IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Работниците трябва да са основен приоритет за компаниите в САЩ

Американските работници сега са по-образовани и по-квалифицирани, но споделят много по-малко от корпоративните печалби

14:21 | 15.10.19 г. 17
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Американската система за корпоративно управление е изгубила от поглед целта си. Компаниите станаха по-отзивчиви към непосредствените желания на фондовия пазар, но не успяват да преминат бързо към устойчиви бизнес практики, да инвестират адекватно в човешки капитал и най-важното - справедливо да споделят корпоративните печалби с работниците, които ги създават, пише зa Financial Times Лио Страйн, председател на Върховния съд на щата Делауеър. 

Този дисонанс идва в момент, когато много американски работници станаха насила капиталисти. Данъчните правила изискват служителите, спестяващи за пенсиониране или образование, да вложат парите си във взаимни фондове с акции и облигации, като част от своите спестовни планове.

Тези цели за дългосрочни спестявания трябва да бъдат в съответствие с ръководенето на устойчив и отговорен бизнес. Диверсифицираните работници-инвеститори не печелят, когато някои компании прехвърлят разходите за свои дейности, като замърсяване и въглеродни емисии, върху всички останали. Като хора, които консумират продукти и зависят от добрите работни места, те страдат, когато компаниите вредят на околната среда, мамят или нараняват потребителите и преместват производството в чужбина.

Изключително важно е, че 99 на сто от американците дължат по-голямата част от богатството си на работните си места. В резултат на това огромното мнозинство от инвеститорите се нуждаят от компании, които да правят бизнес по начин, който осигурява на американците достъп до добри работни места, устойчив растеж на заплатите и справедлив дял от печалбите, които бизнесът създава. Нашата система за корпоративно управление обаче все повече не успява да предостави това. От края на 40-те до началото на 70-те години работниците и инвеститорите наистина споделяха богатството, генерирано от силната, растяща икономика. Но оттогава този социален договор беше подкопан: производителността на работниците нарасна с около 70 на сто, но заплащането на час се повиши само с 12 на сто. Междувременно корпоративните печалби достигнаха рекордни върхове. Американските работници сега са по-образовани, по-квалифицирани и правят повече за създаване на корпоративна печалба, но споделят много по-малко от плодовете на този труд.

Бизнес кръглата маса, съставена от топ ръководители и институционални инвеститори като Vanguard и BlackRock, сега признава, че трябва да накараме нашата капиталистическа система да работи по-добре за мнозинството. Но с основание съществува скептицизъм по отношение на това дали този събуждащ разговор ще бъде подкрепен с реални действия. Ето някои конкретни стъпки, които биха могли да се окажат решаващи.

На работниците трябва да се даде много по-голям приоритет от компаниите. Трябва да назначим комисии към директорските бордове, фокусирани върху справедливото отношение към служителите на компанията и тези, които работят за нейните подизпълнители. Бизнес лидерите трябва също да подкрепят разумните реформи в трудовото законодателство, предоставящи на профсъюзите по-справедлива възможност да представляват и да защитават интересите на своите работници. Трябва да улесним държането на компаниите отговорни, като изискваме по-добро разкриване на информация за това как се отнасят към работниците и дали работят по етичен, устойчив и отговорен към околната среда начин.

Последна актуализация: 15:50 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 11 rate down comment 2
Biso
преди 4 години
Забравих да спомена скандинавските страни, които имат много природни ресурси и те са отделен свят така да се каже. Вярно е, че в годините на прехода Чехия, Словакия, Полша, даже и Унгария дръпнаха напред, но в дългосрочен план не виждам никакво конкурентно предимство в техния икономически модел.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 16 rate down comment 2
Biso
преди 4 години
Финансистите и банкерите са били отгоре на пирамидата и до 70-та година, но в САЩ работниците са получавали много по-високи реални доходи. Въпроса е какво се е променило тогава за да имаме сегашната ситуация? Имаме приток на мигранти и поради увеличеното предлагане, цената на труда пада, а в последствие и износ на предприятия в Китай и други страни със значително по-евтина работна ръка. Също така до към 60-та, 70-та година Америка е била силна индустриална държава без конкуренция поради изостаналостта на останалите страни като цяло и съсипаната от втората всетовна война Европа. Европа се съвзема, Япония вече е индустриална сила, Южна Корея, Тайван, Малазия и др. също излизат на сцената и вече много повече страни могат да произведат това, което можеше да произведе само Америка. Отделно на САЩ помагаше и това, че долара беше и все още е световна резервна валута, но с леко затихващи функции. В годините и това допълнително ще намалее и тогава ще видим какво ще измислят икономистите за покачване стандарта на живот на вечно страдащите синдикални братя. :)Това което се предлага в материала като възможни мерки вече го наблюдаваме от много години в една Франция: запазени места за представители на работниците в борда на директорите; блокиращи квоти за правителството, работници и профсъюзи при взимане на решения; силни профсъюзи способни буквално да съсипят едно предприятие и т.н. Резултата е повече от виден и имаме стагнираща иконимика, ниска степен на иновативност и предприемачество, тежки процедури за съкращаване на персонал или за закриванен на предприятие, Тежки процедури при смяна на собствеността на предприятието. Всичко това прави бизнес процесите тромави и неефективн за обществото като цяло. В Германия ситуацията е сходна, но с известни нюанси, които до момента даваха конкурентно предимство на страната. В Италия ситуацията е сходна с Франция. Останалите страни в Европа живеят на еврофондове и чакат "светлото бъдеще".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 8 rate down comment 6
khao
преди 4 години
към днешна дата нямаме липса на социализъм, а липса на справедливост !Ето това трябва да дойде, социализъм си имаме достатъчно!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 6
khao
преди 4 години
епа е... виж ме ! :):)ама кво искаш да кажеш с ... идва социализъм? в повечето държави от много години има социални политики и следователно социализъм в някаква форма
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 9 rate down comment 5
Pyramid
преди 4 години
И идва...СОЦИАЛИЗЪМ. - ХА СЕГА, ДА ВИ ВИДИМ ! ! !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 19 rate down comment 1
sirFaith
преди 4 години
значи в нашта фирма .... на месечна база ... 15 шефа на върха взимат повече пари от останалите 900 човека , които сме под тях ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 21 rate down comment 2
khao
преди 4 години
щом финансисти и банкери са най отгоре на пирамидата, нещата няма как да се оправят.. реално човек ако се замисли най големи печалби правят тези които нямат никаква добавена стойност към икономиката, защото те не произвеждат никакъв продукт/услуга, те налагат рекет и надуват балони!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още