IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Обратни изкупувания за 5 млрд. евро – ще стигне ли кешът на компаниите от Dax

Adidas, Allianz, Munich Re: Много компании спират програмите си за обратно изкупуване на акции, за да натрупат повече пари. Siemens е голямoто изключение

08:09 | 30.04.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Adidas не е най-добрият пример за отговорно поведение с финансите в кризисни времена. <em>Снимка: Gabby Jones/Bloomberg</em></p>

Adidas не е най-добрият пример за отговорно поведение с финансите в кризисни времена. Снимка: Gabby Jones/Bloomberg

Siemens продължава да купува собствени акции

Парите, които Adidas похарчи до март, сега липсват на компанията – в тази криза. На 11 март изпълнителният директор Каспер Рорстед представи на своите акционери суперлативи за изминалата финансова година. Концернът отчете ликвидни средства в размер на 2,2 милиарда евро. Заедно с рекордната нетна печалба от малко под два милиарда евро,изглежда, че производителят има достатъчно пари за прогнозния рекорден дивидент от 3,80 евро на акция, с който групата щеше да разпредели общо 739 млн. евро.

Но тъй като все повече и повече магазини затваряха, производството замря, както и бизнесът в много страни, компанията се обърна към държавата и поиска помощ. Никой не знае колко дълго ще продължи замирането на дейността и почти глобално предписаното от властите по целия свят затваряне на магазините, признава говорител на компанията. „Сегашната ситуация създава сериозни предизвикателства дори за здрави компании“, каза Рорстед, който през март все още бе оптимист за годишните данни.

Въпреки този негативен опит и обрата при Adidas Siemens се придържа към програмата си: от 2018 г. до 2021 г. компанията от Мюнхен възнамерява да изкупи обратно акции за 3 млрд. евро - и вече похарчи 2,3 милиарда евро. В настоящата криза конгломератът дори увеличи покупките си.

През март и април Siemens купи собствени акции за малко под 1,2 млрд. евро - най-вече в разгара на борсовия срив през март. На фона на срива и средната цена рязко спада: Siemens изкупуваше акции за 116,57 евро през януари, през март цената бе само 71,91 евро. „Програмата ни се изпълнява, защото сме в добра финансова форма, но винаги следим внимателно нуждите си от ликвидност", заяви говорител на компанията пред Handelsblatt.

Колко фин трябва да е шпагатът между достатъчното корпоративно финансиране и евентуалните нужди поради намаляващите приходи в условията на икономически застой показва ръководителят на концерна. „Предполагам, че ще почувстваме ефектите през второто тримесечие“, заяви Джо Кезер в рамките на телеконферентен разговор и добави: „Трябва да действаме с яснота за напред, но яснота за момента няма“.

От началото на 2020 г. Siemens е изплатила 4,4 млрд. евро, включително 3 млрд. евро като дивиденти. Това обаче не попречи на компанията да изпрати около 3000 от своите 116 000 служители в цяла Германия в програмата за кратка заетост. Най-засегнати са служителите на фирмените столови и кухни, които са затворени.

В края на миналата финансова година Siemens разполагаше с пари в брой в размер на 11,4 милиарда евро. На пръв поглед звучи като голяма сума. Само производителите на автомобили Volkswagen с 18 млрд. евро и Daimler с 16 млрд. евро имат още повече ликвидни средства в Германия. Примерът на Adidas показва колко бързо обаче се харчат парите. Според изпълнителния директор на Volkswagen Херберт Дийс сега Volkswagen губи два милиарда евро на седмица.

На фона на тези бързи загуби тези 99,4 милиарда евро, които компаниите от Dax в момента разполагат под формата на ликвидни средства, са само временен буфер. „По-голямата част от компаниите в DAX имат високи, макар и, разбира се, не неограничени, парични резерви“, казва ръководителят на консултантската компания EY за Германия Хуберт Барт.

По-голямата част от компаниите в DAX имат високи, макар и, разбира се, не неограничени, парични резерви.

Компанията за специализирани химикали Covestro разполагаше само със 748 млн. евро в брой в края на годината, докато производителят и специалистът по поддръжката на самолети MTU имаше едва над 140 милиона евро. Според експерта на EY Барт е още по-важно корпорациите „сега да направят всичко възможно, за да сведат до минимум изтичането на средства“.

Някои компании вече преминаха в кризисен режим. Двата основни изкупувача на акции, Allianz и Munich Re, спряха програмите си. SAP обяви на 8 aприл приключването на своята програма за обратно изкупуване за акции за 1,5 милиарда евро и не планира ново издание, поне за текущата година.

Последна актуализация: 12:15 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още