IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Истинската жертва на коронавируса

"Извънредното" положение ни кара да преглъщаме доста посегателства върху личната си свобода. Но се заблуждаваме, че ще е само временно

08:16 | 21.04.20 г. 9
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<div class="_3bJ2H CHExY">
	<div class="_1l8RX _1ByhS">
		<em><span>Снимка: <a href="https://unsplash.com/@frankbusch?utm_source=unsplash&amp;utm_medium=referral&amp;utm_content=creditCopyText">Frank Busch</a> on <a href="https://unsplash.com/s/photos/big-brother?utm_source=unsplash&amp;utm_medium=referral&amp;utm_content=creditCopyText">Unsplash
Снимка: Frank Busch on Unsplash

Голямата разлика сега идва от технологията, с която разполагаме.

Възможностите за посегателство върху личната свобода днес са несравними с онези отпреди 20 години. Колосалният агентурен апарат на българската Държавна сигурност по времето на тоталитаризма за цялото си съществуване не е събрал толкова сведения, колкото интернет гиганти и социални мрежи сега събират за един ден.

В България полицията получи правото да проследява мобилни устройства, за да следи за спазването на карантината. Дори Facebook обяви, че ще проследява местоположението на абонатите си и ще го предоставя на властите "анонимно", за съставяне на статистики и методи за борба с коронавируса.

Мобилните устройства, без които животът ни изглежда немислим, са съвършени средства за проследяване и подслушване. Градовете са пълни с камери за наблюдение - съчетани вече с толкова усъвършенстван софтуер за лицево разпознаване, че няма да ви спаси и носенето на хирургическа маска. Том Голдстийн, професор от Мерилендския университет, разработва "мантии-невидимки", които да го крият от наблюдателите. Но всяка дребна хитрост на хора като Голдстийн се обезврежда от следващата версия на софтуера. Можете да го заблудите с пълна лицева маска - но в тази епоха на тероризъм на дребно тя е незаконна в повечето страни по света.

Мисля, че страна като България по комунистическо време вероятно имаше представа каква несигурност могат да носят собствените ни домове, когато имаме усещането, че някой може би ни подслушва.

Прословутият "Интернет на нещата", който трябва да направи всичко свързано, още повече влошава нещата. Външен наблюдател е в състояние по всяко време да научи не само какво гледате по "умния" си телевизор, но и какво има в "умния" ви хладилник. А на хоризонта вече се задава и следващата вълна: със свързаните и снабдени с автономно управление автомобили. За да работи системата на автопилотите, тя трябва да включва всички - пешеходци, велосипедисти, дори домашни любимци. Всеки ще бъде наблюдаван на практика непрекъснато. "Мисля, че страна като България по комунистическо време вероятно имаше представа каква несигурност могат да носят собствените ни домове, когато имаме усещането, че някой може би ни подслушва", каза преди време световноизвестният архитект Рем Колхаас в интервю за Bulgaria ON AIR. "Това е много тревожна тенденция. И съм наистина изумен, че човечеството прегърна този изцяло търговски аргумент с цената на собственото си уединение и лично пространство".

Почитателите на идеята за контрол на населението с технически средства имат своите аргументи: на теория то би могло драстично да намали престъпността, вандализма и така нататък. Култури, основани върху строга йерархия и колективно съзнание, като китайската например, са по-склонни да го приемат. Но за основаната върху индивидуализма западна цивилизация това звучи като края на света. Сега обаче "извънредността" на положението ни кара да преглъщаме онова, срещу което при други обстоятелства бихме се разбунтували.

Същността на извънредните положения е, че решения, които иначе биха се обмисляли с години, сега се вземат за часове, подчертава Ювал Ноа Харари. "Незрели или дори опасни технологии се вкарват в употреба, защото рисковете да не предприемем нищо са по-високи. Цели държави служат като лабораторни мишки в едромащабни социални експерименти".

Харари, професорът по история от Йерусалимския университет и автор на бестселъри като "Сапиенс" и "Хомо Деус", казва, че сега трябва да направим един съдбоносен избор: между тоталитарното наблюдение и овластяването на гражданите.

