IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Данните вещаят трудно възстановяване на трудовия пазар в САЩ

Сега изглежда все по-невероятно, че структурното му увреждане ще бъде премахнато бързо

18:16 | 07.07.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Проф. Чети описва това като шок, специфичен за предлагането, но изглежда, че той съдържа едновременно отрицателни характеристики при търсенето и предлагането, комбинация, която не би трябвало да доведе незабавно до по-висока инфлация. Това означава, че по-общо стимулиране на търсенето, като например намаляване на данъците върху потребителските разходи, не е достатъчно конкретно и вероятно е загуба на държавни пари.

Що се отнася до микроефектите, специфичният характер на рецесията се разкрива от уебсайта на Чети и друга работа, базирана на публични и частни източници на данни, от Ерик Хърст от Чикагския университет и много други изследователи в САЩ и Европа.

Хърст дава да се разбере, че в САЩ свиването с 20 на сто на общата заетост до средата на април се дължи най-вече на малки компании в сектора на потребителските услуги. Домакинствата в горния край на скалата на доходите бяха възпрепятствани от здравни рискове или блокажи да харчат за услуги лице в лице, което доведе до закриване на бизнеси и безработица, особено в богатите райони.

Нископлатените работници бяха непропорционално засегнати, като 37 на сто от служителите в долната пета по заплати загубиха работата си. Жените бяха засегнати по-силно от мъжете, дори след като се отчете индустриалният състав на загубените работни места. Това различие по полов признак остава необяснено.

Свиването на приноса на труда в производството е главно поради това, че бяха освободени работници, а не защото средните часове на работник бяха понижени. Около една трета от загубените работни места дойдоха от компании, които изцяло преустановиха дейността си. Останалите се дължат на онези фирми, които оцеляха, намалявайки персонала.

Сега изглежда все по-невероятно, особено в САЩ, че това структурно увреждане на пазара на труда ще бъде премахнато бързо. Ако приемем, че ефектите от Covid-19 ще продължат и през 2021 г., концентрацията на загуба на заетост сред неквалифицираните работници в определени места, при много окончателно фалирали предприятия, ще бъде все по-трудно да се коригира. В такъв случай сериозните опасения за трайни белези на трудовия пазар, енергично изразявани от много служители на Федералния резерв, биха били напълно оправдани.

Трите най-важни приоритета за оправяне на пазара на труда в САЩ и другаде са вирусна политика, вирусна политика и пак вирусна политика. Ако не успеят в това, правителствата ще трябва да похарчат пари за защита на домакинствата с ниски доходи, особено на новите безработни, и да ги насърчат да се прехвърлят в развиващите се сектори, включително основна търговия на дребно и доставки по интернет. Фокусирането върху общото разширяване на търсенето няма да сработи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:20 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още