IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

COVID-19 и играта на конспирации между САЩ и Китай

Пекин използва двойствена дипломация в обвиненията за произхода на заразата с Вашингтон

10:55 | 02.04.20 г. 9
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

В азиатската шахматна аналогия противоречивият говорител Джао не е нищо повече от обикновен служител, който може да бъде премахнат от поста си във всеки един момент без особени въпроси и обяснения.

От друга страна, подобна стратегия може да бъде полезна в бъдеше. Ако отношенията между САЩ и Китай допълнително се влошат, Джао отново може да застане начело на двойствената игра на конфронтация.

Въпреки че китайската дипломация "на два гласа" е трудна за разбиране за международната общност, това не означава, че политическият елит в Китай е изпаднал в хаос. Според китайската логика това означава обратното. 

Китайските власти, водени от Си Дзинпин, смята, че сега им се предоставя златна възможност за затвърждаване на международното влияние.

Преломният момент дойде в средата на март, когато броят на заразените с коронавирус извън Китай надхвърли броя на случаите вътре в страната.

В допълнение към това, САЩ вече са световни лидери по брой на заразените – над 85 хил. случаи в сравнение с 81 хил. в Китай, като в същото време американските фондови пазари отчетоха рекордни загуби още преди американците да изпитат силата на заразата.

Напълно реална е възможността през следващата година САЩ да изпитат много по-сериозни икономически проблеми от Китай вследствие на пандемията.

Дори ако китайският икономически растеж се забави рязко до под 5%, както се очаква, страната ще запази глобалното си влияние, ако САЩ претърпят, да речем, свиване на икономиката.

Пандемията предлага на Китай златна възможност за бързо напредване в маратона със САЩ за приза „икономика No1“. Китай, който постепенно се превърна в губещ по време на търговската война, сега може да се възползва от факта, че коронавирисът заплашва да помрачи мечтите на Тръмп за втори мандат като президент.

Тъй като в Китай вече се чувства по-комфортно, страната временно отложи играта на конфронтация с Вашингтон.

Сега, когато изглежда, че пикът на коронавируса в Китай е преминал, следващата ключова стъпка е Пекин да се увери, че антикитайските настроения не се повишават в Европа, което COVID-19 марширува почти без съпротива.

В съответствие с тази стратегия на 21 март Си Дзинпин изпрати послание, изразявайки подкрепата и съчувствието на китайския народ до френския президент Еманюел Макрон, германския канцлер Ангела Меркел и испанския крал Фелипе VI.

Два дни по-късно китайският президент проведе и телефонни разговори с британския премиер Борис Джонсън и Макрон.

В това време обаче Доналд Тръмп също реши да действа.

Той изпрати писма до Северна Корея и Иран, в които предлага подкрепа за налагането на по-строги антивирусни мерки, показвайки, че САЩ се борят за влияние, като достигат до страни, иначе попадащи под чадъра на Пекин. Съобщава се, че Иран е отхвърлил американската оферта за медицинска помощ.

Глобалната криза в областта на общественото здраве драстично променя световната политика и икономика и показва, че може да промени цялото бъдеще. Разпространението на вируса вече доведе до отлагането Олимпийските игри в Токио и Европейското първенство по футбол за 2021 г.

Това, което е сигурно, е известното от години: набиращата все по-големи мащаби битка между САЩ и Китай за нов световен ред след пандемията ще продължи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:07 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

9
rate up comment 4 rate down comment 2
Стоян Петров
преди 4 години
Смеешко, не давам инструкции само иронизирам жълтурковците. Когато лекарите им алармираха за епидемията, китайската полиция ги арестува и профилактира. Като гръмна епидемията, тръгват да търсят първоизточника от някакви американски военни. Смех смеешко, смех!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 2 rate down comment 2
многодобре
преди 4 години
....ми той си плаща. Ниските цени на акциите са добре дошли за китайските инвеститори и те си плащат. Друг е въпроса, че в бизнес средите на запад скоро китайският ще е масово използвания език !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 4 rate down comment 2
terziеv
преди 4 години
Аве, къде ви копат такива, че да имате самочувствие да давате инструкции на един народ с хилядолетни традиции, какво да яде и какво не. Утре арабелите като ти рекат "забрави със свинското, че е много мръсно" или лудите с климата да ти спрат всякакви млечни продукти "щото кравите замърсявали въздуха повече от колите". Малки сте, много мънички, за да учите големите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 0
terziеv
преди 4 години
Той Бъфет обясняваше средата на февруари как не е време да продаваш акции. Ако разчиташ на спекуланти, да те научат на акъл...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 0
mrynmryn
преди 4 години
Вече го направих в един от градовете им, та вероятно е въпрос на време, да се направи в останалите.А ако Китай тръгне да плаща на всички засегнати, вероятно ще трябва да си закрият цялата държава, та не виждам как ще стане. Само за мизерна икономика като нашата, ще отидат 5-6млрд.лв минимум.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 1
Бидонойл
преди 4 години
"Простият чиляк" Бъфет навремето беше казал, че трябва да се страхуваш когато другите са алчни, а да бъдеш алчен когато другите се страхуват.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 3
Ogibogi
преди 4 години
Китай трябва да си плати, за китайската чума, която ни натресе! Трябва да им се търси отговорност от всички засегнати държави, а народа трябва да го изисква от политиците в страните си!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 1
Achtung
преди 4 години
Пък тоз *** чиляк Бъфет още от декември да държи толкова кеш, дали е случайно или получава сигнали от извънземните......https://money.bg/companies/zashto-kompaniyata-na-bafet-darzhi-usd130-miliarda-v-broy.html
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 3
Стоян Петров
преди 4 години
Жълтурковци, вместо да търсите кой направи нещо в гащите ви, въведете малко ред в страната си. Забранете на верноподаниците си да се хранят с прилепи. Те са резервоар на много РНК вируси. За тях не са патогенни, но за хората са. При определени мутации тези вируси придобиват възможността да се предават от човек на човека и се получава епидемия или пандемия. Колкото повече опита направите да мутират, като ги вкарвате в човешкото тяло като храна, толкова по-голяма е вероятността да мутират и се разпространят сред хората. Жълтурковци, много Ви моля, не се оправдавайте с някакви традиции. Вашите обичаи са изградени на базата на глада, който Ви преследва много години. Ситуацията вече е различна. Благодарение на ГМО-то сте сити, така че забравете прилепи, плъхове, змии, гущери, костенурки, скакалци и кучета като храна.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още