IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Шестте потенциални кризи, които могат да разтърсят ЕС през лятото

Ситуацията в Украйна вероятно е единственото нещо, което би накарало европейските чиновници да отменят почивките си незабавно, пише Politico в свой анализ

21:48 | 01.08.17 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Това би променило траекторията на Brexit - най-сложната мирна политическа задача в страната след прекратяването на съществуването на британската империя.

Този сценарий е малко вероятно да се развие през август, но постоянните „течове“ и нападки в Консервативната партия продължават да отслабват позициите на Мей. Това осакатява способността й да управлява преди конференцията на Консервативната партия през септември.

Служителите на ЕС искат стабилно британско правителство, с което да могат да преговарят. Същевременно те не изпитват особено голямо съчувствие към Консервативната партия и навикът й да превръща вътрешните си борби в проблеми от другата страна на Ламанша.

Каталуния

Президентът на провинцията Карлес Пуджеймон пое курс на тотален сблъсък с испанската държава. Той каза, че "нищо няма да ни спре" от провеждането на референдум за независимост на 1 октомври – движение, което правителството в Мадрид обяви за незаконно.

Една от опциите е съдебен процес. Не се очертава обаче никой от страните да отстъпи. Очакванията са вербалните и съдебни битки да се ожесточат с приближаването на датата, да се проведат масови улични демонстрации на поддръжници на независимостта, заради което по улиците може пък да излязат и въоръжените сили.

ЕК засега не коментира този въпрос, защото всяка нейна дума разпалва страстите и на двете страни допълнително. Това, което се случва в Каталуния, ще бъде наблюдавано внимателно в целия блок, включително от фламандците в Белгия, шотландците във Великобритания и баските в Испания.

Украйна

Боевете в Украйна пак се ожесточават. Тъй като Франция и Германия не успяха да накарат Русия да се съобрази с Минската спогодба, накрая подкрепяните от Москва бунтовници в източните региони на Украйна обявиха независимост от Киев.

Това означава, че единствената бариера пред руския президент Владимир Путин да се настани в Източна Украйна е американската армия и администрация. Всеки обаче може да предположи какво би означавало това.

Белият дом преразглежда плана за предоставяне на оръжие на украинското правителство, съобщи новият специален пратеник на САЩ в Украйна Кърт Волкер. Това може да означава бърза ескалация на конфликта.

Ситуацията в Украйна вероятно е и единственото нещо, което би накарало европейските чиновници да отменят летните си ваканции. Ситуацията отдавна подкопава позициите на ЕС като ефективен брокер на мирна сделка. Независимо от това украинският президент Петро Порошенко често посещава Брюксел и незабавно ще се обърне към ЕС за помощ, ако насилието ескалира.

Хималаите

Пекин и Ню Делхи започнаха вербална война за спорна територия на платото Докла в Хималаите, за която претенции имат и Китай, и Бутан. Тази седмица Китай предупреди Индия, която подкрепя Бутан в спора, че е склонен да защитава територията „на всяка цена“, като предупреждава, че Индия ще претърпи по-големи загуби от евентуална война, отколкото през 1962 г. - предишната кратка китайско-индийска война, при която Пекин бързо завзема територии в Западен Кашмир и почти стига до Асам. След края на военните действия тогава Китай задържа само пустинята Аксай-Чин.

И двете страни са ядрени държави и все повече се превръщат в геополитически съперници. Нито една от държавите има пряка полза от такъв конфликт, но не им е лесно и да се оттеглят от него.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:02 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 16 rate down comment 15
majnata
преди 6 години
Корабът ЕС има бая дупки , но почивката си е почивка...въпросът е има ли автопилот или по стара традиция управлението ше е дистанционно ...от америка .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още