Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Ройтерс: Китай ще понижи целите за икономическия растеж

Диапазонът вече ще е между 6,0% и 6,5% за 2019 г., миналогодишната цел бе за ръст от 6,5%

Ройтерс: Китай ще понижи целите за икономическия растеж

Снимка: Ройтерс

Китай възнамерява да постави по-ниска цел за икономическия растеж през 2019 г. до диапазона между 6,0% и 6,5% в сравнение с миналогодишната цел за растежа на БВП от около 6,5%, тъй като Пекин се мъчи да се справи с по-високите американски митнически мита и отслабващото вътрешното търсене, съобщава Ройтерс, цитирайки свои неназовани политически източници.

Още по темата

Предложената занижена цел, която ще бъде обявена официално на годишната парламентарна сесия в Китай през март, е била одобрена от най-висшите ръководители на страната по време на икономическа конференция при закрити врата, проведена в средата на месец декември, твърди още Ройтерс.

Очаква се по-късно този месец официални данни да покажат, че икономиката на Китай е нараснала през 2018 г. с около 6,6%, отчитайкинай-слабата си експанзия от 1990 г. насам. Анализаторите прогнозират по-нататъшна загуба на възходяща инерция и през настоящата година, преди да започнат политически стъпки в подкрепа на икономическия растеж.

„Ще бъде много трудно за икономическия растеж да надхвърли 6,5% през настоящата година и може да има проблеми, ако той спадне под 6 на сто", пояснява пред Ройтерс един от източниците, пожелал да остане анонимен поради чувствителността на този важен въпрос.

Тъй като втората по големина икономика в света продължава да губи скорост, водещите лидери на Китай внимателно наблюдават нивата на заетост с оглед на факта, че предприятията в страната могат да бъдат принудени да съкращават работници в условията на търговска война със САЩ, въпреки по-устойчивия сектор на услугите.

През следващите две години е необходим растеж от около 6,2%, за да се постигне дългогодишната цел на управляващата Комунистическа партия за удвояване на брутния вътрешен продукт и на доходите през последното десетилетието до 2020 г.

Приемането на целеви диапазон ще даде възможност на китайските политици да маневрират в условията на несигурност, предизвикана от тарифната война със Съединените щати, въпреки че двете водещи икономики се стремят да постигнат евентуално споразумение за разрешаване на разногласията преди март.

Правителството на Китай планира да запази целта си за потребителска инфлация от 3% през 2019 година въпреки неотдавнашното рязко понижение на цените, оставяйки възможност то да предприеме мерки за стимулиране на по-слабото потребление. Ден по-рано бяха представени официални данни, показващи, че потребителската инфлация в Китай се е понижила рязко през декември до 1,9% от 2,2% през ноември, което е доста под правителствената инфлационна цел.
 

По статията работи: Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини
Американците харчат повече в интернет магазините, отколкото в ресторантите