IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Слънчева енергия без субсидии

Как една соларна централа в Югоизточна Англия може да постави началото на нова ера в развитието на възобновяемата енергията

14:12 | 15.08.18 г. 52
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Това може да доведе до нов старт за развитието на слънчевата енергетика.

Cleve Hill има потенциала да отбележи момента, в който слънчевата енергия се превръща в автономна част от общата енергетика, която не се нуждае от допълнително субсидиране.

Част от публичната подкрепа за енергия, генерирана чрез фотоволтаични системи (photovoltaics – PV) - технологията, която превръща слънчевата светлина в електричество, идва заради лесната ѝ интеграция към изградената електрическа мрежа.

Слънчевите панели по покривите са удобни за обществото, защото производството на електроенергия се случва по време на нейното използване. 

Соларните централи привличат инвеститорите, защото те са по-евтини откъм инсталационна гледна точка, но също така притежават и голям капацитет, така че финансите да бъдат приети на по-големи порции и инвеститорите да спечелят повече.

Ако проектът за изграждане на Cleve |Hill се реализира и постави начало за изграждане на други големи соларни централни, какво ще стане с единичните панели, монтирани по покривите на къщите?

„Може ли глобалното нарастване на производството на слънчева енергия да намали разходите по покривните системи, така че да се се балансира между големите и малките системи, изградени без субсидии“, пита Алистър Бъкли.

Соларният парк в Кент трябва да бъде обсъден на най-високо държавно ниво и да бъде изграден с помощта на местните власти и операторите на електрически мрежи. Слънчевата енергия без субсидии би била много по-слабо регулирана. Това би могло да доведе или до големи проблеми, или до точното решение, смята Бъкли.

Великобритания се възползва през тази година от необичайно силното слънце. През юни и в началото на юли генерираната слънчева енергия надхвърли 9 гигавата за всеки ден от седмицата. На 30 юни соларното електричество съставляваше 30% от националното потребление на електроенергия. В същия период има отчетени дни, в които соларната и вятърната енергия са съставлявали близо 50% от общото потребление на Великобритания.

Обединеното кралство разполага и със 7 гигавата ядрена мощност, която не може да бъде изключена. Комбинацията от ядрена, вятърна и соларна енергия означава, че е имало случаи през тази година, при които използването на газ и други изкопаеми горива е намаляло до около 20% от националното потребление.

Основен проблем пред развитието на соларната енергия е невъзможността за прогнозиране на нейното производство, което зависи от климатичните условия. Също така за изграждането на мащабни проекти ще са необходими огромни площи земя, на които да бъдат монтирани слънчевите панели. Тези централи ще създават проблеми и за мрежовите оператори, тъй като ще произвеждат големи и неконтролируеми потоци енергия в зависимост от времето.

Ако проектът Cleve Hill бъде завършен и заработи без субсидиране, нисковъглеродното бъдеще, включващо развита соларна енергетика, изглежда почти неизбежно.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:13 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

32
rate up comment 9 rate down comment 3
michaelis12
преди 5 години
ае кат стигнат до свободната енергия или онова с хелия или термоядрен синтез как са написали също пак ората, тогааа да се обадат за са *** ше ядат и толкоз .....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
31
rate up comment 8 rate down comment 4
michaelis12
преди 5 години
оффф ше сложи тя 6 нови ери, не стига че немат място там на острова ами дет пишат ората и в мъглата и дъжда напрао ше вържат и цъфнат, тия ги виждам тотал валат, поне да беше в Испания - там и място и територия, ама при тия *** нищо ве нека пробат, ко им пречи ...... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
30
rate up comment 5 rate down comment 1
khao
преди 5 години
ходи да плашиш пенсиите във вашия клуб с ядрена война. Късия не е толкова глyпав, и тия ужаси минават само пред неговите роби :):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
29
rate up comment 6 rate down comment 0
khao
преди 5 години
добре де, а защо не коментираш колко са отишли в субсидии за въглищни мини .. като казваш А, кажи и Б !Не, нямаше да се наложат сами, или поне не толкова бързо, субсидиите имат своята важна роля при нововъведенията, въпроса е да не предобрят с тях. дозата определя лекарството
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 7 rate down comment 5
doba
преди 5 години
Тълкуваш ме погрешно.Нямам нищо против прогреса!Вероятно досега никога в историята на цивилизацията ни не са вкарани толкова пари, колкото за т.н. 'зелени'. За мен всички тези ресурси, харизани за перки/фотоволтаици са хвърлени на вятъра. С годините те или щяха да се наложат сами, или да се появи друга алтернатива.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 7 rate down comment 4
ABBA
преди 5 години
Баце, тия разработки на янките - да.Но това е вече миниатюрно и затова може да лети.А какво отделя няма голямо значение, защото вече ще си говорим за WW3.Където малко ще оцелеят... ако оцелеят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 8 rate down comment 1
khao
преди 5 години
и за това няма да се разработва нищо !Добре че тоя дето е турил дизелов двигател на кораба не е мислил като теб ! :):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 9 rate down comment 4
doba
преди 5 години
Мечтите са си мечти, но живеем в реалността.Слънчевата енергия засега не може да се счита за базова мощност, на която може да се разчита по всяко време. Това е реалността.Същото е и с вятърната. Не случайно корабите днес не са платноходи, а на мазут/дизел, тук-там и някои с ядрени установки.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 6 rate down comment 0
khao
преди 5 години
*** = мpъснa ... гъ.. да ви пръсна, в малоумната ви цензура !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 8 rate down comment 1
khao
преди 5 години
еми такова е ... американосите са правили вече таква разработка (70те, ако не се лъжа) и са се отказали, защото теча на радиация в атмосферата е огромен, та това си е чиста проба *** бомба.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още