IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Призивите на Джером Пауъл за още фискални стимули трябва да бъдат чути

Аргументите на председателя на Федералния резерв могат да спасят САЩ от депресия

17:28 | 20.05.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Джером Пауъл осъзнава рисковете пред икономиката. <em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Джером Пауъл осъзнава рисковете пред икономиката. Снимка: Bloomberg

Правителствените решения затвориха икономиката, но простата им отмяна няма да възстанови предишното статукво. В много сектори търсенето се срина. Въпреки че авиокомпаниите и хотелите работят, те имат малко клиенти. Причината е широко разпространеният страх, който ще попречи на американците да посещават ресторанти, барове, киносалони и други бизнеси дълго след като щатите им позволят да отворят отново. Икономиката ще се върне към нормалното си състояние, само когато американците вече не се притесняват да хванат Covid-19, т.е. след като надеждна терапия и ефективна ваксина са достъпни за всеки. Както Пауъл се изрази пред "60 минути", няма "компромис" между икономическото и физическото здраве: "Когато обществото е уверено, че е безопасно да излезе, то ще го направи."

В най-добрия случай търсенето ще остане потиснато, а безработицата - повишена, дълбоко в 2021 г. Много домакинства ще имат трудности да си набавят храна и да плащат за подслон и медицински грижи. Много малки фирми ще затворят вратите си за постоянно. Изправени пред стотици милиарди долари загубени приходи, щатските и местните власти ще бъдат принудени да орежат основни услуги и да съкратят работници, което ще удължи спада.

При тези обстоятелства може да се мисли, че разширяването на федералната помощ за работниците и домакинствата, както и за щатските и местните власти е очевидното решение. Но явно не е така. В понеделник старши икономическият съветник на Белия дом Кевин Хасет заяви пред репортери, че администрацията на Тръмп е възприела „изчаквателна” позиция: „Възможно е да видим достатъчно силна икономика, така че да не ни е необходима четвърта фаза на стимулите“.

Да, възможно е. Но повечето икономисти извън Белия дом смятат, че това е малко вероятно. Пауъл описва икономическите перспективи като „силно несигурни и доста рисковани“. А и забавянето си има цена. С всеки изминал месец повече бизнеси ще фалират, повече работници ще напускат работната сила и повече домакинства ще страдат.

Хасет призна, че може да се наложи да се ползва наново Програмата за защита на заплатите и да се предостави облекчение за тежко засегнатите сектори на икономиката. В интервю за WSJ от петък той каза, че президентът Тръмп е "абсолютно отворен" за договаряне на още помощ за щатите, но само при трудности, произтичащи от Covid-19, а не за "стари проблеми".

Това осигурява отправна точка за разговори между администрацията и Конгреса. Помощта за щатските и местните власти беше във фокуса на вниманието по време на изслушванията пред Сенатската банкова комисия във вторник. Разумните двупартийни предложения за предоставяне на тази помощ вече са на масата. Правилният момент за започване на преговори не е юли, а днес.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:29 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още