IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Огледалните позиции на САЩ и Китай

Двете сили са от една страна ревизионистки, но от друга са за статуквото

08:15 | 15.05.19 г. 8
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Протекционистите в администрацията на Тръмп вярват, че китайският политически и икономически модел е фундаментално враждебен към интересите на САЩ. Те искат да изградят новата анериканска икономика зад стени от високи мита. За тях компромисна сделка, която запазва същината на сегашната глобализирана търговска система, би била поражение.

От китайска страна „ястребите” гледат на търговския спор като на шанс да направят Китай по-малко зависим от чужди технологии. Пламенните националисти в Китай също така интерпретират позицията на администрацията на Тръмп относно търговията като доказателство за слабостта на Америка. Правилната реакция според тях би била Пекин да продължи с усилията си да създаде световен ред, гравитиращ около Китай.

Все по-враждебните настроения на националистите, както в САЩ, така и в Китай, изглеждат като илюстрация на „Капана на Тацидид”, популяризиран от харвардсккия професор Греъм Алисън. Алисън посочва че исторически надигащи се сили (като Китай) често влизат във война с вече установени (като САЩ). Сегашната воойна обаче е само търговска. А когато става въпрос за търговия, САЩ са тези, които искат да променят настоящата система.

Това поставя Си Дзинпин пред труден тактически избор. Трябва ли Китай да направи болезнени, и дори унизителни, отстъпки, за да запази същината на икономическата система, която подпомогна възхода му.

Китайците помнят споразимението от „Плаза" от 1985 г., чрез което Япония, под силен американски натиск, се съгласи да преоцени валутата си. Мнозина в Китай вярват, че това споразумение се е оказало успешен опит на САЩ да осуети възхода на Япония.

Администрацията на Тръмп е изправена пред подобна дилема. Дали Америка трябва да упражни максимален натиск с цел да постигне сделка, която изправя недъзите на сегашната система. Или дали частична победа в търговската война няма реално да се превърне в поражение, ако не успее да възпре устрема на Китай.

По темперамент и политически интерес Тръмп вероятно е на страната на сделката. Той също така продължава да отдава голямо значение на приятелството си със Си, наскоро посочвайки „прекрасното писмо”, което е получил от него. Силната връзка между двамата лидери обаче не е гаранция, че конфликтът ще бъде избегнат.

В навечерието на Първата световна война гермснкият кайзер Вилхелм и руският цар Николай си разменят множество приятелски писма и телеграми. По подобен начин търговската война между САЩ и Китай може да се изплъзне от контрола на двамата лидери.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:27 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 0 rate down comment 1
nikolait
преди 4 години
Мащаба на Китай в прилагането на държавен капитализъм чупи цялата световна икономика, защото няма реална конкуренция, а има китайски търговски диктат. Една икономика не е само пари, а и иновации. Обаче иновации в диктатура и квази-капитализъм не виреят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 2 rate down comment 2
Grosss
преди 4 години
А от екстременти боя не става.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 1
Grosss
преди 4 години
Какъв е смисълът да се въведат 25 % мита от всички водещи икономики.Щего отнесат потребителите и най -вече тия в САЩ щото са фабрика за ***.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 2
Mavi Goz
преди 4 години
Мдамм... когато са държави... ;) Щот едни се беха размечтали на планетата да остане само една държава и на нея ни мита й требват, ни граници... и само да спускат директиви и да си управляват... И даже доста беха напреднали по едно време, почти беха закачили САЩ, Канада и ЕС на един мозък. Затова и червата им се показват от устата, като споменават Путин, Тръмп, Орбан и прочее "популисти, националисти" и кви ли не още ...исти... :lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 6
mick
преди 4 години
Всички държави трябва да имат мита. Не може всичко да е внос и износ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 12 rate down comment 5
Стефчо
преди 4 години
ахам, да продаваш ГМО соя на Китай през туитър, като ги шантажираш с мита като мутрите удно време.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 12 rate down comment 8
khao
преди 4 години
в статията не се говори за Русия, объркал си се нещо
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 14
Стефчо
преди 4 години
Когато не произвеждаш почти нищо, не изнасяш почти нищо и харчиш повече отколкото печелиш никаква сделка с Китай няма да ти помогне.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още