IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Високата цена на спасението за световната икономика

Разходите на властите в световен мащаб надхвърлят 7 трил. долара и продължават да нарастват

18:13 | 27.03.20 г. 2
Автор - снимка
Създател
<p>
	Снимка: Pixabay</p>

Снимка: Pixabay

Великобритания

Правителството на Обединеното кралство оповести пакет от 330 милиарда британски лири (397 милиарда долара) гаранции за заеми и отмени данъчните плащания за местния бизнес в сектори като търговията на дребно и хотелиерството за 12 месеца. То също така ще покрие 80% от заплатите на служителите, които вземат до  2500 британски лири (2900 долара) на месец поне през следващите три месеца. Не е ясно колко ще струва тази инициатива.

В допълнение правителството на Обединеното кралство в четвъртък обеща да предостави на самонаетите лица парична помощ в размер на 80% от средната им месечна заплата или до 2500 британски лири на месец през следващото тримесечие.

От своя страна Централната банка на Великобритания и Северна Ирландия понижи основната си лихва до 0,1% и обеща да засили програмата си за изкупуване на облигации.

Европейски съюз

Германия представи спасителен пакет на стойност до 750 милиарда евро (825 милиарда долара), който включва мерки за стимулиране на кредитирането за бизнеса и пряко участие в компаниите.

Франция е одобрила 45 милиарда евро (50 милиарда долара) помощи за малки предприятия и безработни. Тя също така гарантира 300 милиарда евро (330 милиарда долара) за корпоративни заеми.

Италия увеличава разходите си с 25 милиарда евро (27,5 милиарда долара) за подпомагане на служителите и здравната система на страната, докато Испания предоставя пакет от  200 милиарда евро (220 милиарда долара).

Европейската централна банка заяви, че ще изхарчи 750 милиарда евро (824 милиарда долара), купувайки държавен дълг и частни ценни книжа преди края на 2020 г., и е готова да направи повече, ако е необходимо.

Китай

Досега Китай обяви поне 116,9 милиарда юана (16,4 милиарда долара) финансови облекчения и стимули, плюс 800 милиарда юана (112,5 милиарда долара) за намаляване на данъци и такси.

Народната банка на Китай прие различни мерки за облекчаване на кредитите, като отпусна поне 1,15 трилиона юана (162 милиарда долара), за да помогне на бизнеса, засегнат от вируса.

Япония

Очаква се японското правителство да разгледа пакет от икономически стимули през следващите седмици, който вероятно ще включва раздаване на пари в брой, както и мерки за подпомагане на малките и средни компании да получат достъп до заеми. Пакетът може да възлиза на 30 трилиона йени (274,2 милиарда долара).

Централната банка на Япония заяви, че ще повиши годишния курс на покупките си на дялове в борсово търгувани фондове с 6 трилиона йени (55 милиарда долара) и ще увеличи годишния курс на покупките на акции на инвестиционни тръстове за недвижими имоти с 90 милиарда йени (822 милиона долара). Институцията също така повиши лимита си за покупки на корпоративни облигации с 2 трилиона йени (18 милиарда долара).

Индия

Индийското правителство обяви пакет от помощи на стойност 22,6 милиарда долара само 36 часа след налагането на карантина на страната. Програмата включва здравно покритие и хранителна помощ, както и субсидии и обезщетения за сужителите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:08 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 8 rate down comment 3
mick
преди 4 години
Парите отиват пак само за кредитните трилионери
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 2
Hahoto
преди 4 години
Скоро ще я интубират световната икономика, дано оцелее с тая двустранна пневмония!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още