IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

По-важното от миналата седмица

Спорният пакет "Мобилност 1" се отлага за следващия Европарламент, правителството отложи с половин година тежките регулации за петролния бизнес

08:42 | 14.01.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Американският президент Доналд Тръмп продължава да мечтае за &quot;своята&quot; стена по границата с Мексико. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Американският президент Доналд Тръмп продължава да мечтае за "своята" стена по границата с Мексико. Снимка: Ройтерс

Търговският спор

Тази седмица бяха проведени няколко кръга преговори за разрешаване на предизвикания от американското правителство търговски спор.

В съвместно изявление САЩ, Европа и Япония потвърдиха намерението си да реформират Световната търговска организация (СТО). По-специално следва да се предприемат действия за борба с антиконкурентните субсидии от трети държави и да се предотврати принудителното предаване на технологии.

Не беше отбелязан напредък обаче в рамките на спора между ЕС и САЩ. Преговорите между САЩ и Китай също приключиха без конкретни резултати. И двете страни заявиха, че са имали конструктивни преговори, но все още са далеч от решение. Въпреки това към края на седмицата стана ясно, че преговорите ще продължат на по-високо ниво в края на януари.

ЕС и Еврозоната

Фракцията на управляващия Християн-демократичен съюз в Бундестага отхвърли предложението на федералния министър на финансите Олаф Шолц (СПД) за реформиране на данъка върху имотите. Шолц се опита да вкара в игра т.нар. „Зависим от стойността модел", в който, наред с други неща, трябва да се вземе предвид и нетният „студен наем“ (без консумативи). Федералният конституционен съд даде на правителството краен срок до 2019 г. за реформа на закона.

През 2018 г. германската държава е постигнала бюджетен излишък от 11,2 млрд. евро. Това обаче не би предоставило „повече място за маневриране“, както пишат различни медии, позовавайки се на източници от правителствените среди, защото средствата вече са били планирани.

В британския парламент започнаха дискусиите по споразумението за оттегляне от ЕС. Гласуването трябва да се проведе във вторник. Дали договорът, договорен от премиера Тереза Мей с Европейската комисия, ще бъде подкрепен от мнозинство, не е ясно.

Италианското правителство предостави на банка Carige държавна гаранция за емитиране на нови облигации. Не се изключва и национализация. Решението беше оправдано от необходимостта за защита на вложителите. Наскоро Carige не успя да набере средства на капиталовия пазар и притежава големи портфейли от обезценени кредити. На 2 януари ЕЦБ назначи специален надзор за банката.

Испанският кабинет прие бюджета за 2019 година. Той предвижда значително по-високи социални разходи, увеличаване на заплатите за държавните служители и на пенсиите, както и увеличаване на минималната работна заплата и повече държавни инвестиции. Преразходът трябва да се компенсира от увеличения на данъците. Очаква се бюджетният дефицит да спадне от 1,6% до 1,3%. Въпреки че испанското социалистическо правителство одобри проектобюджета, той който залага на него за своето оцеляване, тъй като все още му предстои да издейства одобрението на каталунските сепаратисти, без които няма мнозинство в парламента. За да прокара бюджета, социалистическата партия на премиера Педро Санчес има само 84 депутати в парламента от общо 350 и се нуждае на всяка цена от подкрепата на каталунските сепаратисти, които през юни гласуваха за встъпването в длъжност на кабинета. След тежките обвинения на прокуратурата срещу техни ръководители заради опита за отделяне през 2017 година обаче те увериха, че няма да гласуват. Това би довело до падане на правителството на Санчес.


Продължават протестите на "Жълтите жилетки" в Париж. 

Европейската комисия обяви, че ще преразгледа данъчните постановления, издадени от Холандия на Nike от 2006 до 2015 г. Разследването е за това дали данъчните правила, предоставени от Холандия на компанията за спортни стоки Nike, не са предоставили на компанията нечестно предимство пред конкурентите ѝ. Разследването е свързано с пет данъчни постановления, издадени от Холандия към две компании от групата на Nike, които разработват, продават и отчитат продажбите на продуктите в Европа, Близкия изток и Африка. Опасенията на ЕК са свързани основно с метод, използван за изчисление на лицензионни възнаграждения в рамките на корпоративната структура на Nike, които са били одобрени от Холандия с данъчни постановления, две от които са в сила днес.

Според последните данни на Евростат равнището на безработица в еврозоната е 7,9% през ноември (октомври: 8,0%).

САЩ

Блокирането на дейността на американските правителствени агенции продължава. Президентът Доналд Тръмп отново заплаши, че ще обяви „Национално извънредно положение", ако демократите не се съгласят да финансират изграждането на стена на границата с Мексико. Тъй като законът за бюджета не беше приет навреме, от 22 декември е в сила т. нар. „замразяване на бюджета“ за няколко министерства. Поради тази причина около 800 000 служители на правителството и федерални агенции трябва да работят без заплащане или да бъдат пуснати в принудителен отпуск.

В бъдеще Федералният резерв на САЩ може да забави затягането на своята парична политика. Това поне се предлага в протокола от последното заседание на Съвета. В него някои лидери на Фед призовават за „по-търпелив курс“ и за по-сериозно отчитане на икономическите рискове.

Междувременно стана ясно, че потребителските цени в САЩ са нараснали с 1,9% на годишна база през декември (ноември: 2,2%). Като цяло от доклада на Министерство на труда в петък става ясно, че инфлацията е умерена, което може да подкрепи последните изявления от страна на представители на Федералния резерв, че ще бъдат внимателни при повишаване на лихвените проценти през тази година.

Китай

Според съобщения в медиите китайското правителство обмисля да намали собствената си цел за икономическия растеж поради търговския спор със САЩ и по-слабата глобална икономика. Твърди се, че целта ще се намали до диапазона между 6,0% и 6.5%. Понастоящем целта е около 6,5%. Новата цел може да бъде официално определена през март.

Развиващите се пазари

Руската централна банка е продала 100 млрд. щатски долара от международните си резерви през миналата година. От друга страна, тя купува все повече евро и юани. Междувременно Руската централна банка притежава повече от една четвърт от световните резерви в юани.

Иранската централна банка иска да отреже четири нули от местната валута риал в борбата срещу високата инфлация. Проектът е бил представен на правителството. Мярката е необходима и за осъществяването на планирана банкова реформа. Иран страда от тежка валутна криза и висока инфлация заради наложените от САЩ нови санкции.

Световната икономика

Световната банка понижи прогнозата си за световния икономически растеж от 3,0% на 2,9%. Прогнозите за САЩ бяха намалени особено рязко: след 2,9% през 2018 г. се очаква само 2,5% за текущата година и 1,7% за 2020 година. Бумът, предизвикат от данъчната реформа в САЩ, няма да продължи много дълго, казва Световната банка.

Президентът на Световната банка Джим Йон Ким ще подаде оставка от 1 февруари, над три години преди изтичането на мандата му през 2022 година, за да работи по инфраструктурни проекти. 59-годишният Ким е обявил, че незабавно ще се присъедини към една компания и ще се съсредоточи върху укрепване на инфраструктурата в развиващите се страни, съобщи Световната банка, без да посочва повече подробности. Главният изпълнителен директор на банката Кристалина Георгиева ще поеме временно ръководния пост в Световната банка от 1 февруари, след оттеглянето на Ким.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:45 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още