Наблюдението на всички граждани никога не е било по-лесно, подчертава Харари. Нещо повече - благодарение на усъвършенстваните биосензорни технологии то може да направи съдбовна крачка от "наблюдението отвън" към "наблюдението под кожата". Досега правителствата искаха да знаят просто какво четем или гледаме на смартфоните си; сега обаче искат да знаят температурата на пръста, с който ги управляваме, и кръвното ни налягане. Същото впрочем важи и за уличните наблюдателни камери - китайската компания SenseTime вече разработи сензор и алгоритъм, който им позволява да засичат хора с повишена температура.

Напредъкът в технологиите се случва толкова бързо, че не успяваме навреме да го осъзнаем. Харари подтиква читателите да си представят момент, в който правителството задължава всеки гражданин да носи биометрична гривна, която денонощно да следи пулса, кръвното налягане и температурата му. При такава система една епидемия ще може да бъде овладяна за броени дни, ако не и часове. Но правителството ще знае през цялото време къде ходите, какво правите и с кого се срещате. И, понеже има пълен достъп до биометричните ви показатели, ще знае какво ви разсмива и какво ви ядосва. Представете си, призовава Харари, Северна Корея през 2030 и човек, чиято гривна засича гняв, докато слуша речта на върховния лидер...

Последна актуализация: 14:07 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

9
rate up comment 1 rate down comment 1
Semi
преди 4 години
Изводите на автора са верни единствено за шведите, които очевидно са способни на добър "информиран избор". А у нас много не могат даже да четат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 3 rate down comment 1
ivan.kostov.39
преди 4 години
За съжаление си прав. Хубавото на всичко това е, че писачите и троловете започват да осъзнават, че те също са от стадото, което подлежи на наблюдение,
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 2 rate down comment 3
kane
преди 4 години
е въпрос на избор - да преглъщаш "свободата" или да ти е пълна устата с пръст и червей!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 5 rate down comment 2
крас
преди 4 години
За белязвате, че хората на Тръмп от Тексас са против мерките които са по тежки от самата болест. ДЕМОКРАТИТЕ СА ЗА СТРОГИ МЕРКИ СКАПВАЩИ ИКОНОМИКАТА И УНИЩОЖАВАЩИ БИЗНЕСА. Естествено всичко това ще бъде написано на сметката на Тръмп. Къде сме ние и държавата ни с нашата борба с короната ?!!Явно стоящи и подкрепящи безприкословно ПОВЕДЕНИЕТО НА ДЕМОКРАТИТЕ, което бе копирано и от АВРОПА.До какво може да доведе една безработица освен до разбиването на настоящият ЛИБЕРАЛЕН МОДЕЛ и опит за замяната му с модела на БРОЙЛЕРА. СБЛЪСАКЪТ НА ТРЪМП И ХОРАТА МУ С ДЕМОКРАТИТЕ ЩЕ Е НЕ САМО В САЩ , НО И В СВЕТОВЕН МАЩАБ. НЯМА КАК ВСИЧКО ТОВА ДА НЕ БИНЕ ПРЕЗ РЕВОЛЮЦИИ И КРЪВ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 5
zelka007
преди 4 години
ха ... ушaнкa ... е цензурирано ?! ... че дядя вова се гордее с това обръщение ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 8
zelka007
преди 4 години
време е , от каскет подплатен с алуминиево фолио , да минеш на *** с подплата от такова фолио . отгоре да й зашиеш един новогодишен пискюл за украса на новогодняя лка , да разсейва допълнително средоточения в/у теб информационен лъч , изсмукващ в аванс мъдростите дето споделяш с форумът ни ... :))) инсталира ли си ос аврора , или си караш на империалистическите ... ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 9 rate down comment 0
mrynmryn
преди 4 години
За каква лична свобода се говори? Навсякъде има камери, ако си се съгласил гугъл да ти ползва местонахождението, винаги, като си вкл нета, те знаят къде си (така се правят и картите им, къде има трафик). 90% от хората, доброволни си постват инфо в социални мрежи, дори под формата на снимки.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 3
Бидонойл
преди 4 години
Демокрацията е временна, абсолютизмът е вечен. Кризата с вируса само леко ще ускори естествените процеси. И преди се е случвало.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 5
дядя Вова
преди 4 години
И всичкият отзи Биг Брадър под постоянното Осанна на медиите.Но разпни го никога няма да кажат - ще им избият зъбките старите"благородници".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още