IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще си отидат ли застаряващите африкански лидери

След Мугабе в Зимбабве има все повече надежди, че и други ще последват съдбата на бившия президент

17:12 | 24.11.17 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Робърт Мугабе. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Робърт Мугабе. Снимка: Архив Ройтерс

"Ще им дойде редът"

Спадът на цените на суровините лиши някои нации от ресурсите, които по традиция използваха за заглушаване на протестите. В някои случаи освен това корупцията беше изпразнила държавната хазна.

В централна Африка, конгоанският президент Кабила неведнъж отлагаше избори, след като отказа да се оттегли в края на мандата си миналата година. Това предизвика протести, при които загинаха хора.

Жан-Пиер Камбила, заместник-началник на администрацията на Кабила, заяви в Туитър, че протестите в Зимбабве са колониална фантазия.

"Изфабрикувана демонстрация, измислена от тези, които не приемат освобождаването на Африка. Ще се родят други Мугабе. Няма за какво да се тревожим", написа той.

През 2005 г. Уганда - ключов съюзник на Запада и готвеща се да започне да изнася значителните си петролни резерви - отмени ограниченията за мандатите, за да удължи управлението на Мусевени.

Източноафриканската страна стана свидетел на далеч по-малко насилие при управлението на Мусевени, отколкото при двамата предшестващи го диктатори. Но сега напрежението нараства, защото социалните услуги рухват, а депутати опитват да отменят конституционно ограничение на възрастта, което би попречило на Мусевени да се кандидатира на следващите избори.

Полицията използва смъртоносна сила срещу демонстранти и неведнъж арестува основния лидер на опозицията. Силите за сигурност извлякоха от парламента депутати, противопоставящи се на отмяната на ограничението. В сряда полицията обискира популярен вестник и задържа осем служители.

Окело Орием, угандийският външен министър, отхвърли всякакви сравнения със Зимбабве, заявявайки, че свалянето на Мугабе е резултат от намеса на Запада.

"Разузнавателните служби на Запада работиха ден и нощ, за да повалят Зимбабве", каза той пред Ройтерс. "В Зимбабве гражданският натиск може да проработи само когато и ако армията го позволи."

Но друг угандийски опозиционен лидер, Асуман Басалирва, предупреди, че национални ръководители, които откажат да напуснат поста, рискуват да потопят страните си в конфликт. Военните намеси за прекратяването на диктатури в крайна сметка водят до още репресии, заяви той. Мнозина се опасяват, че това може да се случи и в Зимбабве.

"Време е континентът да се демократизира", заяви той.

"Тези, които все още не са изпитали това, което се случи в Египет, Тунис, Либия, а сега и в Зимбабве, трябва просто да почакат, защото то със сигурност ще дойде".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:34 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 5 rate down comment 5
majnata
преди 6 години
А със застаряващите Евро лидери какво ще се прави ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още