като Путин съм постнал един цитат. Целият свят видя, че ние пазим демокрацията. Но някои се притесняват за онези, които са се оказали зад решетките. Един генерал от важно американско ведомство казва, че в затвора се хвърлят военни, с които той е поддържал контакт. Това не е твоя работа, кой си ти?...Знай си мястото!, заяви Ердоган по повод на Вотил."Загубата на Турция би била съкрушителна за САЩ. Няма вариант да го допуснат. Просто НЯМА! Ердоган много трябва да внимава за живота си!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 13
supertrader
преди 7 години
Не се хабете, за Турция предстоят лоши икономически времена и всеки диктатор за да оцелее пролива кръв и организира цирк за народа си. Същото направиха и в Русия - война с Украйна, окупация на Крим и Путин е велик а икономиката им се сви в пъти и навлезе в депресия. Никой не им го организира отвън, организатори са си те самите защото ако не бяха защо ще кълват и ще се набутат. Русия можеше да не защитава прекомерно Янукович и тогава партията му може би в момента щеше да е на власт ако си бе подал отставката то гарантирано вече щеше да се е върнал на бял кон - справка Борисов. Обаче на тях целта им бе войната и промиване и мобилизиране на мозъците на робите.Емигрантската вълна която заля Европа е организирана със съдействието и по желание на лидери в самата Европа, тя им трябва за да ви убедят че проблема не са те а някакви мигранти и терористи които те повикаха. Ясно е кой е европейския диктатор - Меркел, очаквате икономиката да се срине и дори заличи но тогава ще ви занимават ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 17 rate down comment 3
ing5rov
преди 7 години
Преговаря дръжки ! Ердогана е съвсем наясно какво се иска от него за туй членство ! Война с Русия ! Не се правете на луди , всичко се върти от америка , а европедрасите правят параван от ценности !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 14 rate down comment 0
ing5rov
преди 7 години
За Саудитска Арабия що не пишете бе...там как е ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 14 rate down comment 1
ing5rov
преди 7 години
Турция не е Европа , Бойчо...оставете тия мантри за ценности и демокрация !Ако беше жив Саддама и Кадафито , Европа нямаше да има всекидневни бежански изпълнения и заграждения ! Не се правете на луди !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 24 rate down comment 4
lozkhris
преди 7 години
Глупости !!Точно защото ви е "стратегически" партньор го оставяте вече 15 години да си разиграва коня !!Вие, уважаеми европейски политици, начело с душеприказчиците си от другата страна на локвата сте виновни за Ердоан. Защото Турция може да бъде демократична след Ататюрк, види се толкова, колкото Епъл може да бъде успешна след Стийв Джобс.За съжаление употребата на думичките "свеобода" и "демокрация" по 50000 пъти от всяка медия не прави нито медиите, нито обществата им свободни и демократични. Докато защищавате една куха идеологема, пълните главите на затъпяващото население с "толерантност", разпръсквате на всяка крачка гей-паради и ислямисти и заставате зад гърба на един шизофренен сатрап,освирепял за власт и мания за почетно место в Историята,който за 2 седмици арестува 15 000 души, вие всъщност действате като СССР и следователно сте всичко друго, но не и свободни и демократични.Тачър, Монтескьо, Митеран и Умберто Еко се въртят в гроба като вентилатори...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още