IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Големият и опасен дългов експеримент

Съществува голяма опасност в крайна сметка да се появи един вид зомби икономика, , оформена от бавни компании, разрушени банки и стагнираща конюнктура

08:13 | 18.05.20 г. 6
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: <a href="https://unsplash.com/@paramir?utm_source=unsplash&amp;utm_medium=referral&amp;utm_content=creditCopyText">Ehud Neuhaus</a> on <a href="https://unsplash.com/s/photos/debt?utm_source=unsplash&amp;utm_medium=referral&amp;utm_content=creditCopyText">Unsplash</a></p>

Снимка: Ehud Neuhaus on Unsplash

Оливие Бланшар, бившият главен икономист на МВФ, е пионерът на първия вид икономическо мислене, а икономистът от Харвард Кенет Рогов, след това също главен икономист на МВФ, е представител на другата школа.

През октомври 2017 г. Peterson Institute for International Economics беше домакин на откровена конференция в централата си в сърцето на Вашингтон. Темата: „Преосмисляне на макроикономиката“. Тогавашният ръководител на Европейската централна банка Марио Драги и водещи американски учени бяха сред публиката.

Бланшар представи заедно с бившия американски финансов министър Лари Самърс изследването, компресирани на 17 слайда. До тук – нищо кой знае колко впечатляващо. Но когато Бланшар представи основната си теза, присъстващите учени остават изумени. Не на последно място, защото казаното звучи като опрощение за безнадеждно презадлъжнели страни като Италия или Япония.

Развитият свят (индустриалните държави), казва Бланшар, „вече няма нужда да се тревожи за дълга“. Защото практически няма ограничения за вземане на заеми. Причината: Тъй като в света има твърде много спестявания, лихвите, т.е. цената на парите, намалява драстично от 80-те години. И няма изглед за край на този спад на лихвите. Това означава, че държавите не трябва да плащат почти никакви лихви по своите дългове. Докато това е така и икономиката расте, съотношението на дълга спрямо икономическата мощ автоматично ще се свива.

Така държавите лесно могат да поемат дългове за финансиране на инвестициите си или за данъчни облекчения. „Никога не би трябвало да увеличавате данъците, за да погасите дълга", казаха Бланшар и Самърс. Честно казано: от икономическа гледна точка би било напълно нелогично да не поемаме дългове при исторически ниските лихви.

Рогоф, от друга страна, е скептик. Икономистът прекарва много години в проучване на историята на финансовите кризи, чиято основа винаги е била предизвикана от някаква форма на свръхзадлъжнялост. Рогоф преподава в Харвард.

Кеймбридж, дом на най-престижния университет в света, се сгушва от изток до столицата на Масачузетс, Бостън. "VERITAS" - истина - е изписано с големи букви върху трите гигантски знамена, които са окачени между колоните на входа на основната сграда.

Как изглежда тя - истината за дълга? „Разбира се, въпросът дали дългът е устойчив, зависи до голяма степен от това колко висока е лихвата", казва Рогоф. Той обаче изрично предупреждава да не приемаме ниските лихви за даденост.

„Много проповедници на дълга погрешно приемат, че лихвените проценти на капиталовия пазар ще паднат поетапно по време на следващия икономически шок“. Историята на кризите обаче ни е научила, че това е „небрежно, да е опасно предположение“. Рогоф пояснява: "Бих казал, че шансовете за спадане или повишаване на лихвите са 50 на 50."

Разбира се, „дългове по време на войни, природни бедствия или пандемии би трябвало да се разглеждат от съвсем различна гледна точка“. В такава ситуация, в каквато сме сега, са подходящи, дори са необходими, много големи дефицити. Но: „интелигентното управление на дълга отчита тези условни обстоятелства и се подготвя за тях“, пояснява той.

Когато Рогоф говори за "интелигентно управление на дълга", той има предвид Германия. Сега страната е в „щастливото положение" да черпи пълните си ресурси заради икономиката си през последните години.

И така, коя от двете школи е по-близка до истината? Без съмнение, конференцията от есента на 2017 г. имаше трайно въздействие, вероятно дпри задейства глобален обрат в икономическото мислене за дълга. Дори на места, където човек най-малко би могъл да го подозира - например във Федералното министерство на финансите в Берлин.

