IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Процесът на сепаратистите в Каталуния: съдебна и медийна битка

Това е мечтаният повод за сепаратистите да убедят международната общност и да разкритикуват това, което възприемат като "репресия"

14:50 | 12.02.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Бившият премиер на Каталуния Карлес Пучдемон. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Бившият премиер на Каталуния Карлес Пучдемон. Снимка: Ройтерс

"Медийна война"?

Тези действия на Мадрид единствено укрепват визията на сепаратистите, които са убедени, че лидерите им са "политически затворници" и че те няма да бъдат съдени справедливо от Върховния съд.

"След като испанското правителство се вижда задължено да проведе кампания по маркетинг и дезинформация, това значи, че те не са сигурни в себе си", заяви наскоро в Лондон министърът на външните работи на каталунското регионално правителство Алфред Бош. 

Въпреки че неговото ведомство отрича да има "медийна война", Бош възнамерява да направи обиколка на европейските столици, за да каже "истината" за процеса, а каталунското правителство ще предостави на разположението на чуждестранните журналисти в Мадрид зала за пресконференции, за да могат те да следят процеса "без филтър".

Освен това каталунската обществена телевизия, финансирана от подкрепящото независимостта правителство, ще отразява процес, включително и на английски език, за да му придаде "международно измерение".

Сепаратистките асоциации "Каталунско национално събрание" и  Omnium Cultural подготвят предназначени за чужбина кампании, включващи видеозаписи на няколко езика и прояви в няколко европейски столици.

Адвокатите на част от обвинените дори поискаха в залата да има международни наблюдатели - мярка, която бе отхвърлена от Върховния съд, който подчертава, че заседанието ще е публично и ще бъде предавано пряко по телевизията.

Организацията International Trial Watch, създадена от шест каталунски асоциации, ще се опита дори да изпрати чуждестранни наблюдатели, които да се смесят с обикновената публика и така да проследят процеса.

БТА 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:33 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още