IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Слънчева енергия без субсидии

Как една соларна централа в Югоизточна Англия може да постави началото на нова ера в развитието на възобновяемата енергията

14:12 | 15.08.18 г. 52
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Това може да доведе до нов старт за развитието на слънчевата енергетика.

Cleve Hill има потенциала да отбележи момента, в който слънчевата енергия се превръща в автономна част от общата енергетика, която не се нуждае от допълнително субсидиране.

Част от публичната подкрепа за енергия, генерирана чрез фотоволтаични системи (photovoltaics – PV) - технологията, която превръща слънчевата светлина в електричество, идва заради лесната ѝ интеграция към изградената електрическа мрежа.

Слънчевите панели по покривите са удобни за обществото, защото производството на електроенергия се случва по време на нейното използване. 

Соларните централи привличат инвеститорите, защото те са по-евтини откъм инсталационна гледна точка, но също така притежават и голям капацитет, така че финансите да бъдат приети на по-големи порции и инвеститорите да спечелят повече.

Ако проектът за изграждане на Cleve |Hill се реализира и постави начало за изграждане на други големи соларни централни, какво ще стане с единичните панели, монтирани по покривите на къщите?

„Може ли глобалното нарастване на производството на слънчева енергия да намали разходите по покривните системи, така че да се се балансира между големите и малките системи, изградени без субсидии“, пита Алистър Бъкли.

Соларният парк в Кент трябва да бъде обсъден на най-високо държавно ниво и да бъде изграден с помощта на местните власти и операторите на електрически мрежи. Слънчевата енергия без субсидии би била много по-слабо регулирана. Това би могло да доведе или до големи проблеми, или до точното решение, смята Бъкли.

Великобритания се възползва през тази година от необичайно силното слънце. През юни и в началото на юли генерираната слънчева енергия надхвърли 9 гигавата за всеки ден от седмицата. На 30 юни соларното електричество съставляваше 30% от националното потребление на електроенергия. В същия период има отчетени дни, в които соларната и вятърната енергия са съставлявали близо 50% от общото потребление на Великобритания.

Обединеното кралство разполага и със 7 гигавата ядрена мощност, която не може да бъде изключена. Комбинацията от ядрена, вятърна и соларна енергия означава, че е имало случаи през тази година, при които използването на газ и други изкопаеми горива е намаляло до около 20% от националното потребление.

Основен проблем пред развитието на соларната енергия е невъзможността за прогнозиране на нейното производство, което зависи от климатичните условия. Също така за изграждането на мащабни проекти ще са необходими огромни площи земя, на които да бъдат монтирани слънчевите панели. Тези централи ще създават проблеми и за мрежовите оператори, тъй като ще произвеждат големи и неконтролируеми потоци енергия в зависимост от времето.

Ако проектът Cleve Hill бъде завършен и заработи без субсидиране, нисковъглеродното бъдеще, включващо развита соларна енергетика, изглежда почти неизбежно.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:13 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

22
rate up comment 4 rate down comment 6
ABBA
преди 5 години
Браво, ай ся обявете Буревестника, с миниатюрния ядрен двигател (на дядя Вова) за ерес! :)https://rg.ru/2018/07/19/podgotovku-novejshej-rakety-burevestnik-k-pusku-pokazali-na-video.html
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 10 rate down comment 1
neverland
преди 5 години
Бря, значи за квантово сплитане, йонни двигатели и изкривяване на времепространството може да се приказва, а за термоядрен синтез-не. Откъдя-накъдя!?Единствената граница са ни мечтите ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 6 rate down comment 2
zelka007
преди 5 години
ами следи прогнозата за времето и проверявай ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 9 rate down comment 4
ABBA
преди 5 години
Е, то че рака се причинява от вирус също е ерес, но ФарМафията започна да спряга едни папилома вируси, а в военните био-лаборатории на СССР направо са си го казали: рак=вирус
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 1 rate down comment 2
khao
преди 5 години
доста смело изказване ... Случайно да имаш доказателства за това твърдение ? "Не случайно термоядреният синтез се случва в звезди"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 8 rate down comment 7
ABBA
преди 5 години
Зелка, само не казвай, че това (диаграмче) се отнася за всички дни в годината.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 7 rate down comment 8
Sokratus
преди 5 години
За да пишеш изобщо за термоядрен синтез в земни условия, трябва да си фантазьор и повече от лаик на тема физика! Не случайно термоядреният синтез се случва в звезди, а не където си пожелаеш във вселената. И самата идея да правиш ток от този процес е лаишка, особено с парни генератори!Не случайно само си правят опити и се говори, че са достигнали до промишлен образец, ама нещо все не става. Защо ли, явно все още не познаваме добре законите на физиката!;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 8 rate down comment 1
zelka007
преди 5 години
"Как едни кухи *** ще спрат мъглите у мъгливия Албион?!"ето ти на мъглявия Албион микса от производство според техния системен оператор :https://windeurope.org/about-wind/daily-wind/electricity-mix?utf8=%E2%9C%93&areas=GB&commit=Apply+filters
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 15 rate down comment 3
khao
преди 5 години
абе ***, тия открития не са били загубени, че тоя да ги намира! половината са били твърде смели за времето си, а другите просто са се оказали неработещи... само в путинландия живеете в свят пълен с конспирации
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 7 rate down comment 11
ABBA
преди 5 години
Цитатче:Защо военновъздушните сили отначало финансирали изследванията и разработките на устройства за изкривяване на пространството на Т. Т. Браун, а след това отхвърлили проектите му? Когато термоядрените реактори на Фило Фарнсуорт направили пробив през 1967 г., проектът му внезапно бил спрян от Ай Ти Ти.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още