IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бернанке и Йелън: Фед трябва да ограничи дългосрочните щети от коронавируса

Възобновяването на програмите от финансовата криза е първата стъпка, но на централната банка може да се наложи да купува корпоративни облигации

13:21 | 19.03.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Йелън и Бернанке. <em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Йелън и Бернанке. Снимка: Bloomberg

Има обаче още нещо, което Федералният резерв трябва да обмисли да направи, помагайки на Конгреса да намали дългосрочните ефекти от икономическия спад.

Първо, въпреки че Фед направи ставката на дисконтовия си прозорец по-привлекателна, банките исторически не са склонни да използват прозореца като източник на финансиране. Те често се страхуват, че пазарите ще направят заключението, че ако кредитор прибягва до прозореца, той трябва да е финансово слаб. По време на финансовата криза Фед реши този проблем, като допълни дисконтовия прозореца с програма, наречена Срочен аукционен механизъм (TAF), който насочваше средства към банките на аукционен принцип. Поради различни причини банките бяха много по-склонни да използват TAF и съответно той беше по-успешен в снабдяването им с необходимите средства за отпускане на заеми.

Съществуват и други инструменти, които Фед може да използва, за да привлече средства в кредитната система, като например репо механизма, който може да предостави кеш на по-широк кръг от кредитори, отколкото дисконтовия прозорец, срещу различни форми на обезпечение. Съобщението на Федералния резерв, че ще възстанови Кредитния механизъм за първичните дилъри, създаден през 2008 г., за да помогне на дилърите да финансират своите кредитни активи, е важно допълнение към тези усилия.

Фед може също така да проучи механизъм за финансиране на банките при ниски лихви за подкрепа на кредитирането на домакинства и малки предприятия, които са засегнати от кризата. Инструмент, подобен на схемата за финансиране на кредитирането на Английската централна банка (АЦБ), може да стимулира предоставянето на кредит на тези заематели. Финансирането на програми за отпускане на кредити бе успешно в редица други водещи икономики по отношение увеличаването на наличността на кредита за зависимите от банките кредитополучатели.

Федералният резерв, с подкрепата на Министерството на финансите и Конгреса, също може да рестартира срочния механизъм за отпускане на заеми срещу обезпечение - програма, която успя през кризата през 2008 г. да разшири кредита за много домакинства и предприятия. Този механизъм може да подпомогне издаването на обезпечени с активи ценни книжа, гарантирани от заеми към предприятия и потребители, засегнати от кризата.

Освен че гарантира, че кредиторите имат достатъчна ликвидност, Фед вече направи важна стъпка към размразяване на корпоративните кредитни пазари. През 2008 г. пазарът на търговски ценни книжа - чрез който корпорациите получават крайно необходимото краткосрочно финансиране - ефективно замръзна, поставяйки много компании под критичен натиск. Фед създаде програма, наречена Механизъм за финансиране на търговски книжа, чрез който централната банка отпускаше краткосрочни заеми директно на квалифицирани фирми. Федералният резерв сега възстановява тази програма, която беше много успешна по време на финансовата криза, не само в гарантирането на потока от краткосрочни кредити, но и в размразяване на пазара и връщането на частните кредитори. Програмата също така не понесе загуби, а донесе печалба за данъкоплатците.

И накрая, както наскоро предложи Ерик Роузенгрен, президент на клона на Федералния резерв в Бостън, Фед може да поиска от Конгреса правомощия да закупува ограничено количество корпоративен дълг от инвестиционен клас. Повечето централни банки вече имат тази власт, а Европейската централна банка и АЦБ редовно я използват. Намесата на Фед може да помогне за рестартиране на тази част от пазара на корпоративен дълг, която е подложен на значителен стрес. Такава програма трябва да бъде внимателно калибрирана, за да се сведе до минимум кредитният риск, поет от Федералния резерв, като същевременно все пак се осигурява необходимата ликвидност на този основен пазар.

Инструментите на централните банки не могат да елиминират преките ефекти от вируса, включително страданието и загубите, които той ще причини. Фед обаче може да помогне за смекчаване на икономическите последици от епидемията, особено като гарантира, че след като веднъж преките ефекти от вируса са поставени под контрол, икономиката ще може бързо да се възстанови.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:09 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още