IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Християнската радикализация създава криза в европейската култура

Популистите задълбочават процеса на дехристиянизация, като свеждат вярата и духовността до демонстрация на културни символи

08:08 | 16.10.19 г. 45
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Салвини парадира с християнската си принадлежност. <em>Снимка: gettyimages</em></p>

Салвини парадира с християнската си принадлежност. Снимка: gettyimages

Спасяването на християнската идентичност на Европа се превърна в боен вик за десните популисти от целия континент. Матео Салвини, лидерът на италианската Лига, публично призова Богородица. Унгарският националистически премиер Виктор Орбан казва, че същността на неговата "нелиберална демокрация" е противопоставянето на двойните атаки срещу "християнската свобода", пише Бен Хол, редактор за Европа на Financial Times.

„Първата атака идва отвътре, по-точно от либералите: изоставянето на европейската християнска култура“, каза Орбан през юли. „Има и атака отвън, която е въплътена в миграцията, като резултатът от това - ако не и целта й - е унищожаването на Европа, която познавахме.“

Секуларизацията на Европа е безспорна. Трябва само да погледнете спадането на посещаемостта в църквите. Но както отбелязва Оливие Роа в своя навременна книга, това е процес, който е отнел векове (макар, забележително, само 20 години в Ирландия) и има множество причини, включително поведението на католическата църква - не на последно място прикриването на свещениците педофили.

Популистките политици, които обвиняват либералния елит за унищожаването на християнската идентичност или за отричането на европейските християнски корени, всъщност задълбочават процеса, като свеждат вярата и духовността до демонстрация на културни символи, пише той. Когато миналата година дясното регионално правителство в Бавария задължи правителствените сгради да показват кръстове, за да демонстрират „социалната и културна идентичност на региона“, то си спечели порицанието на архиепископа на Мюнхен, който каза, че „ако кръстът се възприема само като културен символ, то тогава той не е разбран”.

Десните националисти може да възхваляват християнските корени, но те не възприемат възгледите на Църквата относно сексуалния морал, защото знаят, че има малък обществен апетит за това, пише Роа. Той отбелязва, че десните популисти в Европа са разделени по отношение на ролята на религията. Например, френската крайнодясна лидерка Марин Льо Пен е отявлено светска. Единственото, за което те са на едно мнение, е заплахата от исляма, въпреки че набожните мюсюлмани често имат сходни възгледи за семейните ценности като набожните католици.

Роа е един от водещите експерти по религия във Франция и в частност исляма. Интелектуалният му спор с друг учен, Жил Кепел, за произхода на джихадисткото насилие във френското общество се сведе до публична размяна на ругатни през 2016 г. Роa влизe в още един спор заради критиката си относно присвояването на християнските символи от популистите за политически цели. Но книгата му се опитва да бъде повече от обикновен контра удар. Той твърди, че християнската радикализация по въпроси като абортите, еднополовите бракове и секуларизацията е създала „нищо друго освен криза в европейската култура“.

По-голямата част от книгата обхваща историята на секуларизацията в Европа след Договора от Вестфалия от 1648 г., който слага край на религиозните войни и възвестява началото на суверенната държава като арбитър на морала. Роа се фокусира върху католическата църква, защото, за разлика от протестантството, тя никога не се е поддавала на политическа власт. Той преминава през Просвещението; католическата реакция на модернизма; антиклерикализма и отделянето на църквата от държавата (най-вече със закона от 1905 г. във Франция); глобализацията на религиозните движения (на които аржентинският папа Франциск е символ); и възходът на исляма, съчетан с опитите да бъде овладян.

Междувременно упадъкът на религиозните обичаи, или „дехристиянизацията“, в Европа има ескалиращ ефект - тя никога не обръща посоката си. Понякога е била ускорявана от Църквата. В продължение на няколко години през 60-те тя премина от приемането на светското общество около нея (Ватикан II) до „война срещу новите ценности на модерността” със строг нов сексуален морал, който съществува до днес.

Европейската култура е в криза заради хомогенизиращите ефекти на глобализацията, заключава Роа. Обществото е все повече разделено от конфликта относно ценностите. Социалният договор престана да функционира, тъй като обществото е разделено между антагонистични групи, които превръщат моралните въпроси неподлежащи на преговори в своя отправна точка.

