IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Големият и опасен дългов експеримент

Съществува голяма опасност в крайна сметка да се появи един вид зомби икономика, , оформена от бавни компании, разрушени банки и стагнираща конюнктура

08:13 | 18.05.20 г. 6
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: <a href="https://unsplash.com/@paramir?utm_source=unsplash&amp;utm_medium=referral&amp;utm_content=creditCopyText">Ehud Neuhaus</a> on <a href="https://unsplash.com/s/photos/debt?utm_source=unsplash&amp;utm_medium=referral&amp;utm_content=creditCopyText">Unsplash</a></p>

Снимка: Ehud Neuhaus on Unsplash

Метод 3: Финансови репресии

Великобритания и САЩ излязоха от Втората световна война не само като победители, но и с високи нива на дълг. До 1980 г. обаче и двете страни са постигнали впечатляващо намаляване на дълга: дългът на Англия спадна от 259 на 43 процента, а на САЩ - от 112 на 26 процента.

Това обаче беше постигнато чрез съмнителен трик: Държавите се измъкнаха за сметка на спестителите. Политиците поддържаха ниски разходите за нов дълг, като контролираха капитала и принуждаваха определени инвеститори да купуват държавни облигации. В същото време по-високата инфлация обезцени планината на дълга.

Поне половината от държавния дълг се стопи сама. Спестителите, които не получаваха лихви, бяха засегнати от тази политика. Ето защо тази ера е известна още като "финансова репресия".

Индустриализираните страни са далеч от подобни принудителни мерки днес. А въвеждането на контрол върху капитала и други мерки би било трудно да се приложи в глобализираната световна икономика и в системата от гъвкави валутни курсове. В някои държави обаче политиците и централните банки вече работят много тясно заедно в кризата.

Британската централна банка стана първата западна централна банка, която счупи едно табу и даде директно на британското правителство пари, за да смекчи огромните разходи. Федералният резерв на САЩ също помага на американското правителство, японците - така или иначе. Само Европейската централна банка е по-предпазлива, дори ако стартира нова голяма програма за покупки на облигации в кризата.

Така дългът заради коронакризата се финансира частично чрез централните банки. Сравнително скорошно икономическо течение счита това за правилно - „ Modern Monetary Theory (ММТ)“. Привържениците му имат радикална визия: страна със собствена валута може лесно да печатат пари, за да изплатят дълговете си. Централната банка трябва само да гарантира, че лихвените проценти остават по-ниски от темпа на растеж.

Почти всички по-известни икономисти не вярват в тази теория. Те се опасяват, че такова необуздано дългово финансиране чрез печатане на пари ще докара висока инфлация. Голямата разлика спрямо днешната парична политика е, че покупките на облигации на централните банки обменят само дългове - а не просто печатат пари, казва икономистът Бланшар. Следователно идеята на ММТ е "просто грешна".

Метод 4: Подстригване на дълга

Остава четвъртият вариант: подстригване. Подобно на опцията за икономии или разрастване чрез дълга, това е метод, който е в съответствие с регулаторните принципи. Тъй като с това решение, в крайна сметка инвеститорите носят тежестта, т.е. онези участници, които са се възползвали от предишните лихвени плащания от държавите.

Аржентина следваше този път в началото на нулевите години - и сега преговаря отново с инвеститорите за преструктуриране на дълга си. Гърция също се отърва от поне част от дълга си в разгара на еврокризата.

Проблемът с това решение: В икономики, които са международно свързани и големи като Италия или Япония, неизпълнение с последващо преструктуриране би предизвикало истински трус на международните финансови пазари. Много експерти смятат, че еврото ще бъде погребано, ако Италия фалира с тежестта на дълга си от над два трилиона евро.

В крайна сметка остава само изборът между грозните варианти или решения, основани на принципа на надеждата. Решението на правителствата, че в крайна сметка все пак е по-добре е да се привлекат дългове за трилиони, за да се премине през безпрецедентна вълна на глобални фалити с последваща масова безработица, е правилно.

Но факт е също така: Коронакризата означава огромен дългов експеримент, чийто край никой икономист не може да прецени. Съществува голяма опасност в крайна сметка да се появи един вид зомби икономика, оформена от бавни компании, които се поддържат изкуствено живи, разрушени банки и стагнираща конюнктура.

Марио Драги, който наскоро напусна ЕЦБ, наскоро препоръча държавите да приемат дефицитите на частния сектор в собствения си баланс. За икономиста Рогоф подобни мисли са неразумни, не само защото така държавите са заплашени да се сринат под тази тежест.

Преди всичко, защото подобни сценарии нямат много общо с пазарната икономика, която може да освободи невероятна креативност и енергия.

За Бланшар подобни мисли могат да се обясняват със схващането за необходимостта. Той мисли за алтернативи, претегля между рисковете от бездействие и рисковете от действия. Да се действа, а в този случай това значи да се поема огромен дълг, е по-добрата алтернатива в тази криза, убеден е той.

