IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мощен вот на доверие за Кипър от международните капиталови пазари

След почти 7 години и финансов колапс кредитният рейтинг на страната се върна в инвестиционен клас

08:18 | 25.09.18 г. 2
<p>
	Пътник извършва сделка в клон на Bank of Cyprus в сградата за отпътуващите пътници на летището в Ларнака.&nbsp;<br />
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Пътник извършва сделка в клон на Bank of Cyprus в сградата за отпътуващите пътници на летището в Ларнака. 
Снимка: Ройтерс

Затова най-сериозното предизвикателство пред Кипър сега е да продължи устойчивото управление на публичните финанси, запазването на стабилен и конкурентен данъчен режим, осигуряването на стимули за нов бизнес и инвестиции. Така бяха обявени приоритетите, които правителството залага в приетия законопроект за държавния бюджет за 2019 г.

Това е

първият бюджет на второто правителство

на президента Никос Анастасиадис и неговите разчети се очакваха като показателни за политиката, която то ще следва в мандата си – дали ще „развърже” най-сетне държавната кесия или ще продължи строгата финансова дисциплина.

Основна цел за следващата година е поддържането на макроикономическа стабилност, укрепването на икономическия ръст, правилното функциониране на финансовата система, подобряване на конкурентоспособността чрез поддържане на благоприятна среда за предприемачество и инвестиции и чрез продължаващи реформи, посочи правителството в изявление след одобряването на документа.

В продължение на четири последователни години /2015 – 2018 г./ икономиката на Кипър се развива с темпове на растеж значително над средното за ЕС и разчетите за 2019 г. са правени при очакван ръст от 3.8%, посочи финансовият министър Харис Георгиадис. Това е малко повече от прогнозата на Standard & Poor's.

В проектобюджета за 2019 г. се предвижда бюджетният излишък за втора поредна година да достигне 3% от БВП. Това позволява, наред с другото, изпълнение на големи проекти и програми, като инвестиции в електронното правителство на обща стойност 250 млн. евро, насърчаване на инфраструктурни проекти и реформи, укрепване на съдебната система, подчерта още министър Георгиадис.

Повечето приходи и излишъкът в бюджета догодина няма да дойдат от увеличаване на данъците, напротив – данъчната тежест се намалява, изтъкна Харис Георгиадис. Правителството предвижда общо 18 мерки за данъчни облекчения, едно от които е  намаляване на данъчната ставка върху лихвите по банковите депозити от 30% на 17% от 1 януари.

Устойчивото развитие на Кипър, икономическият му растеж и финансовата му стабилност, получили „вот на доверие” от международната общност, са конкурентните му предимства, които го правят

идеална дестинация за централа на международния бизнес

/International Business Headquartering/. Това беше посланието на председателя на Съвета на директорите на Кипърската агенция за насърчаване на инвестициите /CIPA/ Михалис Михаил, с което приветства участниците в третата международна „Среща на върха” на инвеститорите /Cyprus International Investors Summit/, която се проведе на 14 септември в Лимасол.

Превръщането на Кипър в „седалище” и база на международните компании в района на Източното Средиземноморие бе основната тема на тазгодишното издание на форума. Кипърските компетентни органи полагат усилия да убедят мултинационални компании, че малката страна е идеалното място, където те могат да преместят централите си. Поканата бе отправена и в светлината на предстоящия Брекзит и би могла да привлече световни фирми, тъй като правната система на Кипър е основана на британското общо законодателство, като същевременно е напълно хармонизирана с ЕС.

Благодарение на стратегическото си местоположение на кръстопът между три континента, Кипър предлага лесен достъп на пазарите в Европа, Близкия изток, Азия и Северна Африка и е в състояние да обслужва мениджъри на инвестиционни фондове, желаещи да навлязат в тези пазари, посочи Михалис Михаил. Фондове за рисков капитал, частни инвестиционни фондове, инвеститори в различни финансови инструменти, недвижими имоти, кораби, както и нововъзникващи технологични компании също могат да установят централите си на острова. Сред конкурентните предимства на малката средиземноморска страна шефът на Кипърската агенция за насърчаване на инвестициите изтъкна нейния привлекателeн и прозрачен данъчен режим, стабилната правна система, ниските оперативни разходи за бизнеса.

Всъщност, първите резултати вече са налице. Впечатляващото 18% годишно увеличение на регистрираните в Кипър инвестиционни фондове отчете президентът Никос Анастасиадис в речта са на бизнесфорума, организиран от Кипърската агенция за насърчаване на инвестициите в щабквартирата на „Блумбърг” в Лондон в петък /21 септември/. На вълната от решението на Standard & Poor's той увери бизнесмените, че ще продължи правителствената стратегия за улесняване на инвестициите, специално в образованието, научноизследователската и развойна дейност, в предприемачеството и стартиращите фирми. Новият инвестиционен закон за ускоряване на лицензионните процедури за големи инвестиции и създаването на нова подобрена рамка за инвестиционни фондове са важни стъпки в тази посока, каза Анастасиадис.

На още една важна международна среща кипърският президент предстои да търси финансова подкрепа за страната си след връщането й в инвестиционен клас. Никос Анастасиадис ще бъде главният говорител на Втория инвестиционен форум за Кипър, който ще се състои в петък /28 септември/ в Ню Йорк. Там той ще акцентира на друга амбициозна цел на Кипър – превръщането му в регионален енергиен и морски бизнес център.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:07 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 3
Coalport
преди 5 години
Благодаря на г-жа Баничката за съдържателния коментар, отговори на всичките въпроси които си задавам последните 10-20 години, от типа какво не ни е на ред на нас.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още