IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Митът за монетарните стимули се разпада

Централните банкери признават, че ниските лихви не могат да поддържат реалния растеж

16:45 | 09.07.19 г. 10
<p>
	<em>Снимка: gettyimages</em></p>

Снимка: gettyimages

Ниските лихви със сигурност стимулират заемането, но това не е същото като икономическия растеж. Всъщност то често може да възпира растежа. Националният дълг се удвои по времето на Обама и сега възлиза на повече от 22 трлн. долара. Конгресът си представя, че кредитът някак е безплатен. Елизабет Уорън, Бърни Сандърс (кандидати за президент от Демократическата партия – бел. прев.) и подобните им мислят, че няма ограничение за това колко може да заема Чичо Сам.

Лесните пари не само увеличават общите разходи за обслужване на дълговете, но и насърчават лошите инвестиции. Оттук и ръста в производителността на САЩ бе средно само 1,3% откакто възстановяването започна, докато не скочи до 3,4% през първото тримесечие на тази година със съживяването на бизнес доверието и продуктивните инвестиции.

Съществува и аргументът на привържениците на търговските войни, че страната може да получи конкурентно предимство чрез девалвиране на валутата си. Във Великобритания този мит просъществува в продължение на десетилетия с неблагоприятни последици.

Слабата валута може да увеличи паричните потоци в местна валута, когато корпорациите превалутират приходите си от силните чужди валути. Макар че това би могло да подобри счетоводните отчети на компаниите в краткосрочен план, то не се превръща в конкурентно предимство за държавата като цяло. Това е така, защото слабата валута повишава цената на вносните материали в номинално изражение. С други думи, заиграването с курса на валутата не променя условията на търговия в реален план.

Така че, когато Доналд Тръмп атакува Фед да понижи лихвите, което теоретично обезценява долара, той тръгва по погрешен път. Понастояшем целевият диапазон за основната лихва е в рамките на 2,25-2,50%, и нищо не сочи, че това ниво вреди на икономиката. Защо тогава да се свалят лихвите? Инфлацията достига 2,2% годишно според клона на Фед в Далас, а златото също се е устремило нагоре – това са инфлационни знаци.

Вярно е, че ниските лихви по ДЦК снижават разходите за обслужване на държавния дълг. Но това е фалшив аргумент, който насърчава законодатели като Уорън и Сандърс в тяхната безумна вяра, че правителството има неограничени средства да финансира задълженията си.

Окуражаващо е, че БМР най-накрая вижда безполезността на монетарните стимули. Но дали това ще помогне на Джей Пауъл, когато бъде поставен под натиск да вкара САЩ в измисления свят на отрицателните лихви? Ще видим.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:46 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

10
rate up comment 3 rate down comment 1
Иван Митев
преди 4 години
Сега фаталният обществен проблем е практиката: централната банка работи по грешен начин и се създават щети. Заради неправилността колкото повече работи централната банка да подпомага икономически растеж, толкова повече възникват щети. Правителството е с подсигуряван провал.Работата на централната банка по грешен начин създава щети, които са много по-големи от някакви ползи от съответни монетарни стимули.Абсолютизирането на проблема за монетарните стимули ангажира общественото внимание със сравнително малко важна тема и подпомага за нови щети от работата на централната банка.За устойчив държавен просперитет е необходимо централната банка да работи по правилен начин.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 15 rate down comment 1
ПИЧ
преди 4 години
Инфлацията ме плаши най-много от една такава монетарна политика. Явно че всички са тръгнали да крадат от народите(от хората), защото в крайна сметка населението е нетен кредитор. Ето и ЕЦБ ще се връща към стимули ? Ще печати пари, за да краде от хората, чрез инфлацията която ще се появи. В същото време се лъже най-безогледно, че инфлацията била ниска, била 1%, и как ЕЦБ не може да достигне своя таргет от 2%. Инфлацията е много повече. Вижте в ЕС как са хвъркнали имоти, наеми, заплати- постоянни искания на хората.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 25 rate down comment 2
SS-23
преди 4 години
Кога ще го разберете най-накарй, че икономика, стъпваща на Дълг , е ГРЕШНА ... природно грешна е!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 16 rate down comment 1
SS-23
преди 4 години
БМР изглежда усеща, че централните банки са изразходвали свите амуниции. Те свалиха лихвите до невероятно ниски нива.---***, по-*** , най-*** "финансисти" и лихвари! Още преди 5-6 години ви го казах, че ще ла*пате яко хурката!Махна ли били те лихвите ... а ДЪЛГОВЕТЕ ОТПИСАХТЕ ЛИ? Не сте все още?!Че къв "ръст" чакате тогава ?! Един чувал с пари да ми изсипеш, няма да го пипна, докато продължавам чакам ЧСИ-то на вратата! Капиш!ОТПИСВАЙ ... вашта мама, алчна ... ОТПИСВАЙ или политаш с мен надолу, защото съм те хванал за крака!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 14 rate down comment 3
data
преди 4 години
След Лорд Кейнс само аматьори !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 44 rate down comment 5
Sandy
преди 4 години
Мноо прости хора управляват света, затова всичко се разпада. Наливането на пари като лесни кредите, не само надува балони, но предизвиква инфлации, тоест обезценяване на доходите. Това е знак за хората, че предстои нещо лошо и те инстинктивно започват да кътат пари за лоши дни, тоест купуват само необходимото, като така свиват потреблението. Това не е едно време при инфлация хората да купуват като луди, да се презапасяват ! От тия лесни кредити единствено се възползва част от бизнеса и тия, които имат голям зор за жилище, но впоследствие цената за много от тях ще е огромна - масови фалити, много мъка, страдание, поболяване, самоубийства.Всички искат и говорят за растеж на икономиките, високи доходи и прочие, но всичко това си има и своята цена. Форсирането на икономиката силно замърсява въздуха, вода и почвата, а оттам много болести и смърт. Не е ли по - добре, с не толкова големи доходи, колкото ни се иска/щот пък и човешкото око е ненаситно/, но да има чиста храна, въздух, вода, здрави деца. Тая лакомия и ненаситност за пари отрови и съсипа цялата планета, *** хора и животни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 17 rate down comment 13
ABBA
преди 4 години
Стига бе!А де го светлото евроатлантическо бъдеще?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 15 rate down comment 4
Mohave __
преди 4 години
Исках да кажа , че прекият път към дъното е ясен . Защо трябва да се шикалкави ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 11 rate down comment 0
Mohave __
преди 4 години
Велики размисли . Ама защо на глас ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 0
Jorkata
преди 4 години
А стига бе!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още