IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какви са предизвикателствата пред жените в бъдещия пазар на труда?

Някои от най-ценните умения на работната сила, подпомагана от изкуствения интелект, ще бъдат в силни женски области като социалната и емоционална интелигентност

12:21 | 09.11.19 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: gettyimages</em></p>

Снимка: gettyimages

Но докладът също така предполага, че до 160 милиона жени по света (и 274 милиона мъже) може да се наложи да сменят професията си, за да останат на работа. „Ако жените се възползват от възможностите за преход, те биха могли да запазят настоящия си дял на заетост; ако не могат, неравенството между половете в работата може да се влоши“, пишат авторите.

Предизвикателствата пред жените при адаптацията им към новата среда са многостранни и не задължително свързани с това дали те са подходящи за по-технически задачи като писане на алгоритми и моделиране на данни.

В развиващите се икономики като Индия, например, новите професии могат да изискват средно образование, което представлява предизвикателство, там където степента на образование на жените продължава да изостава от мъжката.

Друг резултат от по-голямата автоматизация ще бъде изискването за мобилност и гъвкавост на работната сила, като работниците ще трябва да сменят професии, работодатели, отрасли или дори страни.

Жените обаче често са по-малко мобилни от мъжете, „защото посвещават толкова повече време от мъжете на неплатени грижи – над 1,1 трилиона часа годишно, в сравнение с по-малко от 400 милиарда часа за мъжете“, се казва в доклада.

Освен това жените често са изключвани от лидерските мрежи, които позволяват на мъжете да подобрят уменията си, да намерят ментори и да открият възможности за работа. Това понякога е резултат от грижовни отговорности: вземането на дете от яслата или посещението на възрастен родител има приоритет пред питието след работа.

Но това също отразява несъзнателно пристрастие, което все още кара много хора да свързват лидерските черти с мъжете.

Макар че можем да се радваме, че ерата на машините може да оцени така наречените „меки умения“ като съпричастност и общуване, ще трябва да продължим да се съсредоточаваме върху баналните практически условия на работата през 2030 г., за да бъдат включени жените.

В крайна сметка става въпрос за същите предизвикателства, пред които сме изправени днес: дали жените ще имат достъп до същите мрежи, образование и възможности, какъвто имат мъжете? Ако не, един свят на изкуствен интелект няма да изглежда толкова различен в края на краищата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:25 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
khao
преди 4 години
основното е да докажат защо трябва да им се плаща като на мъжете при пъти по ниска производителност и компетентност !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още