IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ефективността не е единствената икономическа добродетел

Тя често е за сметка на устойчивостта, както разкрива коронавирусната епидемия

12:36 | 16.03.20 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Getty</em></p>

Снимка: Getty

Търкането между ефективността и устойчивостта е повсеместно. Голяма част от съвременния бизнес зависи от пътуването със самолет, което също ускорява разпространението на инфекциозни заболявания. Навременните производствени техники минимизират неефективността на запасите. Но те правят бизнеса по-уязвим на прекъсвания в доставките. Това важи и за дизайна на продуктите, който зависи от доставянето на части чрез глобалните вериги.

Тези съображения имат по-широко отражение върху процеса на глобализация, който промени световната икономика през последните десетилетия. Китай сега е най-големият производител в света на активни фармацевтични съставки, които придават на лекарствата терапевтичното им действие. Комисарят по храните и лекарствата Стивън Хан каза през февруари, че коронавирусната епидемия е прекъснала вноса на неназовано генерично лекарство и че производствените проблеми в Китай са повишили риска от недостиг на „критични медицински продукти“ в САЩ.

В далновидно изявление от миналия юли официален представител на Пентагона определи доминацията на Китай във веригата за доставка на лекарства като предизвикателство пред националната сигурност. Миналия октомври представител на Службата за храни и лекарства уведоми Конгреса, че поради неясната и сложна верига за доставка на лекарства „не можем да определим с каквато и да е точност обема на активните фармацевтични съставки, който Китай всъщност произвежда, или обема, навлизащ на пазара в САЩ.“

Устойчивостта при неочаквани шокове е обществено благо и опитът потвърждава това, което прогнозира икономическата теория: В неумолимия стремеж към по-висока ефективност, която остава ключов източник на конкурентно предимство, решенията, взети от отделните пазарни участници, ще произведат като цяло по-малко от оптималното количество устойчивост. За да се разреши този проблем на колективните действия, правителството трябва да действа като противотежест.

Разбира се, правителствените действия влекат свои собствени рискове. Едно правителство може да отиде твърде далеч и да направи лош избор. Неотдавна администрацията на Тръмп неразумно обяви свиването на производството на стомана в страната за извънредна ситуация. Днешното прекъсване на доставката на лекарства от Китай е много по-голяма заплаха за сигурността на Америка.

Самодостатъчната икономика е също толкова несъстоятелна, колкото и такава, напълно изложена на глобалните сили. Предизвикателството е да се поддържа разумен баланс между ефективността и устойчивостта, който няма да постигнем, освен ако настоящата криза не предизвика отдавна закъснял дебат за глобализацията и националната сигурност. Този път бяхме изненадани, но следващия няма да имаме такова извинение.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:06 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още