IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Истинската жертва на коронавируса

"Извънредното" положение ни кара да преглъщаме доста посегателства върху личната си свобода. Но се заблуждаваме, че ще е само временно

08:16 | 21.04.20 г. 9
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<div class="_3bJ2H CHExY">
	<div class="_1l8RX _1ByhS">
		<em><span>Снимка: <a href="https://unsplash.com/@frankbusch?utm_source=unsplash&amp;utm_medium=referral&amp;utm_content=creditCopyText">Frank Busch</a> on <a href="https://unsplash.com/s/photos/big-brother?utm_source=unsplash&amp;utm_medium=referral&amp;utm_content=creditCopyText">Unsplash
Снимка: Frank Busch on Unsplash

Повечето от нас са склонни  да приемат дори такива посегателства към свободата, стига да ги смятат за временни мерки. Но временните мерки при извънредните положения обикновено надживяват с много самите извънредни положения, подчертава Харари.

„Моята родина Израел, например, обяви извънредно положение по време на Войната за независимост от 1948, което позволяваше редица извънредни мерки: от цензура на печата и конфискация на земя до специални регулации за приготвянето на пудинг (без майтап). Войната за независимост отдавна е спечелена, но Израел така и не обяви край на извънредното положение, и много от "временните" мерки са все още в сила (извънредният декрет за пудинга милостиво бе отменен през 2011)".

Идеята на Харари е ясна: за извънредните мерки винаги ще се намери ново оправдание. След коронавируса ще дойде някой нов щам на птичия грип, или пък ново огнище на ебола, или нова заплаха от международен тероризъм... Всяка отстъпка от неприкосновеността на личността ще е за дълго, и трудно ще бъде отменена.

При това тук съвсем не става дума само за Китай или Израел, държави с богат опит в контрола над населението. Тиери Бретон, еврокомисарят по вътрешния пазар (и по една случайност бивш шеф на France Telecom), призова мобилните оператори да предоставят цялата събирана информация за местоположението на клиентите си за борба с коронавируса. И той, и всички останали привърженици на такива мерки непрекъснато повтарят думата "анонимно". Но това е, ако не измама, то поне самозаблуда.

Мобилните данни дават някои любопитни и полезни сведения, разбира се. Анализирането им показа например, че в Испания движението на хора в един от големите градове е спаднало с 90% в първата седмица от карантината. В Италия, напротив, в първата седмица от карантината 80% от жителите на Милано са пътували извън и до града.

Но това е само повърхността на айсберга. За да е ефективно срещу пренасянето на зараза, наблюдението не може да бъде анонимно. То трябва да идентифицира заразоносителите, хората под карантина, лицата от рисковите групи. В потвърждение на това България, Латвия и още няколко страни вече упражниха правото си временно да бъдат изключени от някои задължения по Европейската конвенция за човешките права, особено в частта за неприкосновеността на личните данни.

Освен това досегашният ни опит потвърждава, че нито на правителствата, нито на големите технологични компании може да се вярва, че няма да злоупотребят с данните. Един италиански шеф на телеком се възмути, че хората недоволствали срещу предоставянето на данните им на здравната система, а в същото време ежедневно предоставяли същите данни на Googe, Facebook, Uber и на почти всяко друго приложение в мобилния си телефон. Но голямата разлика е, че във втория случай ги предоставят доброволно. В първия правителството им ги взима.

Днес се опитват да ни внушат, че изборът е между здравето и правото на уединение. Но това е фалшив избор, настоява Ювал Ноа Харари. Според него Южна Корея, Тайван и Сингапур - страните, които по всеобщо мнение се справят най-добре с епидемията - се справят не заради използването на някои средства за проследяване, а заради "масовото тестване, на честното отразяване на събитията в медиите, и на доброволното сътрудничество на добре информираното общество".

Тъкмо това Харари нарича "овластяване на гражданите". В Европа в най-голяма степен се опитва да го прилага Швеция - и няма признаци да се справя с епидемията по-зле от другите. Към средата на април Швеция има 1122 потвърдени случая на Covid-19 на милион души, и 101 смъртни случая на милион. Белгия, при наложена най-строга карантина, има 2706 потвърдени случая на милион и 361 смъртни случая на милион. Швейцария, където също хората са затворени, има 3015 потвърдени болни на милион и 136 смъртни случая на милион.

А в същото време качеството на живот на шведите и тяхната икономика са пострадали в значително по-малка степен. Още едно доказателство, че правещият свободен и информиран избор човек е по-ефективен, отколкото заплашеният с полиция.

*Статията е публикувана в Investor Digest

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:07 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

9
rate up comment 1 rate down comment 1
Semi
преди 4 години
Изводите на автора са верни единствено за шведите, които очевидно са способни на добър "информиран избор". А у нас много не могат даже да четат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 3 rate down comment 1
ivan.kostov.39
преди 4 години
За съжаление си прав. Хубавото на всичко това е, че писачите и троловете започват да осъзнават, че те също са от стадото, което подлежи на наблюдение,
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 2 rate down comment 3
kane
преди 4 години
е въпрос на избор - да преглъщаш "свободата" или да ти е пълна устата с пръст и червей!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 5 rate down comment 2
крас
преди 4 години
За белязвате, че хората на Тръмп от Тексас са против мерките които са по тежки от самата болест. ДЕМОКРАТИТЕ СА ЗА СТРОГИ МЕРКИ СКАПВАЩИ ИКОНОМИКАТА И УНИЩОЖАВАЩИ БИЗНЕСА. Естествено всичко това ще бъде написано на сметката на Тръмп. Къде сме ние и държавата ни с нашата борба с короната ?!!Явно стоящи и подкрепящи безприкословно ПОВЕДЕНИЕТО НА ДЕМОКРАТИТЕ, което бе копирано и от АВРОПА.До какво може да доведе една безработица освен до разбиването на настоящият ЛИБЕРАЛЕН МОДЕЛ и опит за замяната му с модела на БРОЙЛЕРА. СБЛЪСАКЪТ НА ТРЪМП И ХОРАТА МУ С ДЕМОКРАТИТЕ ЩЕ Е НЕ САМО В САЩ , НО И В СВЕТОВЕН МАЩАБ. НЯМА КАК ВСИЧКО ТОВА ДА НЕ БИНЕ ПРЕЗ РЕВОЛЮЦИИ И КРЪВ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 5
zelka007
преди 4 години
ха ... ушaнкa ... е цензурирано ?! ... че дядя вова се гордее с това обръщение ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 8
zelka007
преди 4 години
време е , от каскет подплатен с алуминиево фолио , да минеш на *** с подплата от такова фолио . отгоре да й зашиеш един новогодишен пискюл за украса на новогодняя лка , да разсейва допълнително средоточения в/у теб информационен лъч , изсмукващ в аванс мъдростите дето споделяш с форумът ни ... :))) инсталира ли си ос аврора , или си караш на империалистическите ... ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 9 rate down comment 0
mrynmryn
преди 4 години
За каква лична свобода се говори? Навсякъде има камери, ако си се съгласил гугъл да ти ползва местонахождението, винаги, като си вкл нета, те знаят къде си (така се правят и картите им, къде има трафик). 90% от хората, доброволни си постват инфо в социални мрежи, дори под формата на снимки.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 3
Бидонойл
преди 4 години
Демокрацията е временна, абсолютизмът е вечен. Кризата с вируса само леко ще ускори естествените процеси. И преди се е случвало.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 5
дядя Вова
преди 4 години
И всичкият отзи Биг Брадър под постоянното Осанна на медиите.Но разпни го никога няма да кажат - ще им избият зъбките старите"благородници".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още