IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как да се направи американският капитализъм отново велик?

Идеите на Марко Рубио за поправяне на свободната пазарна система в САЩ имат познато звучене

09:21 | 30.11.19 г. 6
Автор - снимка
Създател
<p>
	Сенаторът Марко Рубио. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Сенаторът Марко Рубио. Снимка: Ройтерс

Можем по същия начин да спорим относно конкретиката на сенатор Рубио, като например дали американските семейства са в състояние да се възползват повече от персонализирани данъчни кредити, отколкото от икономическия растеж, който по-плоският данъчен кодекс и опростената система за отчитане могат да насърчат. Или дали заплатите казват цялата истина за това какъв е халът на американския работник. Или дали, както твърди сенаторът, ключът към активизиране на „бизнес иновациите, пратили американците на Луната преди 50 години“ е наистина администрацията на малкия бизнес.

Тези неща говорят за по-голямото възражение: желанието за скромност.

Резултатите от правителствените промени в американския капитализъм не са обнадеждаващи: закони за минимална заплата, които оставят работниците без работа; субсидирани студентски заеми, които надуват колежанските такси; социални плащания, които помагат за излизане на бащите от семействата.

Често тези промени в крайна сметка навреждат на самите хора, на които се предполага, че трябва да помогнат. Шампионите от Великото общество също предполагаха, че просто побутват американския капитализъм. Както президентът Линдън Джонсън казва за купоните за храна, чe „съчетават най-доброто от хуманитарните инстинкти на американския народ с най-доброто от свободната пазарна система“.

Тези интервенции не се извършвани от глупави хора с лоши намерения. Напротив, те са осъществени от някои от най-големите умове с най-добри намерения.

Така че, когато Рубио и неговите съмишленици се оплакват, че апологетите на капитализма отхвърлят идеите му с лека ръка, това не е, защото смятат него за глупав, а пазарното статукво - за неспособно да се подобри.

Напротив, това е така, защото те не вярват, че политиците, които променят данъчния кодекс в името на общото благо, ще създадат морална икономика. Така е, защото те не вярват, че технократите, които пренасочват капиталовите инвестиции, ще успеят, или че това може да стане без разходи или непредвидени последици. Преди всичко е защото те смятат, че да се довериш на Вашингтон да даде нов и подобрен капитализъм, като накара частните компании да служат на приоритетите на правителството, а не на техните собственици, изисква вяра далеч по-голяма от тази някога поискана от Господ.

Доброволната връзка между купувач и продавач в основата на свободния пазар не е любовта към ближния, проповядвана от Евангелието. Но за да може пазарният успех да зависи от предвиждането на нуждите на другия, тя може би не е толкова отдалечена, колкото си мислим.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:31 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 1 rate down comment 1
michaelis18
преди 4 години
тоз цигганин на снимката е автора на цветните революции и смяна на правителствата в Латинска Америка и особено виновен за глада на хората във Венецуела, как беше и при нас по Костово време с познатата техника "Кой не скача е червен" и икономическата шокова терапия на Фридман ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 0 rate down comment 1
Mit1
преди 4 години
И аз се напънах да разбера по-точно какво се има в предвид.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 2
khao
преди 4 години
някъде към средата се отказах ... много зле написана статия. Сенаторчето предлага нещо, но никъде не е описано кво, а само половинчати обяснения върху които се прави някакъв анализ ... аз поне не разбрах идеята на статията и идеите на сенаторчето !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 13
Бидонойл
преди 4 години
Как да върнете величието на капитализма?Първо, изхвърлете на *** всички фашисти, комунисти, ревностни либерали, зелени екстремисти и религиозни проповедници.Когато вече не намирате в какво да вярвате, ще ви остане Американската мечта.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 21 rate down comment 2
bgMan
преди 4 години
ХахаВ тия модерни времена това няма да е лесно. Робството е противозаконно а индианците дето да продават земя срещу мъниста и огнена вода почти свършиха.Може би ако гееьовете земат да се изкарат новата висша раса, на която всички останали са длъжни да им работят и слугуват до гроб за техното благоденстване и щастие... сигурно е възможно така капитализма отново да стане велик, само дето няма да е американски а геювистки.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 21 rate down comment 5
scott
преди 4 години
ше пукекам от смех ве!Американския капитализъм не може да се направи по-велик. Щот е в упадък. Нелон се възкачи на трона, а нече имаме и последния щрих преди колапса на Рим. Нерон запалил Рим, за да го рисува и щото го имал за силно замърсен, като Бог щел да има нови столици и бил набелезал една алпийска за начало. Е, финансовите гурута се зеха за ботове и се въоръжиха с новата си маниа - еконещо си там. Грета е на бутона, за да рекламира собствената им мания. Всичко е гоново за ПОСЛЕДНО ДЕЙСТВИЕ: КОЛАПС И ВЗРИВ НА АМЕРЕЧКИЯТ КАПИТАЛИЗЪМ, ПОРАДИ УВЕЛИЧАВАЩАТА МУ СЕ СЛОЖНОСТ. Тез, на върхъ пичелат от сложна заблуда, ама не мотан да накарат масата само да зима 30-ти заем, да се фане на 3-та работа ,за да си изплаща внората ипотека. И да нарича това справедлив живот у велика страна.....че и само да дава без получаване. ЩИ ДОЙДЕ С АТОМНАТА БОМБА. АКО НЕ С УВЕЛЕНОС, ЧЕ ШЕ ПРОСПЕРИРА ТАКА, то поне с желание да думне сичко дето и е криво и да се позабавлява като опита тещо ново. ВЕСЕЛА КОЛЕДА БЕ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още