IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Централните банки загубиха голяма част от влиянието си

Паричната политика вече не е достатъчна, за да се държи икономиката на правилния път

16:35 | 05.09.19 г. 6
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Паричното облекчаване може да има значителен стимулиращ ефект, ако промените в лихвените проценти водят до обезценяване на валутата. Но това е игра с нулева сума. Президентът на САЩ Доналд Тръмп иска слаб долар, докато Китай позволява на юана да се обезценява, за да компенсира въздействието на митата му. Никаква валутна политика не може да стимулира и двете икономики.

Вторият фактор е страхът от това, което следва, ако паричната политика стане безсилна, тъй като тогава или няма да можем да направим нищо, за да компенсираме потенциалните рецесии, или фискалната политика трябва да поеме тежестта. Но по-високият фискален дефицит означава нарастващ държавен дълг, освен ако не се финансират с пари от централната банка, което обаче изглежда застрашава нейната независимост. Така че, от страх да не предизвикат нещо по-лошо, централните банкери се вкопчват в надеждата, че някаква сложна брънка от паричната политика най-накрая ще бъде ефективна.

Големите фискални дефицити и формите на монетарно финансиране обаче вече са основни двигатели на глобалния растеж. През пролетта на 2016 г. имаше опасения, че централните банки са останали „без амуниции“. Но фискалният дефицит на САЩ се увеличи до днешните 4,5% от брутния вътрешен продукт след намаляването на данъците от администрацията на Тръмп през 2017 г. Фискалният дефицит на Китай нарасна от 2,8% от БВП през 2015 г. до 6% през 2019 г., като част от това се финансира от Китайската народна банка, отпускаща заеми на държавните банки за закупуване на ДЦК. Япония поддържа големи дефицити от десетилетие, което е съпроводено от покупки от ЯЦБ на държавни облигации, които никога няма да бъдат продадени обратно на частния сектор. И макар Германия да е здраво стъпила на пътя на фискалната нравственост, нейният растеж разчита на износа за тези разточителни нарушители на правилата.

Сега най-голямата опасност е пред еврозоната. Основната лихва на Фед в момента е в диапазона 2-2,25%, така че САЩ все още могат да я намалят достатъчно, за да окажат известно влияние върху икономиката. Ако тя обаче продължи да се забавя, администрацията на Тръмп ще увеличи разходите или ще понижи още данъците. Междувременно Китай и Япония ще продължат да поддържат големи фискални дефицити, косвено финансирани от техните централни банки. За Обединеното кралство, като по-малка икономика, обезценяването на валутния курс е по-мощна опция, отколкото на други места.

Но ако глобалното търсене и износът от еврозоната останат потиснати - и ако хардлайнерите продължават да блокират европейската версия на фискална релаксация, подкрепена от покупки на държавни облигации от централната банка - няма значими за растежа на еврозоната възможни действия, които ЕЦБ да предприеме. Истината е, че, действайки самостоятелно, централните банкери вече не са толкова важни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:55 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 3 rate down comment 1
bgMan
преди 4 години
Ами точно загубата на роля на централните банки не беше ли цел на неква група глобалисти отпреди 20-тина години? Май са успели вече.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 2
scott
преди 4 години
Изобщо не позна!В момента живеем във ваймарската република. Обаче, хиперинфлациата е заменена със отрицателни лихви. Само това е РАЗЛИКАТА. И ДВЕТЕ ПРОИЗВЕЖДАТ ПАРИ ЗА БАНКЕРИТЕ И БОРСОВИТЕ ИГРАЧИ ДОКАТО СПЯТ И се гаврят и убиват останалата част от обществото. Е, хиперинфлационът във ваймар не беше спрен. И сега отписване на дългове нема да има. Щото ше намалее усещането и опианението да седът на планини от богацтва. Както тогава, така и сега НАСИЛИЕТО И ВОЙНАТА ше променът ситуационът. Ше е яко. ак47 всегда в цене.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 3
SS-23
преди 4 години
централните банкери се вкопчват в надеждата, че някаква сложна брънка от паричната политика най-накрая ще бъде ефективна---Ама тя брънката е банално проста и го писах тук, още преди 5-6 години: ОТПИСВАЙ ... само това ще ви спаси ! Всичко друго са глупости и самозаблуди!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 15 rate down comment 2
Mohave __
преди 4 години
Японският модел даде грешни сигнали . Япония се задържаше благодарение на експанзията на останалите централни банки и силно експортната японска икономика . Копирането на тази политика ще е катастрофално за половината европейски икономики .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 20 rate down comment 3
data
преди 4 години
Монетаризмът нещо яко зацикли , май пак ша ставаме кенсианци :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 19 rate down comment 6
nkavrakov1982
преди 4 години
Предлагам да се върнем, към първична размяна на стоки и услуги, обезпечени с купонна система.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още