IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пътуване в неизвестното: Туристическата индустрия се надява на ново начало

С всички неизвестни едно е ясно - пътуването във времената на коронавируса ще е игра на нерви

08:30 | 15.05.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: Melissa Alcena/Bloomberg</p>

Снимка: Melissa Alcena/Bloomberg

Австрия

С отварянето на границата с Германия от 15 юни се сбъдна дълго чакано желание за черно-зеленото правителство в Австрия. Канцлерът Себастиан Курц настоява през последните седмици за бързото отваряне на границата, особено с Германия.

Австрия спешно се нуждае от туристите от Германия. Страната генерира почти 16 процента от брутния си вътрешен продукт от туризма.

Според данни на правителството във Виена Австрия иска постепенно да използва модела с Германия, за да направи по-пропускливи и границите си със своите източноевропейски съседи Словения, Унгария, Словакия и Чехия.

Това важи и за Швейцария и Лихтенщайн. Предпоставката е броят на заразените да остане под контрол там. Процедурата следва мотото „Колкото е възможно повече свобода, колкото е нужно – толкова ограничения“.

За да се стимулира туристическият бизнес, отварят ресторанти, кръчми и кафенета – от този петък. Ще им бъде разрешено да работят до 23 часа. От 29 юни ще бъдат пуснати и хотелите, А едва през миналата седмица правителството във Виена гласува пакет за помощи за половин милиард евро за гастрономията.

Испания

От гледна точка на германските туристи ситуацията в Испания е най-малкото толкова важна, колкото и в самата Германия. Правителството въведе изискване за карантина за пътуващите до там във вторник. Правителството смята това за необходимо, тъй като строгият полицейски час в Испания постепенно се облекчава през последните десет дни.

Карантината влиза в сила от този петък (15 май) и ще продължи толкова дълго, колкото е и продължението на извънредното положение, което засега ще съществува до 24 май. Правителството възнамерява да го удължи до края на юни. За чуждестранните туристи това фактически означава, че както стоят нещата днес, по-добре е да не планират полети до Испания преди юли.

Туристическият бранш там остро разкритикува решението. „Ние не знаехме нищо за това и смятаме този времеви момент за изключително неподходящ“, казва Хосе Луис Сореда, вицепрезидент на испанската туристическа асоциация Exceltur, пред Handelsblatt. „На практика това може да има минимални последици, ако приключи в края на май. Но това е фатален сигнал за чуждестранните туристи, които обмислят къде да прекарат почивката си“.

Туристическата асоциация предвижда загуби от 92 милиарда евро в благоприятния случай, в който чуждестранните посетители се върнат в Иберийската страна от юли или август и бизнесът бавно се възстанови. Тогава индустрията ще генерира с 60 процента по-малко приходи, отколкото през предходната година.

Туризмът е един от най-важните сектори в Испания и представлява около 12 на сто от общата икономическа продукция. През миналата година 84 милиона чужденци прекараха почивката си в Испания, повечето от които са били германци и британци.

Според Сореда през последните дни се водят разговори между регионалния ръководител на Балеарските острови Франчина Арменгол и нейните германски колеги за проучване на варианти за влизане на германски туристи на островите Майорка, Менорка и Ибиса.

Lufthansa отново ще лети за Майорка от юни, а туроператорите Tui и FTI също искат да включат острова в летния си график. Испания е страната с най-голям брой открити инфекции в световен мащаб след САЩ и Русия. Островите са засегнати много по-малко.

Италия

Друга популярна за европейците туристическа дестинация е Италия. Страната привлича със 7600 километрова брегова линия и световни културни обекти. Поне в нормални времена – без генерали, ежедневни брифинги и карантина. Заради строгите мерки и затварянето на границите след 10 март през пролетта се наблюдава спад: общо 81 милиона по-малко туристи, според данни на асоциацията Coldiretti. Всяка година 128 милиона туристи идват в Италия, най-много от ЕС са от Германия - 12,2 милиона.

Без туристи няма приходи. Според статистическата служба Istat чуждестранните посетители биха похарчили 9,4 млрд. евро само в Италия тази пролет. В зависимост от това колко дълго продължава пандемията, на индустрията ще липсват между 32 и 73 милиарда евро.

Репутацията на страната като сигурна туристическа дестинация пострада силно от пандемията. Италия има 221 000 заразени, а 30 900 души са загинали. Границите все още са затворени и италианците не могат да напускат своя собствен регион. Най-рано от следващия понеделник може да има облекчения, когато магазините и ресторантите отворят отново.

Как ще изглежда морската почивка в Италия през тази година описа подробно в сряда държавният италиански застрахователен институт за трудови злополуки Inail – в доклад от 20 страници с техническа експертиза: Наред с други неща се твърди, че чадърите трябва да са на разстояние 4,5 метра, а между шезлонгите да има поне два метра отстояние.

Южен Тирол върви по специален път: регионът, който е на 70 процента зависим от чуждестранния туризъм, се отвори отново в началото на седмицата. А остров Сардиния работи по план за искане на „здравен паспорт“ за тези, които пристигат на летищата и фериботните станции, удостоверение от семейния лекар, че не са заразени. Освен това трябва да се провеждат бързи тестове и да се измерва температурата.

Гърция

И в Гърция също хотелиерите и ресторантьорите се притесняват. Правителството настоява за бързото отваряне на границите, "когато е възможно", както става ясно в документ за позицията, който министърът на туризма Харис Теохарис представи на Европейската комисия.

Археологическите обекти ще се отворят отново от понеделник, а най-късно в края на май кафенета и ресторанти отново ще могат да забавляват гостите, но първоначално само на открито и с правила за отстояние. Държавният министър обяви, че страната ще бъде отворена за чужд туризъм на 1 юли.

Lufthansa ще лети за Атина от следващия понеделник, а полетите до Ираклион на Крит са планирани за края на май. Гърците се чувстват добре подготвени. Благодарение на ограниченията, въведени през февруари, правителството досега се справи добре с пандемията.

Никоя друга държава от ЕС, освен Кипър, не е толкова зависима от туризма, колкото Гърция. Браншът директно допринася за 21 процента, косвено – за до 30 процента за брутния вътрешен продукт. Всяко пето работно място е свързано с туризма. Колко дълбоко Гърция ще изпадне в рецесия поради пандемията, зависи преди всичко от това колко бързо туризмът може да стъпи отново на краката си.

Ако общоевропейският регламент се забави твърде дълго, Гърция ще се стреми към двустранните споразумения за „коридори“ със страни като Австрия, Израел, Кипър и България, които също имат малко случаи на коронавируса.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:48 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още