IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европа без Меркел? Инвеститорите преценяват шансовете за поредна "изненада"

Мартин Шулц, кандидат за канцлер на социалдемократите, остава аутсайдер, но проучванията на общественото мнение показват, че той напредва с всеки изминал ден

21:42 | 06.02.17 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Ангела Меркел. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Ангела Меркел. Снимка: Архив Ройтерс


Европейско ДНК

Не е изненада, че Шулц е проевропейски настроен. Той каза пред списание "Шпигел" през 2012 г., че въвеждането на общи еврооблигации за цялата еврозона би било най-добрият начин за намаляване на бремето на високите лихви за задлъжнелите южни страни. При все това направи уговорката, че това е "теоретичен дебат", тъй като северните държави не искат това.

Гръцките, италианските, испанските и португалските държавни облигации, всички те се представят по-зле тази година заради нервността около политиката на ЕЦБ и засилващите се настроения срещу еврото в няколко страни, сред които и Франция. Тилман Гейлър от JP Morgan Asset Management заяви, че с "европейско ДНК през цялата си политическа кариера", Шулц би могъл да е противоотровата.

Всеки подем лесно може да се обърне в срив, ако периферните държави от еврозоната развържат отново кесията. "При равни други условия мерките за икономии означават фискална дисциплина, така че ако се откажете от тях, дали това ще отприщи предлагането на произведени в Европа стоки?", попита Тим Баркър от Old Mutual. "Трябва да се направи преоценка на изходната точка. Тя потенциално може да е много вредна", предупреди Баркър.

Възможно е и еврото да бъде разклатено, ако Германия започна де харчи. Правителството на страната е подложено от години на международен натиск - включително от Международния валутен фонд и Организацията за икономическо сътрудничество и развитие - да увеличи вътрешното търсене, за да балансира износа си. Миналата година Германия регистрира търговски излишък от близо четвърт трилион евро (264,10 трилиона долара).

Възможни съюзи

Въпреки ентусиазма на германските социалдемократи около Шулц, неговите шансове да победи Меркел все още изглеждат слаби. Той може и да е рамо до рамо с нея по популярност, или дори да я изпреварва, но личният рейтинг не означава непременно кой знае какво, тъй като Германия не е президентска република. Според по-важния критерий за партийна подкрепа, консервативният блок на Меркел продължава да води с 34% срещу 28 % за социалдемократите. Тази разлика означава, че за да се добере до властта, Шулц ще трябва да се съюзи с две по-малки партии - Зелените и Левицата. Вече се водят проучвателни разговори.

Перспективата за една подчертано лява коалиция вече тревожи някои консерватори, въпреки че тя е малко вероятна. "Това ще изложи на опасност всичко, което сме постигнали", заяви Михаел Фризер, депутат от Християнсоциалния съюз, традиционния баварски съюзник на Християндемократическия съюз на Меркел.

За играчите на пазара всяка неизвестна означава предпазливост. Ако Шулц стане канцлер и даде сигнал, че ще развърже кесията, германските държавни облигации по всяка вероятност ще поевтинеят спрямо дълга на останалите страни от еврозоната, въпреки че разпродажбата на облигационния пазар ще се ускори, ако ЕЦБ бързо намали своята помощ, прогнозира Гейлър от JP Morgan AM.

Несигурността вече дава отражение на валутните пазари. Борсовите посредници започнаха да правят залози на нестабилност на еврото около 24 септември - деня, в който ще се проведат изборите в Германия, но и се очаква ЕЦБ да обяви следващото свиване на мащаба на програмата си за купуване на облигации.

Анализатори от Chief Investment Office на USB очакват еврото да се търгува за около 1,20 долара, когато нещата се успокоят след трусовете, които може да последват една победа на Шулц. "Това би било огромен шок за пазарите и политическия ред в еврозоната", каза Сасан Гахрамани, главен изпълнителен директор на базираната в САЩ консултантска компания SGH Macro Advisers, която съветва хедж фондове.

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:45 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 2 rate down comment 2
StraightForward
преди 7 години
ИНВЕСТОРЕ ЕТО ГИ ПАК ВАШИТЕ СУПЕР НЕКАДЪРНИ ПОТРЕБИТЕЛИ, КОИТО ЯВНО СИ ПОДДЪРЖАТЕ, НЕ ВИ ЛИ Е СРАМ ПОНЕ МАЛКО!!! ПЪЛЕН БАТАК Е ТОЯ САЙТ-ФОРУМ ВЕЧЕ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 1
StraightForward
преди 7 години
А този ШУТИН ТЕРОРИСТА КАКВО ДА ГО ПРАВИМ В ЗАДНИЯ ДВОР Е !!!Russian forces using Hamas-style terrorist tactics in Ukraine, Portnikov sayshttp://euromaidanpress.com/2017/02/07/russian-forces-using-hamas-style-terrorist-tactics-in-ukraine-portnikov-says/#arvlbdata
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 3
Kosto
преди 7 години
Taka e. Отстраняването и наказването на тази жена, ще е първата стъпка за нормализиране на Европа. Макар, че никое наказание не би било достатъчно, ще е знак за изтрезняване.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 22 rate down comment 8
majnata
преди 7 години
Съд за хомодружинката !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още