IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Крайнодесните поклонници на Тръмп

Движението „Алт-райт" черпи идеи от традиционната крайна десница и от теорията за превъзходство на бялата раса

08:47 | 25.11.16 г. 6
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

"Хайл Тръмп! Хайл - да живее нашата победа“. Заклинанията, отекващи във вашингтонската сграда "Роналд Рейгън" на две крачки от Белия дом, се посрещат с нацистки поздрави, отразяващи радикалните нагласи в едно маргинално крило от крайната десница в САЩ. 

В събота, по-малко от две седмици след като бе избран Доналд Тръмп, симпатизанти на това хибридно движение, наречено "алт-райт" (от "алтернативна десница"), се събраха в американската столица, за да се насладят на момента и да помечтаят за една бяла, мъжествена и антиимигрантска Америка, скупчени около Ричард Спенсър - един от неформалните си лидери, предава AFP цитирана от БТА.

"В бъдеще алт-райт като интелектуален авангард ще може да допълва дейността на Тръмп", заяви от трибуната този трийсетгодишен политик, издокаран с елегантен костюм и също като редица негови спътници с "фашистка" подстрижка: бръснати слепоочия и прилежно сресан отгоре.

Тръмп впрочем положи усилия да се дистанцира от тези взривоопасни фенове. "Не искам да наелектризирам тази агитка и не признавам тази агитка", заяви той във вторник пред "Ню Йорк таймс". 

Висшистът Спенсър, оглавяващ един слабоизвестен мозъчен център - Института за национална политика, е сред публичните лица на тази мъглявина, родена и процъфтяваща в интернет; негов съюзник е между другото и новият специален съветник на избрания президент Тръмп, Стив Банън.

"Идването на Тръмп промени разположението на силите. Движението алт-райт вижда в изборната му победа голям напредък, който отваря за тези хора път към широката публика", обяснява за AFP Никол Хемър, изследователка на екстремистките движения от Вирджинския университет. Това ги поставя на по-преден план и им вдъхва стремеж към повече политическа власт."

Включвало досега отделни групички, движението няма формална структура; то черпи идеи от традиционната крайна десница и от теорията за превъзходство на бялата раса, а в икономиката отрича свободния стокообмен. 

Според алт-райт за опазване на културата е необходимо народите в известна степен да бъдат разделени

"Според алт-райт за опазване на културата е необходимо народите в известна степен да бъдат разделени", писаха двама дейци, свързани с това движение, в манифест, публикуван през март на сайта Брайтбарт нюз, ръководен по това време от Банън.

Теоретици

Съвсем очаквано разделението трябва да е по расов и религиозен признак - движението, претендиращо за сродство с френската крайна десница и по-специално "Новите десни", гъмжи от псевдонаучни теории за предполагаема йерархия на различните раси и упорито мрази евреите и мюсюлманите.

"Срамота е за левицата да настоява за повече мюсюлмани имигранти. Левите са по-склонни тази болест да зарази нашето общество, отколкото да се пазят и те самите", заяви например на съботната среща във Вашингтон Кевин Макдоналд, пенсиониран професор психолог.

Култът към монолитната идентичност кара тези хора да отхвърлят и пазарната икономика, по традиция защитавана от Републиканската партия.

"Елитът на републиканците - хора с непоклатима вяра в свободния пазар, би се изкушил да събори някоя катедрала и да вдигне там търговски център, ако намери в това икономическа изгода", уверяват авторите на "манифеста", публикуван от Брайтбарт нюз. 

Свързва ги нещо различно от връзките между някогашните защитници на бялото превъзходство - идеята, че най-голяма заплаха за Америка е политическата коректност

По думите на Никол Хемър алт-райт предвижда най-вече "разкрасяване" на старите теории за превъзходство, към които се прикачва отказ от политическата коректност - това дава възможност за сближаване на крайностите, защото им предоставя "интелектуално оправдание".

"Свързва ги нещо различно от връзките между някогашните защитници на бялото превъзходство - идеята, че най-голяма заплаха за Америка е политическата коректност", обяснява анализаторката. И добавя: "Съответно расистките, антисемитските или женомразките изказвания може да бъдат представяни не като израз на омраза, а като акт на свобода".

Разграничаване

Някои доводи от кампанията на Доналд Тръмп със сигурност са допаднали на движението - републиканският кандидат връхлетя с гневни нападки свободния стокообмен, обеща да вдигне стена на границата с Мексико и призова да се забрани влизането на мюсюлмани в САЩ.

Освен това милиардерът намрази традиционния печат, охулван от алт-райт, и се прояви като привърженик на крайния мачизъм, култивиран от това движение, ненавиждащо феминизма.

В събота Спенсър спомена за "физическа обвързаност" с бъдещия американски президент - алт-райт бе "глава без тяло", а Тръмп - "един вид тяло без глава" в началото на своята кампания, обобщи той.

При всяко положение растящата популярност на алт-райт привлече вниманието на Тwitter, който закри доста акаунти, свързани с движението, включително този на Спенсър.

"В момента тече голяма чистка и те изчистват хората въз основа на техните възгледи", коментира той.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:37 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 0
ing5rov
преди 7 години
ОбъркА се и Инвесторо...накъде да лАже...?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 0
ratten
преди 7 години
за сорос имам готово решениеда налапап първо кожената цев и веднага след това чугунената, за каляване на металокерамиката.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 0
Mavi Goz
преди 7 години
Напрао им изпушиха бушоните на тея блумбъргчета - не знаят накъде да се обърнат! Чудат се от кое отверстие да си изсмучат тезите, щото половин година писаха как сичко ше потъне, ако Тръмп спечели, а то - борсите потрошиха сите рекорди... Сега остана последната надежда - цветна революция и мейдан у Уошингтън. Затова демократическата партия щела да отваря независимо американско посолство у САЩ... хихи... И ако не успеят да бутнат Тръмп, Блумбърг щел да се прекръсти на Работническо дело и да обяви началото на въоръжена пролетарска революция. Тогава глей само и чети тука за класовата борба и светлото бъдеще без раси, класи и полове... хихи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още