IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лятото, което разби някои митове за ЕС

Въпреки всичко европейците имат повече доверие в съюза, отколкото в националните си правителства

18:00 | 31.08.19 г. 14
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

• Втори мит: ЕС е част от проблема, а не от решението

Брюксел заслужава голяма част от вината за осуетяване на икономическия растеж чрез регулаторното си въздействие. Хората са склонни да забравят обаче, че европейските национални правителства, оставени да правят каквото си искат, вероятно ще бъдат много по-лоши.

Да погледнем отново Италия за доказателсва. Брюксел осуети амбициите на Салвини за реформа на данъчния кодекс. Ууу! Но също така осуети глупавия и неосъществим гамбит на движението Пет звезди, насочен към вдигането на социалните разходи без конкретна цел. Ура! ЕС глези френските фермери със селскостопански протекционизъм, когато договаря търговски сделки с външния свят. Но също така принуждава френските машинисти да приемат актуализирани правила за работа и заплащане, когато Брюксел либерализира транспортните услуги в целия ЕС.

Въпросът не е в това, че Брюксел винаги или дори често постига правилния баланс между икономическата ефективност и бюрокрацията, към която са склонни европейците, а в това, че той не поддържа по-антипазарен баланс, отколкото биха националните правителства, ако им се даде възможност. Изглежда европейските избиратели разбират това.

• Трети мит: Brexit промени всичко

За кратък момент, след като Великобритания гласува за излизане от Европейския съюз през юни 2016 г., изглеждаше, че това може да е така. Заслужаващ доверие или не, умерено полезен или не, ЕС остава вечно недолюбван. Множество хора си мислеха, или се надяваха, че примерът на успешно напускане ще подтикне и други да го сторят.

Иронията е, че изглежда Brexit подсилва много от причините, поради които континенталните европейци толерират ЕС. Великобритания е пример за неконсолидирано национално управление, като резултатите не са поучителни. Гамбитът на премиера Борис Джонсън да суспендира парламента и да избегне нуждата от събиране на законодателно мнозинство заради плановете си за Brexit показва, че националните правителства не са непременно по-представителни или конституционни от Брюксел.

Новите икономически договорености на Великобритания няма да са неизбежно по-лоши от настоящите й търговски отношения с ЕС. Но тези договорености не е непременно да са и по-добри. Струваха ли си всички сътресения? Попитайте британците следващата година, ако твърд Brexit настъпи на 31 октомври.

Грешката е винаги да мислим, че тези дебати са за самия ЕС. Вместо това единственият уместен въпрос е какво би последвало. Човек подозира, че това е въпросът, който тежи на европейските избиратели, и ЕС ще се задържи, докато не се появи някакъв отговор.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:44 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

14
rate up comment 2 rate down comment 1
khao
преди 4 години
най якото е че *** е общак в Западна Европа, демек плюе там където се храни ... и това ако не е прасе от най чист вид !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 18 rate down comment 9
DADA
преди 4 години
Тука сте няколко, дето все ЕС ви е виновен, а кажете каква му е алтерантивата?Евразийски съюз... дето руснаците сега ще присединяват БеларусМ?Или щото няма к'во да кажете Дънди ви е в устата.Ей, ск. от. ове неналочили се я вижте Лукойл с измервателните уреди, там бюджета губи бая повече.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 16 rate down comment 7
rooctcho
преди 4 години
Относно грабителите от Дънди Прешънс изчисленията за златото са около 21 тона което е малко над 1 милярд долара. Не е огромна сума за порядъка на 15г но не е и малка. Както винаги истината е че нямаме вече минна промишленост, нито машини ... за хората да не говорим. Можеше държавата да си го разработва, но цялата инициатива би струвала доста. Възраждането на този сектор е огромна инициатива с неясно бъдеще. Подаръка към тази канадска фирма със сигурност облагодетелства някого 1,5% са нищо
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 18 rate down comment 17
Имхотеп
преди 4 години
Не русофил, а го вноед, както наричат местните *** на лубянка.Ха-ха-ха-хаааааа!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 28 rate down comment 24
ivailojelyazkov
преди 4 години
вой рев плач - колко ЖАЛКО Е да си русофил хахахаха . кеф да гледаш как се гърчат гнидите на кремълл
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 21 rate down comment 27
majnata
преди 4 години
хомосексуалиста , поеми си въздух ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 15 rate down comment 22
majnata
преди 4 години
ъхъ...и смърди , та се нр трае ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 19 rate down comment 27
ABBA
преди 4 години
Такива са русофобите.Е'нтелект и долни рефлекси.Кучето на Павлов ряпа да яде.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 28 rate down comment 21
Имхотеп
преди 4 години
Хей, руски ***, майка ви да е. ба проста.Ха-ха-ха-хаааааа!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 14 rate down comment 30
ABBA
преди 4 години
Както вече ти казаха, снимал си се на фона на Кремъл.Убавец. *** колкото си убафф, толкоо си и умен.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още