IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Емиграцията от източните към западните германски провинции пресъхва

През 2014 г. малко над 3000 човека са се преселили от "новите" към "старите" провинции, като почти всички от мигрантите са били мъже

16:12 | 06.01.17 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>снимка: Ройтерс</em></p>

снимка: Ройтерс

През 2014 г. само 3000 души от бившата Източна Германия (с изключение на Берлин) са се заселили в Западна Германия, се посочва в изследване на Института за германска икономика (IW), цитирано от Deutsche Welle. Това е най-ниската стойност на този показател от Обединението на Германия през 1990 г. до сега.

„Новите провинции се стабилизираха, структурните промени вече са завършени“, заявява експертът от IW Видо Гайс. Деветте провинции (бел. ред. - които са били в състава на бившата ГДР, с изключение на Берлин) успяха да достигнат „старите“ (бел. ред. - В Германия наричат „старите“ провинциите, които преди 1990 г. са били в състава на ФРГ), силното съкращаване на работни места след промените спря. Изтокът стана атрактивен“, обобщава Гайс. 

В последните години моделът на миграция се е променил сериозно. От 2009 г. насам все повече мъже напускат източните провинции и се отправят на Запад, тъй като там има повече жени, пишат вестниците от медийна група Funke. По данни на Федералната статистическа служба през 2014 г. 3234 мъже са се отправили към западните провинции и само 92 жени.

Съотношението между половете в „старите“ и „новите“ провинции все още е различно. През 2014 г. 52,4% от жителите на източногерманските провинции във възрастовия интервал 20 – 49 г. са били мъже, а в западните този показател се е равнявал на 50,5%. 

Същевременно броят на мъжете в селските райони на "новите" провинции е особено висок, пишат експертите от IW. Остава въпросът защо се получава специфичното полово разместване в посока Изток-Запад. „Един от най-важните фактори е перспективата на пазара на труда“, смята Гайс.

Въпреки очевидното намаляване на миграционните потоци от „новите“ провинции, тяхното население продължава да намалява. Това явление се наблюдава и в някои от „старите“ провинции, особено в Северна Бавария. През 2014 г. най-голямото имигриране от дадено място се наблюдава в окръг Фюрт с 4,2 души на 1000 души. На второ място се нарежда окръг Елбе-Елстер от Бранденбург с 3,7 промила и на трето място град Вюрцбург с 3,4 промила.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:39 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още