И двамата икономисти обаче биха се съгласили с диагнозата, че в момента сме свидетели на огромен дългов експеримент. Трябва да се зададе въпросът дали в крайна сметка можем да се спасим до смърт, дали не поставяме основата за следващата, може би още по-голяма криза, дори ако никой все още не знае отговора.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:55 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 3 rate down comment 0
dr.5rov
преди 3 години
Епидемиите наистина са правили едни общества слаби и те са падали под ударите на външни сили, които иначе не биха успели, но ние говорим за дългови проблеми. При тях действа друга логика. Между другото като споменаваш османските турци, те не само са унищожили Византия и България, но до голяма степен и арабския свят и с това слагат край на експанзия им в Европа. С падането на арбите под власта на султана започва и залезът на арабската цивилизация, не само на нашата и разбира се възходът на християнството в западната част на Европа. Какво ще се случи сега не знаем, но да сме живи и драви, ще видим, а дали ще ни хареса е съвсем друг въпрос.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 0
V.At.
преди 3 години
Много често в световната история дългови проблеми са водили до тежки войни.*****************Да допълня. Има две епидемии със сигурност /на испанския грип не и вярвам - много фалшиво звучат цитираните данни/. Това са чумната епидемия - VI век и чумната епидемия XIV век. След такава епидемия VI век на мястото на развитите /Византия/ идват неразвитите - в нашия случай славяни и българи. В XIV век на мястото на развитите - България, Византия, .. идват османските турци. Предполагаем вариант сега - на мястото на "развитите" - ЕС идва арабския и мюсюлмански свят /неразвитата му част/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 7 rate down comment 0
SS-23
преди 3 години
Съществува голяма опасност в крайна сметка да се появи един вид зомби икономика, , оформена от бавни компании, разрушени банки и стагнираща конюнктура----Напротив ! Сегашната "икономика" и точно Зомби-икономиката, която чрез НЛП зомбираше Тълпата да иска да купи нещо, което първо не и нужно, второ - няма пари да си го купи, трето - купувайки го "без пари" Тълпата се обричаше на Смъртен "дзълг"! Точно сегашната "икономика" е зомби икономика, а това което ще дойде си е едно нормално състояние, в което ще има много слабо натрупване, чрез изземване!А защо ви е "натрупване" по дяволите? Защо ви е повече, отколкото ви е нужно, защо? Това е ЛУДОСТ ! В Природата няма такова явление, освен явлението Хомосапиенс, което иска повече, отколкото практически му е нужно!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 0
SS-23
преди 3 години
Все се пише за "дълга", "дълговете", "нарастващи дългове" ...Абе към кого са тези "дългове" на света бе, я ги кажете кои са тези ?Към "банките" ли ? Че кои , какви са банките, че Света ще им "дължи" нещо ? Те какво са дали на Света , че той ще им е "длъжен" ? "Пари" ли са дали ? А? Че от къде са ги взели тези "пари" банките ? Ахааа ... те ги били "печатали" и сега искат да им върнем "напечатаните хартии или пиксели" ? Ами да си "напечатат" още и ще имат пак "пари", щом сега не им стигат! И кой и защо им е позволил да дават нещо , което реално нямат и никога не са имали , а получават възможност да го "дадат", само след като някои им го "поиска"? И защо Света продължава да иска "парите" на банките ? Защо Света не използва негови си пари ? Какъв е проблема? И как Света да върне "парите" на банките, като света към момента не печата пари и съответно как да им върне "хартиите", като е нямал до момента принтер? Как да стане това?Има нещо тотално сбъркано в този Свят, някаква тотална Лудост, щом трябва "да връща" нещо, което той не може да създаде след като е нямал до момента инструмента за създаването му /"принтера"/? Как да го върне и какво ще стане пък, ако откаже да връща нещо, което чисто математически не може да се върне ?Кво ше стане? Банките ще пуснат корона- 2020 ли? Ами като я пуснат, хептен няма да има кой да "връща" ! И какво правим тогава в това ТОТАЛНО БЕЗУМИЕ ???НИКОЙ НИЩО НЯМА ДА ВРЪЩА ... И НЯМА И ДА ИСКА ЗАПИШЕТЕ СИ ДЕБЕЛО , ШИБ.АНИ ЛИХВАРИ !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 0
bigmamascandal
преди 3 години
Прекрасен анализ, благодаря, Инвестор!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 1
dr.5rov
преди 3 години
Описани са начините за справяне с дългови проблеми, но те са само за "нормални" сценарии. Много често в световната история дългови проблеми са водили до тежки войни. Ако не и пряко, то косвено те са били сред основните причините за тези войни. Този сценарий също не бива да се изпуска от поглед. За сега този вариант не изглежда вероятен, но да не забравяме, че все още сме в началото на този дългов експеримент. Пример - състоянието на Германия, Русия, ... (СССР) и др. след ПСВ. Като се има предвид, че вече има разни "учени", които се занимават с доказване на неизбежността на войните, то тази опция изобщо не трябва да се изключва от разглежданеЛичното ми мнение е, че човешкият фактор ще определи как ще се развият нещата, а не някакви академично предложени решения. Затова тези, които дирижират състоянието на нещата, трябва да обърнат сериозно внимание на управление на сантиментите на хората в страните. А може би те вече го правят?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още