Решението на Роа не е толкова убедително: „Да се ​​преразгледа въпросът за ценностите, да се възстановят конкретните културни аспекти на нормите и да се влеят те отново в обществото.“ Европа е „единственият субект, в който все още е възможно да се вложи някакъв дух“. Точно как може да се случи това е друг въпрос.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:45 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

15
rate up comment 11 rate down comment 3
DarkStar
преди 4 години
интересно е как коментираш нещо, което никога не си чел :) Това, най-малкото е несериозно...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 15 rate down comment 1
Jorkata
преди 4 години
Кризата в европейската култура я създадоха *** управляващи на ЕС с кретенските си политики. Радикализмът е нещо като вдигането на температура на ЕС с цел да се бори със заразата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 6 rate down comment 9
mrynmryn
преди 4 години
Ако ми прочетеш първия коментар, ще видиш, че съм написал, че от нея е имало смисъл, в ранния етап на развитие на днешната цивилизация, точно поради нищожното ниво на образование тогава. Но в наши дни, всички тия неща вече са покрити, къде от закони, къде от нивото на образование.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 6 rate down comment 11
mrynmryn
преди 4 години
Добре, в какво за теб се изразява тоя християнски морал на библията, аз не съм я чел, няма и да я прочета. Ако става въпрос за 10-те заповеди, те самите християни ги нарушават масово. Част от тях са забранени по закон. А някои си противоречат със самата библия. Защо библията не споменава нищо за динозаврите? Верно, евреина, които я е написал, още не е знаел, че ги е имало, а за разлика от ВСЯКА друга религия, има намерени техни кости, докато нито един артефакт или събитие не е доказан, а има просто теории, каквито има безброй, за неща, които на тоя етап от развитието си, не можем да си обясним.И аз не те карам теб или някой друг, да си сменя религията. За мен няма правилна и грешна, за мен всички са безсмислени в наши дни и създават илюзорни представи в "по-слабите" умствено, като ги избива към фанатизъм и от там започват проблемите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 10 rate down comment 4
DarkStar
преди 4 години
може да направиш една задълбочена историческа справка и ще бъдеш изненадан от фактите... за улеснение може да ползваш следните насочващи въпроси:- кой е изграждал първите университети в Европа?- кой е създал първите училища в България?- колко от великите учени в миналото са изповядвали искрена вяра в Исус Христос и са ползвали текстовете в Библията в помощ за откритията си? - кой е организирал по адекватен начин професията на медицинските сестри?- кой се е борил за премахването на робството в Британската империя?- кой се е борил за равни права на чернокожите в Америка?- кой е започнал да осиновява изоставени деца в Римската империя, за да ги предпази от гладна смърт или въвличане в проституция?- кой издига концепцията в древността жената да бъде равноправна на мъжа?- кой въвежда принципът да си толерантен към различния и да го уважаваш, дори и своят враг?- какво правят християните в социалната дейност векове наред по целия свят? и то доброволно...!И да... за съжаление има доста хора, които мислят себе си за "християни", но никога не са чели Библията и не знаят за какво става въпрос и излагат останалите, така, че ако търсиш такива хора - винаги ще намериш. Това обаче, не променя принципите на християнството ще намериш само в Библията.Изборът дали ще искаш да научиш нещо ново си е изцяло твой. Както и последствията от изборът ти.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 11 rate down comment 3
realista
преди 4 години
Не четеш какво съм написала отговаряш. Писах "морала на библията", а не човешкия, ако ще и на папата да е.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 13 rate down comment 9
mrynmryn
преди 4 години
Какъв морал те гони, оня свещенник, дето изгони инвалид от църквата си ли? Или тоя Никола с ролекса? Моралът се развива спрямо средата в която си израснал и няма нищо общо с религията.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 11 rate down comment 13
mrynmryn
преди 4 години
Повечето хора в Западна и Северна Европа са атеисти. Държавите, които си изброил, не са в това положение, защото нямат религии. А заради самото държавно управление. В САЩ има много атеисти, има и буквални фанатици. Не виждам как 2-рите са по-добри от радикалните мюсюлмани. Има един приятен български сайт, за престъпления, историите за тях. Провери колко от серийните убийци в САЩ, са били отгледани от силно религиозни родители. Религията е забавила техническия прогрес на света с около 500г. и нищо смислено не е произлязло от нея. Чумата е избила половин Европа, точно защото свещенниците са казали, че котките разнасят заразите и са започнали да ги убиват, а всъщност са били плъховете, които са започнали да се разпорстараняват още по-бързо. Мюсюлманите нали са религиозни, защо не са толерантни? Аз не съм само против християнството, а против всички религии. Парите които се влагат в тях, спокойно могат да отидат за развитие на нови технологии, по-добро образование. Образованите хора, са и по-толерантни. Виждам как християнството толерира хомосексуализма например - особено в САЩ, където даже го "лекуват".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 15 rate down comment 5
realista
преди 4 години
Християнския морал на библията. Какво общо с християнството изброените от теб неща?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 11 rate down comment 17
mrynmryn
преди 4 години
Работя във фирма, в която няма нито един вярващ и всеки се определя като атеист. Работата си върви, всеки може да идва и да си тръгва когато поиска, стига да работи по 40 часа седмично. ВСИЧКИ си спазват часовете, въпреки че никой не ни следи. Кой християнски морал? Тия от кръстоносните походи, които избиваха наред? Или тия, когато Византия ни е считала за 2-ра ръка хора, защото не сме били християни? Имало е стотици религии преди христянството и още толкова след. Нито е първата, нито последната.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още