IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дълговата заплаха от коронавируса изисква мораториум

Скоро държавите ще се изправят пред здравна криза и икономическите й последици

14:23 | 28.03.20 г. 31
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Getty</em></p>

Снимка: Getty

Докато пандемията продължава да нарушава нормалния икономически живот по целия свят, броят на страните, които са изправени едновременно пред остър недостиг на финансови ресурси и здравно извънредно положение ще се увеличи драстично. В някои от тези случаи спешните политики за справяне с пандемията ще имат предимство пред погасяването на дълговете. Просрочията няма да се ограничат до личен или корпоративен дълг. Аржентина, Венецуела и Ливан скоро ще имат компания.

Спешен въпрос е как да се разреши проблема с неизбежното разсрочване на дълга, което ще е необходимо в много части на световната икономика. Имаше призиви за мораториум върху дълга на малкия бизнес и собствениците на жилища в развитите икономики. Това е разумно. Ако способността за генериране на доход е прекъсната по време на блокирането, погасяването на дълга също трябва да бъде временно задържано. Като спешна мярка, която вдига дискреционния доход и може да ограничи трайните щети върху индивидуалните и корпоративните кредитни оценки, такива предложения могат да бъдат интегрирани с политики за стимулиране.

Проблемът, който се заражда извън най-богатите развити икономики, също трябва да бъде разрешен. Съответната мярка за облекчаване на кризата, насочена към държавите, засегнати от пандемията, трябва да се разработи заедно с МВФ и Световната банка. Най-големият кредитор на много от най-бедните страни в света е Китай, който също ще трябва да се включи. Еквадор е подходящ пример. Страната има сред най-високите проценти на коронавирусна инфекция в Латинска Америка, а приходите й от износ на петрол се сриват.

Ако икономическата парализа продължи твърде дълго, развитите икономики също няма да бъдат пощадени. Да помислим за положението на Италия. С омаломощаващ срив в производството, ограничен фискален капацитет и тежък хуманитарен проблем наистина ли страната трябва да отдели оскъдни ресурси за погасяване на дълг, вместо за болници? Други държави в Европа могат да се изправят пред същата дилема. В случая на Италия отговорът е по-малко ясен, отколкото на развиващите се пазари, тъй като голяма част от италианския дълг се държи от местни субекти, а не от чуждестранни инвеститори.

Изследванията показват, че нестандартните решенията относно неустойчивия дълг, включително опрощаване и преструктуриране, са практикувани широко както от развитите, така и от развиващите се икономики през последните два века. За момента обаче най-тежко засегнатите домакинства, компании и правителства се нуждаят от категоричен мораториум по дълговете си.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:34 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

11
rate up comment 5 rate down comment 2
mariata
преди 4 години
Пепел ти на устата
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 7 rate down comment 4
mariata
преди 4 години
Ами правя да, и с инвестиционният може да се направи някакъв компромис ако стратегически. Но често профилът на инвестиционен кредит в България е някоя мууутра да изтегли кредит да строи на картофена нива и прибира парите на разни дето само за да не са по-назад от приятелите си, купуват без да имат пари. И муутрата прави 300% печалба, която я инвестира в бентли, чалга и салфетки. А потребителските и стокови кредити са рак за обществото. Тетлят се за парцалки и телефони. Само погледни пошлите реклами по телевизията за бързите кредити. Не те стимулират да работиш, а да живееш на кредит. Този манталитет е по-вреден от всеки вирус
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 4 rate down comment 6
Grosss
преди 4 години
Банкова ваканция до септември.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 6 rate down comment 5
ДХДО
преди 4 години
След като твърдиш, че имаш представа, значи трябва да си наясно, че без този раздаден кредит, нито доходи щеше да имаш, нито спестявания ... нито икономика като цяло.Впрочем, не е изключено в следващите 2 до 3 месеца да намериш непосредствено потвърждение на думите ми, късателно какво ще се случи с доходи и икономика (да не говорим за бъдещи спестявания), без тези нива на кредит.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 5 rate down comment 3
Бидонойл
преди 4 години
Само за да сме наясно, какъв кредит имаш предвид? Потребителски, или инвестиционен? И правиш ли разликта между двата?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 12 rate down comment 3
mariata
преди 4 години
Лошото е, че имам представа, и точно затова се безпокоя. Банкерите ще прехвърлят риска на спестителите, а това че са раздавали кредити едно към гьотера, няма да ги вкарат в затвора.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 11 rate down comment 3
mariata
преди 4 години
Затова и светът е на този хал. Затова и всички ще страдат. Докато се насърчава живот на кредит всички ще ни чакат беди
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 6
ДХДО
преди 4 години
наистина е много сладко, това, което си написал ... и еднозначно сочи, че и най-малка представа си нямаш :а) от това каква част от дохода и спестяванията ти (твоите и на всички нас) са формирани от кредитирано потребление/инвестиции иб) какво следва (с около 1000% вероятност) за всички спестители, ако заради подобен колапс на потребителската и икономическа активност, 90% от кредитополучателите банкрутират.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 10
Бидонойл
преди 4 години
Ами, кво да праим, ако в днешно време "гуляещият чалгаджия" се оказва по-полезен от спестителя? Съвременната икономика се движи от потреблението и инвестициите. Спестителите ограничават потреблението си и рядко се решават да инвестират. Такова поведение не може да се насърчава.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 13 rate down comment 2
mariata
преди 4 години
Това, което се предлага е спестовния разумен човек да плати дълга на гуляещия чалгаджия. Някой цял живот пести за старини, за да дойде жабокряк или сиртаки и да каже - не плащам, ти гориш! Никакъв мораториум на дълговете не трябва да има, или най-малко никой да не пипа банковите депозити, животозастраховането и пенсионните осигуровки на физическите лица. Всичко друго е цинизъм
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още