IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Милиони работни места в Европа са застрашени след края на държавната помощ

Правителствата са изправени пред труден избор дали да намалят интензитета на програмите за субсидиране на заетостта

20:03 | 22.06.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Но нито една голяма европейска икономика не е съобщила как планира да насочи субсидирането на заетостта в конкретни сектори, да създаде нови инициативи за наемане на служители или програми за масова преквалификация.

Подобни мерки ще бъдат необходими, измествайки подкрепата от запазването на служителите на съществуващи работни места към помощ да намерят нови, за да избегнат или масова загуба на работни места, или зомби работни места, казват икономисти.

Испанското правителство е подложено на особен натиск, защото програмата му за субсидиране на заетостта изтича в края на юни. Разговорите за удължаването й с три месеца ще бъдат възобновени тази седмица, като бизнес и профсъюзни организации искат по-щедър подход от правителството. Министрите, които държат под око растящото бреме на държавния дълг, настояват работодателите да поемат повечето разходи.

Испански официални представители казват, че програмата е проработила, като един милион души са се върнали на работното си място, а общият брой на включените служители е намалял от 3,4 млн. във връхната точка на програмата до 2,4 млн. Но от големите европейски икономики Испания вероятно ще бъде най-тежко засегната от разтърсването на пазара на труда, като безработицата се очаква да достигне 22% до края на септември, прогнозира ОИСР.

„Много е трудно да прогнозираме кога ще спрат програмите за субсидиране на заетостта“, казва Тони Ролдан, директор на института Esade EcPol в Мадрид. „Вероятно ще бъде сектор по сектор. Най-важното нещо е гъвкавостта, тъй като компаниите знаят най-добре положението, в което се намират“, допълва той.

Великобритания стигна най-далеч в намаляването на програмата за защита на работните места. Макар че програмата ще продължи до октомври, тя е затворена за нови кандидати и работодателите ще започнат постепенно да споделят разходите от август, макар че служителите ще продължат да получават 80% от редовното си заплащане. Тежко пострадалите сектори като хотели и ресторанти и туризмът ще бъдат третирани по същия начин като останалите.

Изследването на Allianz установило, че Великобритания има най-високото равнище на „зомби“ заетост от 7,6%, или 2,5 млн. работни места, което показва, че предстои масова загуба на работни позиции. Но сега дебатът се насочва към това как правителството може да подкрепи служителите да намерят нови роли чрез програми за преквалификация, гарантиране на работните места на младите хора или пряко създаване на работни места във финансирани от държавата инфраструктурни проекти.

Франция има една от най-щедрите и скъпи програми за подкрепа на работните места, която според правителството ще струва 31 млрд. евро през идните шест месеца. Почти 9 млн. души са били включени в програмата през април, но броят им е намалял под 8 млн. през май, сочат данни на министерството на труда. Програмата ще действа до септември.

Германската програма за краткосрочна заетост, определена от МВФ като „златен стандарт“ на програмите за защита на работните места, ще продължи в засиления си извънреден формат до края на годината, но стандартна програма може да продължи до 24 месеца.

Германската икономика расте, а правителството инжектира допълнителни 130 млрд. евро стимули в икономиката, така че има притеснения, че Берлин прави твърде много.

„Сега сме в ситуация, в която по-голямата част от активността може да бъде възобновена, не е необходимо да се плаща на хора за това, че не работят“, коментира Мориц Кун, професор по икономика от университета в Бон. „Това само изкривява търсенето на работна ръка за работодателите“, допълва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:41 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още