IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Беларус разполага с голям технически потенциал, ако икономиката й се отвори

Миналото й на съветска инженерна и научна база продължава да създава голям брой висококвалифицирани специалисти

11:02 | 21.08.20 г. 27
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Протестите в Беларус изпотиха Лукашенко. <em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Протестите в Беларус изпотиха Лукашенко. Снимка: Bloomberg

Уместно е, че ключов момент от протестите в Беларус срещу автократичния президент Александър Лукашенко се състоя в държавна фабрика.   

„Заедно ще изясним нещата. Просто трябва да бъдете търпеливи “, каза той на стачкуващите работници. "Лъжец!", извика тълпата в Минския завод за колесни трактори. "Оставка!"

26-годишният режим на Лукашенко е основната причина Беларус да отсъства в много инвестиционни презентации, пише Хенри Фой за Financial Times. 

Силният лидер, който управляваше постсъветската си държава така, сякаш Съветският съюз никога не се е разпадал, се съпротивляваше на усилията на Запада за либерализация: държавните предприятия представляват 70 на сто от икономиката на страната в размер на 60 милиарда долара.

Решението на тези големи държавни компании да въстанат срещу него беше повратна точка във вълната от обществено негодувание, която се надигна този месец с протести заради спорната изборна победа на Лукашенко. Но ако той бъде отстранен, бъдещето на много фирми ще бъде поставено под съмнение.

Въпреки че много от предприятията са остарели, неефективни и вероятно биха изисквали повече пари за модернизация, отколкото биха изплатили от печалби, други може да са узрели за частни инвестиции, ако дойде друго управление.

Белнефтехим, могъщата държавна рафинерия, изнася петролни продукти за над 7 млрд. долара всяка година в около 70 страни, като е критична част от инфраструктурата, която осигурява притока на петрол от Русия към Европа.

Държавната компания Беларускали отговаря за 20 на сто от световната продукция на калиев карбонат (поташ), който се използва за производство на торове, и изнася 2,75 милиарда долара от него годишно. Белаз е един от най-големите световни производители на минно оборудване и тежкотоварни автомобили. Страната е най-големият в света износител на млечни продукти на глава от населението.

Но за потенциалните западни инвеститори има два основни конкурента: Русия и Китай.

Последна актуализация: 19:13 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

17
rate up comment 7 rate down comment 3
фиг.1
преди 3 години
Спомням си, че по комунистическо време Беларус беше индустриално най-развитата съветска република, дори "белорусин" беше станало нарицателно за преуспял и заможен човек. От там идва и толкова дълго продължилата им носталгия по социализма. Разбира се това е минало, в днешно време индустриалният потенциал на Беларус вече е безвъзвратно пропилян по вина на диктатора Лукашунко, както и заради прекалено силната обвързаност и зависимост от Русия. Русия е като отрова за бившите си колонии, единствените бивши соц държави, които са успяли да постигнат някакъв икономически напредък са тези, които успяха навреме да скъсат н нея. И това е факт, който русофилите не могат да опровергаят дори и да се поc*pат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 8 rate down comment 6
Dr. Vatnikov
преди 3 години
Капейчик, не си стъпвал там, видно е.А тая глупост, че заплатите били високи, ама било обезлюдено и нямало кой да ги взима - такъв бизнес "гений" не бях срещал скоро!Сега жените от Расия, дето бягат и свалят *** пред първия чужденец да се закачат, само и само да не се връщат, какви са?И да, заводите ще отидат за скрап, щото те ВЕЧЕ са скрап с оборудването си отпреди 50 години, но на твхно място ще се появят нови и модерни заводи.А за заплатите нали говорихме вече - цифрите, цифритееее, не ала бала и "щели да ги използват"!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 4 rate down comment 7
onezero
преди 3 години
В момента, в който се оттегли тия заводи ще идат на 90% за скрап, а тъпите работници ще ги ползват за евтина работна ръка на запад, жените им за ***. Тоя *** дето дава балтийските страни за пример явно е пил нафта - големи заплати там да, само дето вече са обезлюдени, няма кой да взима заплатите
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 7 rate down comment 3
Dr. Vatnikov
преди 3 години
Таварищи, боли много от цифрите, нали?Заплатите в бившите республики в ПЪТИ по-високи от Магучая?.... средната заплата в Естония 3 ПЪТИ по-висока от кална Расийка.И после младите баларуси ще искат да са като расияните ?!? Да не са луди!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 3 rate down comment 4
mick
преди 3 години
Стандартите са различни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 7 rate down comment 3
Dr. Vatnikov
преди 3 години
С "балтиец" говорил...хаха, копейко неука, няма такова понятие.Има литовци, латвийци, естонци и руснаци, натрапени и заселени след 1945та.Сигурно "балтиецът", с който си говорил, е от последния вид. Цялата им "общност" там е такава, само мрънкат, само се оплакват и недоволстват, били изолирани, а всъщност пръста си не мърдат да научат местните езици и после що само нископлатена работа им давали.Ама като ги попиташ Защо не се върнете в Расия и мълчат, като партизани!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 3 rate down comment 10
Nemezanimavai
преди 3 години
Докторе не забравяи да си пиеш хапчетата,пишеш глупости!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 3 rate down comment 9
дядя Вова
преди 3 години
Осветлението, що не ти светна лампата,че говорих за младежта на прибалтийските републики?Я си регулирай димера.Или той нещо там... за LED...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 2 rate down comment 7
ledosvetlenie
преди 3 години
Еми да пътуват младите - Кой ги спира?Спират ги визите наложени от западните страни - Не ги е спрял Лукашенко
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 9 rate down comment 5
Dr. Vatnikov
преди 3 години
Виц ли? Расийка Мин. Заплата - 150 евроСредна заплата - 450 евроЛитва, Латвия, Естония Минимална заплата евро- 430 Латвия, 580 Естония, 607 ЛитваСредна заплата евроНад 1000 Литва, 1100 Латвия, 1400 ЕстонияИзобщо съзнаваш ли колко са назад алкашите дори от бившите си колонии??!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още