IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ се нуждаят от устойчива форма на капитализъм

Пандемията осигурява възможност за изграждане на здравословна, справедлива и нулево-въглеродна икономика

12:24 | 05.07.20 г. 7
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Главните изпълнителни директори трябва да поставят на първо място благосъстоянието на своите служители. Хората не трябва да се притесняват от нараняване или разболяване, когато идват на работа, а тези, които работят от дома, също се нуждаят от подкрепа. От само себе си се разбира, че тези, които се разболеят, ще се нуждаят от време, за да се възстановят, а тези, които загубят членове на семейството или приятели, ще се нуждаят от време, за да го преодолеят.

Афро-американците страдат от Covid-19 повече от която и да е друга раса, отчасти защото много по-голямата им изложеност на замърсяване на въздуха увеличава смъртността от вируса. Предизвикателствата в областта на психичното здраве и финансовия натиск, свързани с пандемията, също засягат някои групи повече от други.

Компаниите, които намаляват заплатите или персонала, трябва да започнат от върха. Ръководителите трябва да приемат най-голямото съкращение на възнагражденията, като сме доволни, че много компании възприеха този подход. Също така съветваме изпълнителните директори да се съсредоточат върху дългосрочните силни страни на техните компании. Далеч по-разумно е да се даде приоритет на разпределението на капитала по начини, които ще доведат до резултати през 2021 г. или дори няколко години по-късно, вместо да се преследват целите за следващото тримесечие. За някои компании може да има възможности за придвижване на дългосрочен проект или за стратегическа придобивка.

И накрая, искаме шефовете да ускорят усилията си за действия в областта на климата. За онагледяване си струва да припомним шокиращите горски пожари, които поразиха Австралия, Калифорния и Амазония през последните години. Съществува очевиден, макар и неудобен, паралел между нашите все още неадекватни отговори на трагедията в резултат на Covid-19 и бързо разрастващите се последици от климатичната криза. Пренебрегнахме предупрежденията на уважавани епидемиолози и вирусолози за вероятността от смъртоносна пандемия, каквато е тази, която сега се борим да надвием. По подобен начин климатолозите ни предупреждават с все по-голяма спешност за последствията от климатичната криза. Все още има време да се преодтврати повишаването на температурата до наистина катастрофални нива, но са необходими огромни усилия, за да се намалят наполовина глобалните емисии през това десетилетие. Главните изпълнителни директори трябва да определят цели за намаляване на емисиите, които са съобразени с тези на Парижкото споразумение, и да работят в тясно сътрудничество със своите доставчици, клиенти и партньори, за да помогнат за преместването на стрелката.

Вярваме, че следващото десетилетие ще бъде най-важното в кариерите ни. Бизнесът и инвеститорите могат и трябва да направят повече. Трябва заедно да изградим наново икономиката по по-добър начин. Това означава устойчива, здравословна, справедлива и нулево-въглеродна икономика. От това зависи способността ни да посрещаме бъдещи пандемични и климатични предизвикателствата, както и такива, свързани с неравенството.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:06 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 1 rate down comment 0
V.At.
преди 3 години
Пандемията, каквато и да е тя, отключи какви ли не анализи и тълкувания. Нещо като универсален аргумент за каквото и да е твърдение.Пандемията категорично показа ............., и ни убеди че ...../Нужното да се подчертае, ненужното да се задраска/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 1 rate down comment 5
фиг.1
преди 3 години
Социалистическите прасенца винаги ги познавам по квиченето. Поздрави от мен другарката Нинова.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 4
khao
преди 3 години
защо реши че съм социалистически ***? щото се изходих на главата ти, а не на темата?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 5
фиг.1
преди 3 години
Можех да го сменя, но исках някой социалистически *** да се изходи по темата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 2
khao
преди 3 години
ако смениш там където си писал социализъм с капитализъм и обратното, твърдението ти пак ще е горе долу толкова вярно, но не напълно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 6
фиг.1
преди 3 години
"Устойчива форма на капитализъм", "справедлив капиитализъм" или "държавен капитализъм" са ефемизми. Истинската дума е социализъм. Социализмът не може да замени капитализма, освен съвсем за кратко и трябва да се разглежда само като временно решение. В дългосрочен план това е немислимо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 3
дядя Вова
преди 3 години
"Пандемията осигурява възможност за изграждане на здравословна, справедлива и нулево-въглеродна икономика"Работническо делоП.п. Ама верно ли Пеше това за САЩ иде реч?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още