IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

IEA: Субсидиите в енергетиката маскират проблемите на сектора

Държавната подкрепа всъщност води до разхищаване на енергия, защото от нея реално се възползват богатите, а не уязвимите потребители

10:59 | 31.12.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Реалната цена на енергията е от ключово значение за изготвяне на политики в сектора. В много държави обаче има публични субсидии, които не само поддържат цената под нейното пазарно ниво, но и маскират социалните и екологичните разходи за производството. Това посочват в коментар изследователи от Международната енергийна агенция (IAE).

Според данните на организацията през 2016 г. субсидиите за изкопаемите горива намаляват - с 15% до 260 млрд. долара, което е най-ниското ниво, откакто се води тази статистика, но все още не са изчезнали. В доклада е записано, че именно субсидиите за изкопаеми енергийни суровини поддържат изкуствено ниски цените на електроенергията, на петрола и на природния газ.

Но и зеленият сектор се радва на подкрепата на държавата - през 2016 г. субсидиите в глобален мащаб за възобновяемите източници са в размер на 140 млрд. долара.

В много отношения властите имат основание да подкрепят енергийния сектор и да направят енергията по-достъпна, особено за уязвимите групи. Проблемът е, че често субсидиите са зле таргетирани и от тях се възползват богатите, които използват повече от субсидираните енергийни ресурси.

Така ефектът от публичните средства, отпуснати за подкрепа, всъщност е, че се окуражава разхищаването на енергията, а това оказва допълнителен натиск върху енергийните системи и околната среда, а често има и съществено значение за бюджетите на държавите.

През миналата година има известен напредък при формиране на правилната енергийна политика, особено в страните от Близкия изток. В много от тях бяха премахнати субсидии върху петролните продукти, което доведе до ръст на цената на бензина в Кувейт, Бахрейн, Оман, Катар, Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства.

И въпреки че регионът остава мястото с най-голяма подкрепа на изкопаемите горива, субсидиите намаляват съществено - от 120 млрд. долара през 2015 г. до 80 млрд. долара през 2016 г.

Анализаторите обаче посочват, че битката може да бъде изгубена, когато цената на петрола започне отново да се увеличава. Трябва да има и промяна във фокуса - от транспортния сектор към другите сектори, което обаче ще е много трудно.

Субсидиите за горивата, използвани от транспорта, намаляват наполовина в перида между 2010 г. и 2016 г., пише още организацията. В други сектори като електроенергетиката обаче подкрепата си стои и често тя е причината за лошото финансово състояние на държавните компании в сектора и за липсата на инвестиции в енергийна инфраструктура.

В някои страни - Аржентина и Индонезия, промяната започва, но тя е много трудно начинание, защото има директен ефект върху потребителите. Но липсата на действия в крайна сметка ще доведе до повишаване на цената и на дела на енергията в крайното потребление.

Затова и препоръката на анализаторите е за спиране на субсидиите, което ще насочи ограничените ресурси в правилната посока - за развитие на иновации, енергийна ефективност и чисти технологии, както и за енергийни спестявания.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:54 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още