IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Накъде след новото споразумение на ОПЕК?

Технологиите, с които работят американските шистови производители, им позволяват по-бързо да нагаждат добивите спрямо цените на петрола

17:32 | 30.11.17 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Русия и други големи производители на петрол може и да решиха да удължат споразумението си за намаляване на добивите и свиване на свръхпредлагането на нефт, но пред сектора остават ключови въпроси, пише в свой анализ The Wall Street Journal.

Саудитска Арабия - най-влиятелният член на ОПЕК, настояваше за деветмесечно удължаване на срока на споразумението, което би накарало картела и съюзниците му - като Русия, да намалят добивите през цялата 2018 г. Русия пък искаше по-голяма гъвкавост и по-кратки срокове на договорката.

Най-големият производител на петрол в света не е член на ОПЕК, но през последните месеци спечели влияние, тъй като саудитците търсеха партньор, който да свие добивите едновременно с картела без да открадне пазарния дял на някой от членовете на организацията.

След като няколко седмици поред Саудитска Арабия настояваше за деветмесечно удължаване на споразумението за намаляване на добивите, наблюдатели на петролния пазар считат, че всяко решение за по-кратък срок може да доведе до понижение на цените на петрола.

През последните седмици цените достигнаха най-високите си нива от две седмици насам, след като се ориентираха към оптимизъм заради силното търсене на черно злато, глобалното икономическо възстановяване, геополитическото напрежение в Близкия изток и намаляването на производството на ОПЕК.

Мрачна сянка над събитието от четвъртък хвърлят американските шистови производители, чиито технологии позволяват по-бързо увеличаване и намаляване на производството спрямо посоката на цените на петрола.

Американската петролна индустрия процъфтяваше, когато цените постоянно бяха до или над 100 долара за барел. Това доведе до свръхпредлагане на суров петрол и в крайна сметка разби пазара през 2014 г. Сега американските производители са готови отново да се възползват от покачващите се цени.

Срещата на ОПЕК маркира една динамична година за петролната индустрия. Цените на суровия петрол се покачваха в началото на 2017 г. заради надеждите, че намаляването на производствения капацитет на картела ще свие огромното глобално свръхпредлагане. След това цените спаднаха заради песимизма за усилията на ОПЕК, но отново се върнаха към устойчив ръст през лятото заради свиването на саудитския износ, срива на доставките и геополитическото напрежение.

Големите петролни компании са все по-оптимистично настроени и отчитат печалби след години на загуби. Royal Dutch Shell PLC заяви през тази седмица, че ще започне да изплаща целия обем на дивидентите в брой - знак, че компанията може да генерира достатъчно пари, за да покрие плащанията. BP PLC и Statoil AS A обсъждат същото.

През тази седмица цените отстъпиха на фона на съмненията дали ще бъде постигнато споразумение. Анализаторите твърдят, че са необходими продължителни намаления на добивите, за да се помогне на ОПЕК да постигне целта си да върне цената на средните исторически нива за последните пет години.

Цените може да се понижат в четвъртък дори и при разширен период на свиване на производството, коментира WSJ. Изданието припомня, че на 25 май картелът направи това, което очакваше пазарът – увеличи периода за свиване на производството с девет месеца до март 2018 г. Въпреки това през този ден цената се понижи с 5%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:54 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още