IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как изглежда световната банкова индустрия 10 години след финансовата криза

Кризата, започнала преди десетилетие, доведе до сериозни промени в сектора, включително с повече регулации и свиване на обсега

14:38 | 07.05.17 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Балансите са пълни с пари в брой, депозирани в централните банки и печелейки реално... нищо. Според консултантската компания Oliver Wyman делът на парите в балансите на американските банки е скочил от 3% преди кризата до върховите 20% през 2014 г. Докато световната икономика най-накрая се възстановява след няколко фалшиви старта, печалбата може да започне да се вдига и в Европа, и в САЩ.

Четвърто, мудните приходи, заедно с конкурентните искания на надзорници и акционери, принудиха банките да намалят разходите си и да помислят по-сериозно как най-добре да използват малкото си ресурси. „Ако ще получавам добра възвръщаемост върху висока сума капитал, по-добре да се фокусирам върху това, в което съм добър“, казва шефът на Citigroup за Европа, Близкия изток и Африка Джим Коулс. Citi, която в края на 90-те се превърна във финансов супермаркет, продавайки всичко от услуги за инвестиционно банкиране до застраховки, се отдръпна и стана основно корпоративна и инвестиционна банка. Шефовете ѝ изтъкват „мрежата“ на банката – присъствието в почти 100 страни. Преди Citi имаше и банкиране на дребно в 50 страни, днес обаче броят им е 19.

Подобно отдръпване от маргиналните бизнеси доведе и до съкращаване на работните места и по-ниски бонуси, макар че заплатите на банкерите продължават да са повод за завист. Това доведе до петата промяна: банките станаха по-малко атрактивни работодатели за завършилите отлични студенти. „Най-умните хора вече не искат да ходят в банки, а в Citadel (хедж фонд)", казва високопоставен банкер. Някои млади хора, казва той, вместо това са привлечени и от технологичните компании. Други „изобщо не искат да се занимават с този бизнес“.

А това се дължи на шестата промяна: репутацията на финансовия сектор бе разрушена от кризата. Изригваха скандал след скандал, докато историята зад кризата се разплиташе: предоставянето на ипотеки на хора, които не могат да си го позволят: продаването на скъпи и често безполезни застраховки за защита на плащанията; коригиране на ключовия лихвен процент; манипулиране на валутния пазар и др.

И седмо, финансовите технологии станаха много по-важни. Това може би е по-добра новина за банките отколкото звучи, въпреки слабостта на някои от компютърните им системи. Множество финансови стартъпи се опитват да наложат бизнеса си, но в силно регулираната индустрия водещите гиганти е по-трудно да бъдат изместени. В резултат на това има голям шанс банките и технологичните компании да формират взаимно полезни партньорства, за да подобрят услугите към клиентите си, вместо да се борят една с друга.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:23 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 2
scott
преди 6 години
банките имат един огромен проблем, който не го казвате у таз статиес.Раздадените кредити на масата почти платежноспособни направи така, че ги уби. самоволно променяне на лихви, плащане на лихва върху лихва и накрая - продажба на дълга им на колекторска фирма. тез ги чакай да земат кредит чак след 50 години. толкоз ше им държи. А раздадените кредити на ПЛАТЕЖНОСПОСОБНИ МУШЕНИЦИ доведе до това, че техните машинации, кредит върху кредит, новите им лъжи необезпечениа - фалираха БАНКИТЕ които им се довериха. ТЕ ИСКАТ ДА ЗЕМОТ ОЩЕ 10 ПЪТИ ПО ТОЛКАВА КРЕДИТИ1 но ша фалираг и новите им кредитодатели със същата садистична жар и удоволствие.....че и изглеждат единствените читави играчи на пазара. имидж, шум, тва, онва. за хора кат мъск говора.БАНКИТЕ СА МЪРТВИ. САМО (ЧЕ ОЩЕ НЕ ГО ЗНАЯТ.Масата ги празира и дава на късо, техните криенти-мушеници, след ножъ ше им извата и гоуемата базука. СКОРО.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 4
Иван Митев
преди 6 години
Банките са полезни. Все още банките не зачитат, че сегашният (за устойчивия обществен просперитет) вреден подход за прилагане на парите е водещия причинител за техните злини.При тази държавна грешка всяка банка е със съдба на жертва и подсигуряван провал, защото банката, колкото по-добре подпомага за реализирането на икономически растеж, толкова по-силен потенциал за дългови кризи възниква и щетите са по-болезнени.Централната банка не може да спаси банките, защото не е с необходимата компетентност.Същественото за спасение от актуални злини е внедряването на (за устойчивия обществен просперитет) полезен подход за прилагане на парите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още