IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

COVID-19 и играта на конспирации между САЩ и Китай

Пекин използва двойствена дипломация в обвиненията за произхода на заразата с Вашингтон

10:55 | 02.04.20 г. 9
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Пропагандната стратегия този път трябваше да лансира аргумента, че „произходът на коронавируса не е в Китай“.

Ако подобна гледна точка беше приета в международен план, Китай до голяма степен ще бъде освободен от заклеймяване.

Самият китайски държавен глава издаде заповед за задълбочено проучване „откъде” е дошъл вирусът и как се е разпространил. Си Дзинпин повдигна тези въпроси в статия, която беше публикувана на 16 март в партийното списание "Цюишъ". 

Опитът за определяне на специфичния произход на вируса неизбежно създава място за политическо разглеждане.

В крайна сметка Пекин стигна до извода, че тезата за произхода на коронавируса извън Китай е удобна за властите в страната и води до теорията за американската военна конспирация, разпространена от говорителя на китайското външно министерство Джао.

Неоснователната теория твърди, че вирусът е докаран в Ухан от спортисти от американските въоръжени сили, които са били в Ухан за Световните военни игри през октомври 2019 г.

В игрите са участвали около 300 американски спортисти.

Противоречията около теорията на конспирацията обаче претърпяха обрат в края ан миналия месец.

Цуей Тиенкай, китайският посланик в САЩ, близък приятел на Си Дзинпин, даде интервю за Axios, в което потвърди убеждението си, че подобни теории за военна конспирация са „ненормални“.

На въпрос дали той, посланикът или Джао представляват реалната официална позиция на Китай по въпроса, Цуей отговори: „Тук аз съм представител на моята държавата и на моето правителство. ... Аз съм представител на Китай в САЩ“.

Цуей посочи още, че е "много вредно" журналистите и дипломатите да "спекулират" за произхода на коронавируса и че този въпрос трябва да бъде оставен на учените.

На въпрос, зададен от интервюиращия, дали Джао има някакви доказателства за това, че американските военни са пренесли вируса на Ухан, Цуей отговори: "Вероятно можете да отидете и да го попитате."

По-късно интервюто беше публикувано на уебсайтовете на китайското външно министерство и на китайското посолство в САЩ.

Двамата служители от китайското външно министерство казват различни неща - единият използва нападателен език, а другият мек тон. Изглежда, че коментарите им могат да хвърлят светлина върху двойствената дипломация, която играе Пекин в обвиненията за произхода на коронавируса.

След като Цуей категорично заяви, че представлява Си Дзинпин в САЩ, добре е да предположим, че той е получил нареждане „отгоре“, за да демонстрира добрата воля на Китай пред администрацията на Тръмп и на американския народ.

Последна актуализация: 23:07 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

9
rate up comment 4 rate down comment 2
Стоян Петров
преди 4 години
Смеешко, не давам инструкции само иронизирам жълтурковците. Когато лекарите им алармираха за епидемията, китайската полиция ги арестува и профилактира. Като гръмна епидемията, тръгват да търсят първоизточника от някакви американски военни. Смех смеешко, смех!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 2 rate down comment 2
многодобре
преди 4 години
....ми той си плаща. Ниските цени на акциите са добре дошли за китайските инвеститори и те си плащат. Друг е въпроса, че в бизнес средите на запад скоро китайският ще е масово използвания език !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 4 rate down comment 2
terziеv
преди 4 години
Аве, къде ви копат такива, че да имате самочувствие да давате инструкции на един народ с хилядолетни традиции, какво да яде и какво не. Утре арабелите като ти рекат "забрави със свинското, че е много мръсно" или лудите с климата да ти спрат всякакви млечни продукти "щото кравите замърсявали въздуха повече от колите". Малки сте, много мънички, за да учите големите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 0
terziеv
преди 4 години
Той Бъфет обясняваше средата на февруари как не е време да продаваш акции. Ако разчиташ на спекуланти, да те научат на акъл...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 0
mrynmryn
преди 4 години
Вече го направих в един от градовете им, та вероятно е въпрос на време, да се направи в останалите.А ако Китай тръгне да плаща на всички засегнати, вероятно ще трябва да си закрият цялата държава, та не виждам как ще стане. Само за мизерна икономика като нашата, ще отидат 5-6млрд.лв минимум.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 1
Бидонойл
преди 4 години
"Простият чиляк" Бъфет навремето беше казал, че трябва да се страхуваш когато другите са алчни, а да бъдеш алчен когато другите се страхуват.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 3
Ogibogi
преди 4 години
Китай трябва да си плати, за китайската чума, която ни натресе! Трябва да им се търси отговорност от всички засегнати държави, а народа трябва да го изисква от политиците в страните си!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 1
Achtung
преди 4 години
Пък тоз *** чиляк Бъфет още от декември да държи толкова кеш, дали е случайно или получава сигнали от извънземните......https://money.bg/companies/zashto-kompaniyata-na-bafet-darzhi-usd130-miliarda-v-broy.html
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 3
Стоян Петров
преди 4 години
Жълтурковци, вместо да търсите кой направи нещо в гащите ви, въведете малко ред в страната си. Забранете на верноподаниците си да се хранят с прилепи. Те са резервоар на много РНК вируси. За тях не са патогенни, но за хората са. При определени мутации тези вируси придобиват възможността да се предават от човек на човека и се получава епидемия или пандемия. Колкото повече опита направите да мутират, като ги вкарвате в човешкото тяло като храна, толкова по-голяма е вероятността да мутират и се разпространят сред хората. Жълтурковци, много Ви моля, не се оправдавайте с някакви традиции. Вашите обичаи са изградени на базата на глада, който Ви преследва много години. Ситуацията вече е различна. Благодарение на ГМО-то сте сити, така че забравете прилепи, плъхове, змии, гущери, костенурки, скакалци и кучета като храна.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още