IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Селското стопанство трябва да се преобрази, за да привлече младите

По света фермерите са застаряваща група от населението

08:30 | 24.08.16 г. 3
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Любимо занимание

На хиляди мили в Линкълншър, Източна Англия, 67-годишният фермер Крис Уолшоу забелязва по-малко хора да работят на полето. Когато имаш повече машини, се нуждаеш от по-малко хора, казва пред Thomson Reuters Foundation Уолшоу по телефона от фермата си в живописното зелено графство. Този начин на живот е доста самотен. Трябва наистина да го харесваш, допълва той.

Съти казва, че усилията трябва да са насочени към увеличаване на производителността, а не самоцелно към увеличаване на броя на младите фермери.

"Не всичко е толкова безнадеждно", отбелязва той, като допълва, че производителността в селското стопанство на Африка е нараснала с около една четвърт от 90-те години.

Градските фермери няма да нахранят градовете

В един урбанизиран свят заниманията със селско стопанство в градски условия станаха модни през последните години, като градските ферми никнат от Акра до Мумбай и Лондон.

Според проучване от 2014 година жителите на градовете стопанисват район, който е голям колкото Европейския съюз.
Макар тенденцията да е чудесна, градските фермери няма да могат да хранят себе си скоро, казват експерти. Тази тенденция трябва да бъде насърчена и подкрепена и може да бъде част от решението, но има опасност да се придаде прекалено голямо значение на възможностите градското селското стопанство да храни градовете, допълва Съти.

Според вашингтонския институт Worldwatch през 2011 година около 15 до 20% от световната храна е произведена в градски условия.

Бих предупредил градското фермерство да не се възприема като решение или заместител на увеличаването на производството на храна и достъпа до пазари в селските райони, казва Съти.

Пространството е главното ограничение и на фона на бързото урбанизиране градовете стават все по-пренаселени.

Според прогнозите на ООН две трети от световното население ще живее в градовете до 2050 година спрямо малко над половината сега.

Във фермата в Кения Уафула се грижи за трите си крави. Тя се надява селският живот да се хареса на следващото поколение.

Някои млади хора се съгласяват да се занимават с фермерство, но не са много. Надявам се с времето повече хора да станат фермери, допълва Уафула.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:11 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
ratten
преди 7 години
чак толкова няма как да се преобрази, дори да пуснат покемони по нивите
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 1
Hahoto
преди 7 години
А у наше село, доматите, *** съседи с колците ги ядат, разбира се от нашата градина.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още