IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейските банки изостават и в трансакционното банкиране

Европа ще трябва да води тежка битка за лидерство в този бизнес, като шансовете в момента не са на нейна страна

09:37 | 29.06.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Ако задълбаем повече, знаците са още по-тревожни. Европейските банки отделят по-малко пари за добавяне на нови услуги и платформи, показват данните. Съотношението на инвестициите, насочени към бъдещето, при американските банки е 41% (вероятно от печалбата – бел. прев.) през 2018 г., докато при европейските то е около 30%.

Тази разлика ще окаже болезнено въздействие върху европейските кредитори. Лидерството в сектора все повече ще се реализира чрез най-бързите технологии и най-евтините платформи.

В кеш мениджмънта – най-големия компонент на трансакционното банкиране – цели 10% от приходите ще са на разположение за преразпределяне до 2021 г., след като иновациите ще доведат до по-добри предложения за потребителите, показва изследване на Oliver Wyman и Morgan Stanley.

При положение, че топ десетте банки контролират само 30% от приходите, възможността за печелене на пазарен дял е значителна. От Credit Agricole до Standard Chartered, големи и малки европейски банки преследват растежа. Клиентите обаче са закрепостени и не искат да сменят твърде често системите. Но изпускането им при следващото раздаване на картите може да означава, че ще мине доста време до следващото преразпределение на пазарен дял.

Американските банки имат няколко предимства: на първо място, техният домашен пазар използва долара – световната резервна валута, а освен това техните маржове се облагодетелствани от средата на по-високи лихви.

В Европа традиционните банки са спъвани от регулаторите, които искат да поощрят новите играчи на пазара. Според т.нар. Директива за услуги за вторично плащане (PSD2) кредиторите трябва да осигурят на външните доставчици на платежни услуги достъп до данните в техните сметки.

Известни регулаторни облекчения може би предстоят. Според последните европейски банкови правила местните банки би трябвало да получат капиталови отстъпки върху стойността на техния софтуер. Степента, до която кредиторите ще се възползват, ще зависи от техническите стандарти, определени от Европейския банков регулатор.

Ръководителите на банки в Европа заявиха, че е твърде рано да се измери ефекта от тези регулации, като трансакцонното банкиране е само част от техните дигитални разходи. Ясно е обаче, че ако Европа иска да завоюва лидерска позиция в този вид банкиране, ще трябва да води тежка битка, като шансовете в момента не са на нейна страна.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:18 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още