IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕЦБ трябва да направи политиката си на отрицателни лихви ефективна

Централната банка трябва да преодолее две препятствия – трансмисионният проблем и бягството към кеша

10:42 | 07.08.19 г. 6
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Централата на ЕЦБ във Франкфурт на Майн. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Централата на ЕЦБ във Франкфурт на Майн. Снимка: Ройтерс

Това изглежда управляемо на фона на печалбите на ЕЦБ и, което е по-важно, спрямо целта за пренасяне на паричната политика към по-широката икономика. Подобна политика може да направи негативните лихви по-приемливи политически чрез защита на обикновените домакинства, като същевременно ограничи отрицателното въздействие върху доходността на банките. Това би било за предпочитане пред последните предложения за „диференцирани“ лихвени проценти на ЕЦБ, които са от полза за тясна група банки.

Относно бягството към кеша, държането на пари в брой може да стане скъпо. По-конкретно, ЕЦБ би могла да наложи транзакционна такса - еквивалентна на отрицателната лихва - всеки път, когато банка се обърне към нея, за да получи валута. Банките регулярно се обръщат към ЕЦБ за валута, когато клиентите им правят неочаквано големи тегления в брой от клон или банкомат. Позовавайки се на таксата, банките би трябвало да могат да прехвърлят разхода върху клиентите си. Чрез променяне на таксата ЕЦБ ще може да управлява системата при всяка отрицателна лихва, която избере.

Нищо от това не означава, че се омаловажава логистичното и комуникационно предизвикателство при преминаването към дълбоко отрицателни лихвени проценти, които изпитват общественото възприятие за нормалност. Но какви са алтернативите?

Количественото облекчаване чрез покупки на държавни облигации бе ефективно за успокояване на пазарите на държавен дълг, но не и за решително повишаване на инфлацията. Мащабните покупки на активи от частния сектор - акции, облигации и други ценни книжа - биха били по-ефективни, но тъй като тяхната сила произтича от пренасянето на значителен риск от частния сектор към баланса на централната банка, ЕЦБ може да не е склонна на това. В същото време, предвид перспективата за по-ниски лихвени нива в САЩ, аргументите ЕЦБ да последва примера ще станат по-убедителни, за да не потисне още повече икономическата активност и инфлацията в Европа поскъпването на еврото.

Разбира се, съгласуваната фискална експанзия в еврозоната определено ще помогне, както мнозина твърдят. Но политическата съпротива срещу координираните фискални стимули е голяма, а наскоро договореният общ бюджет е съвсем малък. По-важното е, че фискалната експанзия не може да бъде отговорът на ЕЦБ на постоянния й неуспех да постигне целта си за инфлацията. Постигането на инфлационната цел е лична отговорност на централната банка.

Когато г-н Драги, политикът с най-голямо доверие в Европа, си тръгне, най-добрият подарък на раздяла, който той може да направи на г-жа Лагард, е механизъм, който поражда доверие в политиката на отрицателни лихвени проценти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:17 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 8 rate down comment 5
studioaa
преди 4 години
Това няма да помогне, защото балонът в който се намираме твърде голям... Еврото ще трябва да се девалвира с между 50 и 70% за да се завърне кенсианския растеж, а няколко стотин милиарда евро бонуси не променят нищо...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 9 rate down comment 3
Mohave __
преди 4 години
ЕЦБ има място за маневри колкото да раздаде коледни бонуси , или 13 заплата еднократно на всеки гражданин . С това циркът свършва .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 0 rate down comment 2
xkm
преди 4 години
https://***.youtube.com/watch?v=pFuGS0bt5sk
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 10 rate down comment 8
studioaa
преди 4 години
Еврото очевидно не работи и затова трябва да се помисли как да се ликвидира еврозоната и да се върнем обратно към националните валути с възможно най-малко паника и щети... Това е планът, който да разисква ецб т.е. как ецб да закрие самата себе си с нанасяне на минимални щети...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 20 rate down comment 1
Mohave __
преди 4 години
Пренасянето на негативната лихва върху обикновения вложител е политическо самоубийство подобно на качването на данъците на НИ и други непопулярни мерки . Директно кредитиране на гражданите от ЦБ е още по- смешно , защото ЦБ няма начин да си прибере вересиите , за разлика от кредитиращите местни институции ,чиято основна дейност е именно това ............. За изчерпания ефект на отрицателните лихви няма смисъл да говорим : той се изразява 1 . с "профукване" на спестяванията 2. харчене не на 50 , а на 100% от месечния доход 3. загробване с кредити . По т. 1 и 2. всичко свърши . За т. 3 мисля че разумната граница вече е премината .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 4
studioaa
преди 4 години
"Централната банка трябва да преодолее две препятствия трансмисионният проблем и бягството към кеша"Тези двете са нищожен проблем. Най-голямата заплаха ще дойде от огромния народен гняв от преодоляването на тези двете, а той няма да бъде ограничен от ецб и ще гарантира доминацията на партии като "Алтернатива за Германия" и "Националния фронт" на следващите избори още година-две. Така младата ялова лидерка на германските мюсюлман демократи няма да стане канцлер, а някой от AfD и Марин Льо Пен ще стане президент на Франция. Всяка една от тези изоборни победи ще доведе до закриването на ецб и ес. Наистина уникална ситуация имаме в момента и тази ситуацие е невъзможно статуквото в ес да не се срине и е невъзможно еврото да оцелее без значение какво прави ецб...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още