Последна актуализация: 05:55 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 3 rate down comment 0
dr.5rov
преди 3 години
Епидемиите наистина са правили едни общества слаби и те са падали под ударите на външни сили, които иначе не биха успели, но ние говорим за дългови проблеми. При тях действа друга логика. Между другото като споменаваш османските турци, те не само са унищожили Византия и България, но до голяма степен и арабския свят и с това слагат край на експанзия им в Европа. С падането на арбите под власта на султана започва и залезът на арабската цивилизация, не само на нашата и разбира се възходът на християнството в западната част на Европа. Какво ще се случи сега не знаем, но да сме живи и драви, ще видим, а дали ще ни хареса е съвсем друг въпрос.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 0
V.At.
преди 3 години
Много често в световната история дългови проблеми са водили до тежки войни.*****************Да допълня. Има две епидемии със сигурност /на испанския грип не и вярвам - много фалшиво звучат цитираните данни/. Това са чумната епидемия - VI век и чумната епидемия XIV век. След такава епидемия VI век на мястото на развитите /Византия/ идват неразвитите - в нашия случай славяни и българи. В XIV век на мястото на развитите - България, Византия, .. идват османските турци. Предполагаем вариант сега - на мястото на "развитите" - ЕС идва арабския и мюсюлмански свят /неразвитата му част/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 7 rate down comment 0
SS-23
преди 3 години
Съществува голяма опасност в крайна сметка да се появи един вид зомби икономика, , оформена от бавни компании, разрушени банки и стагнираща конюнктура----Напротив ! Сегашната "икономика" и точно Зомби-икономиката, която чрез НЛП зомбираше Тълпата да иска да купи нещо, което първо не и нужно, второ - няма пари да си го купи, трето - купувайки го "без пари" Тълпата се обричаше на Смъртен "дзълг"! Точно сегашната "икономика" е зомби икономика, а това което ще дойде си е едно нормално състояние, в което ще има много слабо натрупване, чрез изземване!А защо ви е "натрупване" по дяволите? Защо ви е повече, отколкото ви е нужно, защо? Това е ЛУДОСТ ! В Природата няма такова явление, освен явлението Хомосапиенс, което иска повече, отколкото практически му е нужно!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 0
SS-23
преди 3 години
Все се пише за "дълга", "дълговете", "нарастващи дългове" ...Абе към кого са тези "дългове" на света бе, я ги кажете кои са тези ?Към "банките" ли ? Че кои , какви са банките, че Света ще им "дължи" нещо ? Те какво са дали на Света , че той ще им е "длъжен" ? "Пари" ли са дали ? А? Че от къде са ги взели тези "пари" банките ? Ахааа ... те ги били "печатали" и сега искат да им върнем "напечатаните хартии или пиксели" ? Ами да си "напечатат" още и ще имат пак "пари", щом сега не им стигат! И кой и защо им е позволил да дават нещо , което реално нямат и никога не са имали , а получават възможност да го "дадат", само след като някои им го "поиска"? И защо Света продължава да иска "парите" на банките ? Защо Света не използва негови си пари ? Какъв е проблема? И как Света да върне "парите" на банките, като света към момента не печата пари и съответно как да им върне "хартиите", като е нямал до момента принтер? Как да стане това?Има нещо тотално сбъркано в този Свят, някаква тотална Лудост, щом трябва "да връща" нещо, което той не може да създаде след като е нямал до момента инструмента за създаването му /"принтера"/? Как да го върне и какво ще стане пък, ако откаже да връща нещо, което чисто математически не може да се върне ?Кво ше стане? Банките ще пуснат корона- 2020 ли? Ами като я пуснат, хептен няма да има кой да "връща" ! И какво правим тогава в това ТОТАЛНО БЕЗУМИЕ ???НИКОЙ НИЩО НЯМА ДА ВРЪЩА ... И НЯМА И ДА ИСКА ЗАПИШЕТЕ СИ ДЕБЕЛО , ШИБ.АНИ ЛИХВАРИ !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 0
bigmamascandal
преди 3 години
Прекрасен анализ, благодаря, Инвестор!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 1
dr.5rov
преди 3 години
Описани са начините за справяне с дългови проблеми, но те са само за "нормални" сценарии. Много често в световната история дългови проблеми са водили до тежки войни. Ако не и пряко, то косвено те са били сред основните причините за тези войни. Този сценарий също не бива да се изпуска от поглед. За сега този вариант не изглежда вероятен, но да не забравяме, че все още сме в началото на този дългов експеримент. Пример - състоянието на Германия, Русия, ... (СССР) и др. след ПСВ. Като се има предвид, че вече има разни "учени", които се занимават с доказване на неизбежността на войните, то тази опция изобщо не трябва да се изключва от разглежданеЛичното ми мнение е, че човешкият фактор ще определи как ще се развият нещата, а не някакви академично предложени решения. Затова тези, които дирижират състоянието на нещата, трябва да обърнат сериозно внимание на управление на сантиментите на хората в страните. А може би те вече го правят?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още